Net.Nieuws maart 1999
van Uw Internet-correspondent Ferdinand Veldmans

Door het overlijden van de Workstation divisie van E-14 werd ook de Clan een ongewenst aanhangsel. Een onderdeel van Acorn dat juist op zijn stervensbed weer meer actief werd, met ondermeer de release van een aantal technische documenten over RISC OS 4. Echter een nieuw initiatief is ontstaan:
The RISCOS Foundation.

Het is onlangs tijdens de Acorn Southwest Show door RISC OS Ltd (http://www.riscos.com/) officieel opgericht en het gaat de Clan vervangen. Het is gericht op iedereen die op de hoogte wil blijven van de RISC OS markt en die geïnteresseerd is in de ontwikkeling van een 32 bits versie van RISC OS.

Waarom is dit laatste zo belangrijk?
De oude ARM processoren hebben een 26 bits adresbus. De huidige StrongARM heeft tevens de mogelijkheid van een 32 bits adresbus (waarmee dus meer geheugen kan worden aangestuurd). RISC OS werkt op dit moment in 26 bits mode en aangezien de kans groot is dat nieuwe processoren alleen maar de 32 bits mode aanbieden (of zelfs op dit moment al zo doen) werkt RISC OS (mogelijk) niet met de nieuwste ARM's. Daarom is het belangrijk dat er een volledig 32 bits versie van RISC OS komt. Helaas is dit niet triviaal, dus kost tijd en moeite. Wel werken delen van RISC OS 4 al in 32 bits mode.

Terug naar de Foundation.
Waar het lidmaatschap van de Clan een eenmalige storting betrof, geldt voor de foundation een jaarlijks lidmaatschap. Daarvoor biedt RISCOS Ltd 4 maal per jaar een nieuwsbrief en 2x per jaar een CD-ROM met de laatste RISC OS software (freeware, shareware en commer-ciële demo's). Tevens komt er een op e-mail gebaseerde ondersteuning voor niet professionele programmeurs. Het lidmaatschap kost 25 pond (excl. BTW) voor Clan leden en 30 pond anders. Dit is dus iets anders dan die eenmalige 15 pond voor de Clan. Maar wellicht komt het meer in de buurt van de "Registered Developer" mogelijkheid die Acorn bood en dan is de prijs weer bescheiden (maar nog steeds minder aantrekkelijk voor de "gewone" enthousiasteling). Het is een goed initiatief, maar het zal zich wel moeten bewijzen de komende tijd.
Voor meer informatie kunt u mailen naar foundation@riscos.com.
Voor informatie/aanmelding per snail mail kunt u terecht bij:

The RISCOS Foundation
3 Clarendon Road
Cardiff CF3 7JD
Great Britain


Vorige maand meldde ik al dat er meerdere projecten gaande zijn om ook de hardware kant van de Acorn wereld nieuw leven in te blazen. Daar kan nog eentje aan worden toegevoegd: Galileo RISC Computers uit Wolfsburg, Duitsland (http://members.tripod.de/galileo/e_index.htm). Zelf melden ze dat ze een toekomstig bedrijf zijn met de bedoeling om nieuwe, op RISC OS gebaseerde, computersystemen op de markt te brengen. Met "innovative technique and good marketing-stragedies". Vooral dat laatste vind ik erg intrigerend. Zou het een samentrekking zijn van "strategy" en "tragedy"? Want dat beschrijft wel heel treffend de methode die Acorn de meeste tijd gevolgd heeft ;-)

Al met al komen de plannen enthousiast, maar nog niet echt serieus over. Het blijft voorlopig steken bij goede bedoelingen ben ik bang. Maar om toch even wat specs aan te halen: Meerdere Galileo modellen: Een met een 280Mhz (bestaat die?) StrongARM voor kantoor en netwerkgebruik en een met de toekomstige ARM1020 (die pas in 2000 verwacht wordt) voor power users. Elk model komt met PCI, SDRAM en een snelle video/geluids chip. Goh, herkennen we dat ergens van?


Een nieuw programma van Notensatz Freiburg (Duitsland) is !SibToDraw (http://www.notation.de/pages_e/stddemo.html).

In feite zijn dit twee programma's in een: het kan Sibelius bestanden exporteren naar Draw (zoals de naam al aangeeft) waarbij het hele bestand in een keer kan worden geëxporteerd (naar meerdere Draw pagina's) en er dingen zoals notenbalken automatisch gegroepeerd worden (en nog meer handige dingen gebeuren).

Als tweede is het een programma dat een beetje lijkt op Draw waarbij het tevens een hoop afweet van muzieknotatie. Daarbij kunnen objecten zoals boogjes en tekst heel makkelijk worden aangemaakt en kunnen noten e.d. per halve toonhoogte of per octaaf verschoven worden. Dus een programma dat mogelijk niet alleen interessant is voor Sibelius gebruikers. Van de website kan een demo versie worden gedownload.


Apocalypse is een nieuwe library (bibliotheek) van functies voor het schrijven van spelletjes in C. Het is een cross-platform library, dat wil in dit geval zeggen dat het zowel op een Acorn als op een PC gebruikt kan worden. Het verzorgt lastige zaken zoals het tekenen van sprites en het afhandelen van botsingen tussen sprites. Een pre-release versie van de library en een spelletje dat ermee gemaakt is kan gedownload worden van de Apocalypse website: http://www.madsoft.freeserve.co.uk/


Een relatief oud, maar zeer goed programma, waar we al een tijdje niets meer over gehoord hebben is het technisch teken-pakket ProCAD. Onlangs maakte de auteur bekend ProCAD+ te hebben ontwikkeld. De lijst van features is nogal lang om hier te vermelden, maar wie het zelf wil zien kan een demo versie downloaden van http://www.zynet.co.uk/dsnell/.


!FTPc is een nieuwe freeware FTP client. Het programma heeft een interface zoals de filer (zie de afbeelding hieronder) waarbij groepen files gedownload kunnen worden en files en directories geupload. Dat gaat zo simpel als normaal het kopiëren gaat. Ook kunnen standaard operaties zoals het hernoemen, wissen en verplaatsen van files en het aanmaken van directories uitgevoerd worden. !FTPc staat klaar op http://www.c-granville.freeserve.co.uk/.


Als u geïnteresseerd bent in astronomie is ROCcart wellicht interessant. Het is een programma om sterrenkaarten te maken. Het verwerkt data van het commerciële product "Guide" van Project Pluto (http://www.projectpluto.com/), waar het gedetailleerde kaarten van kan maken. Op zichzelf heeft het ook nut, want ROCcart heeft gegevens over:

Het is te downloaden vanaf http://home.clear.net.nz/pages/rickh/software/rocchart.html.


HTML kan op veel manieren gemaakt worden. Op "z'n programmeurs" met Zap of een andere editor, of semi-automa-tisch met iets als HTMLEdit. Iets wat daar tussen in zit is Zonk, een programma dat HTML genereert vanuit templates en datafiles. Dat gebeurt snel (minder dan een seconde per pagina). De layout van de datafiles is gemakkelijk te begrijpen, ook voor niet technische gebruikers. De templates kunnen gemaakt worden door iedereen met een beetje programmeer ervaring. Ook kunnen automatisch index pagina's worden gemaakt van bestaande HTML files. Het voordeel van templates is dat een grote site een uniform uiterlijk krijgt dat snel te wijzigen is. Het is de bedoeling dat het een commercieel product wordt voor Windows en de Mac, maar de Acorn versie is gratis. Een bèta versie kan van http://www.theknow.co.uk/zonk/ gedownload worden.

Dit was het nieuws. Goedenavond...

Ferdinand
fv@topix.demon.nl