Tip voor !PC gebruikers
uitgewerkt door Theo Scheurkogel

Wie niet de allernieuwste versie van !PC gebruikt, zou baat kunnen hebben bij de volgende tip. Ik DOS met verschillende DOSpartities. De partities worden met !PcConfig ingesteld; dat gaat lekker probleemloos, maar mij natuurlijk weer niet snel genoeg.

Ik heb een 512 MB partitie voor Win311 en een even grote met Win95. Allebei krijgen ze meestal dezelfde 256 MB D-drive erbij geschakeld, maar soms ook hang ik er mijn externe JAZZdrive aan. En voor de lol heb ik nog een 20 MB partitie, die ik eerst in !Memphis gooi, om compleet in RAM te DOSsen.

Om niet telkens met !PcConfig te werken had ik tot nu toe gewoon de complete !PC-applicatie 5 keer op mijn harddisk staan. Wel wetend dat dat slimmer kan. Nu men reclame maakt voor de slimmigheid van de nieuwe !PCpro-versie ( je kunt daar uit een menu de gewenste config aan-klikken) heb ik me eindelijk eens ertoe gezet hetzelfde met Obey's op te lossen.

!PcConfig maakt een textfile "config" aan, waarin je keuzes zijn vastgelegd. Deze config kan je straffeloos copiëren; bijv. "W95-JAZZ" Overigens, als je altijd dezelfde partities hebt, maar wèl met schermresoluties en/of geheugen wisselt, dan noem je 'm daarnaar. Vervolgens ga je je verschillende configs maken en telkens direkt copiëren. Zo staan er dan bij mij 5 configs in; dat neemt niet veel plaats in. Het programma kijkt alleen naar Config, de rest ziet-ie niet. Nu klik ik nooit meer het programma zelf aan, maar ik start het vanuit een Obey. Ik heb ergens vijf Obeys staan (met eigen icoontjes) van ieder drie regels. De laatste twee regels luiden altijd:

Filer_run de !boot en !run van !PC. Maar de eerste regel overschrijft de config met die van mijn keuze. Daarvoor gebruik ik het commando COPY. Het kan aardig zijn eens (na Ctrl-F12) HELP COPY in te typen. Dat heb ik voor jullie gedaan, maar meestal probeer ik deze trucs toch eerst even op een onschuldig file'tje uit.

Zou je alleen maar (COPY bron doel) doen, dan word je met allerlei overbodig gezeur geconfronteerd. EN het zal op een kwaaie dag niet werken, omdat de aanwezige Config nieuwer was.... Dus let goed op.

Ten eerste hoef je nooit een PATH in te liggen typen; Je typt COPY plus een spatie, trekt met Shift ingedrukt het icoon van het Bronbestand in je editvenster. Na nog een spatie trek je op dezelfde manier het DoelPATH zonder foutgevoelig typewerk op zijn plaats. Bedenk wel, dat hierbij altijd een nieuwe regel wordt toegevoegd, hetgeen voor ons doel niet de bedoeling is.

Als je working area niet ruim genoeg is ingesteld lijkt het alsof het niet één lange commandoregel is; dat kan je maar beter wel even controleren. Nu werkt het Obey misschien al enigszins, maar dan snap je ook gelijk waarom het nut heeft om er nog een paar parameters achter te zetten. Anders dan bij DOS komen de parameters verplicht helemaal achteraan. Met een ~ zet je iets af, terwijl een kaal lettertje iets aanzet. Bij mij is het zo:

copy PATH.win95-d PATH.config ~cf~v 

Daarmee wordt niet meer gevraagd te "CONFIRMen" en er wordt geFORCEerd, zodat de bron ouder mag zijn, en krijg ik geen venstertje meer (VERBOSE) om te vertellen wat er gebeurt. In plaats van de f had ook ~n hetzelfde resultaat opgeleverd. Nou ik het met veel plezier gebruik schaam ik me extra, dat ik hier jaren aan heb gedacht, zonder het eventjes te maken.