Net.Nieuws april 1999
uit het Internet opgediept door Ferdinand Veldmans

Eindelijk is het dan zover: RISCOS Ltd (http://www.riscos.com/) heeft een exclusieve licentie bemachtigd op het verder mogen ontwikkelen van RISC OS 4. Sinds ruim een maand zijn de bronbestanden in het bezit van RISCOS Ltd en kan er dus afgemaakt worden wat Element-14 (was: Acorn) al had opgezet.

Tevens zullen er nieuwe features aan worden toegevoegd om het product RISC OS 4 aantrekkelijker te maken. Die features zullen met name dingen zijn die nu al voor een deel door P.D. programma's gedaan werden, maar nu netjes in het O.S. geïntegreerd zullen worden. Waar moeten we dan aan denken?

Een kleine opsomming:

De releasedatum zal rond mei liggen, maar de eerste ROM's zijn waarschijnlijk niet eerder beschikbaar dan juli. Prijs: ongeveer 100 pond exclusief BTW.

Wie zijn RISC OS Ltd eigenlijk?
Ze bestaan op dit moment uit de volgende personen:
Paul Middleton (voorheen Uniqueway)
- Managing Director
Andrew Rawnsley (voorheen R-Comp)
- Technical Director
Justin Fletcher en Matthew Bullock
- Software Engineers
Laurie van Someren (van Aleph One, etc.) - Part-time voorzitter en secretaris
Verder is er nog een staflid en zijn er nog drie à vier vacatures voor de verkoop- en marketingafdeling.

Zoals eerder gemeld zijn er diverse partijen bezig met een alternatief voor de huidige Acorn systemen. Een van die ontwikkelaars is Millipede (http://www.millipede.co.uk/) en zij werken aan een nieuw moederbord dat het huidige kan vervangen. Dit lijkt zich echter vooral op video en hoge kwaliteit graphics te richten, niet zo gek gezien de achtergrond van Millipede (professionele grafische kaarten).

De details zijn nog niet officieel naar buiten gebracht, maar voor nu valt te melden dat gepland is om het systeem uit te rusten met o.a. een 256-bit 66MHz bus, een zo snel mogelijke SA110, 512MB SDRAM en diverse audio- en videokanalen. Geen PCI, USB of SCSI. En met een tamelijk pittig prijskaartje. Maar Millipede zijn niet de enige, er zou ook wel eens een uit de kluiten gewassen A7000+ kloon kunnen komen. Zodra er officiële details zijn hoort u dat.

Kortom, alles bij elkaar genomen ziet het er allemaal wel positief uit. Nu kunnen we alleen maar hopen dat deze ontwikkelingen ook leiden tot nieuwe gebruikers. Want de huidige groep gebruikers is te klein om deze nieuwe ontwikkelingen allemaal rendabel te maken.


De ontwikkeling van Chiber
(http://www.chios.org.uk), een ARM PCI kaart voor de PC met daarop ChiOS (een RISC OS 4 afgeleide), is (tijdelijk?) stopgezet. De partij die het financierde heeft zich teruggetrokken. Er wordt nu gehoopt dat een nieuwe geldschieter naar voren stapt. De ontwikkelingen verliepen overigens wel gunstig, dus het zou jammer zijn als alle moeite voor niks zou zijn geweest. Maar dat was het bij die "kanariecomputer" ook, dus dat zegt niets...


Na de stopzetting van het Phoebe project kwam de ontwikkeling van Impulse op gang. Dit is een initiatief om een RISC OS-achtige desktop te maken voor Linux. Deze interessante ontwikkeling is te volgen op http://www.impulse.oaktree.co.uk/.


Er is weer een nieuwe versie van Translator, de image viewer/bewerker/ converter van John Kortink. Versie 8.03 is tot 6 keer sneller met het laden van JPEG en PNG plaatjes. Daarvoor heb je wel dynamic areas en voldoende vrij geheugen nodig. Translator is shareware en kan gedownload worden vanaf http://www.inter.nl.net/users/J.Kortink. Ook Creator heeft een kleine bugfix ondergaan en zit nu op versie 3.31.


Ottens' Dutch Designs, kortweg O'dd (http://www.futuretrain.com/odd), is een nieuw (studenten) bedrijfje gerund door de gebroeders Maarten en Steven Ottens. Zij specialiseren zich in het ontwerpen van websites, maar ontwerpen ook logo's, posters, flyers, enz. En dat alles op RiscPC's uiteraard.


Netreader (http://www.matrix.clara.net/Acorn/comms.html#netreader) is een offline mailprogramma dat als vervanging voor bijvoorbeeld !Marcel kan dienen en heeft ondermeer uitgebreide ondersteuning voor mailinglijsten. In versie 1.15 zijn een berg bugs om zeep geholpen en verder zijn er weer de nodige features toegevoegd. Teveel en te gedetailleerd om hier op te noemen eigenlijk. Dus kijk even de webpagina na als u geïnteresseerd bent.

(Even tussen twee haakjes, terwijl ik dit zit te typen krijg ik ineens een "blue screen". Op mijn PC ja. En alles leeft nog. Niet te geloven. Toch blij dat ik de gewoonte heb om om de paar minuten even mijn files te saven :-)


AudioMPEG (http://rcswww.urz.tu-dresden.de/~teich-p/asofte.html) is een module die MPEG 1 audio files kan afspelen. Daarvoor heb je wel een StrongARM nodig en dan kost het ongeveer 50% van de CPU tijd. De module kan gebruikt worden om vanuit eigen programma's MPEG 1 layer 1, 2 en 3 af te spelen.


Harry Decker's Font Emporium is een nieuwe site waar 35MB aan RISC OS fonts staan, waarvan de meeste conversies zijn van TrueType of Type1 fonts. Van alle fonts is een preview (zoals hieronder) te zien en kan de fontdirectory als een zipje gedownload worden.


Matches is een programma van ARM Age Software om dubbele files op een harddisk op te sporen (zie afbeelding hieronder). Deze kunnen dan, indien nodig, gewist worden. Het kan gedownload worden van http://i.am/andyb/.


Onderdeel van Acorn Arcade is nu ook "Elite Support" (http://www.acornarcade.com/ features/gamesupport/elite/index.html) een gids voor het spelen van Elite.
Tevens kan er de laatste versie (1.14) van Elite gedownload worden. Deze versie is ook StrongARM compatible.
Ook zijn er cheats, hacks en andere valsspeel modules te krijgen.


Als laatste kan ik melden dat er pogingen gaande zijn om weer een beurs in het najaar in Londen te organiseren, ter vervanging van Acorn World. Hierbij betrokken zijn de ARM Club, de vereniging van Acorn gebruikersclubs (AAUG) en Acorn User. Op dit moment wordt gepolst in hoeverre er belangstelling voor is (van de kant van bedrijven). We houden het in de gaten.

Tot volgende maand!

Ferdinand
fv@topix.demon.nl