De toekomst van RISC OS
eventjes op een laat moment door Kees Grinwis op een rijtje gezet

Het is een lange tijd onzeker geweest of er nog nieuwe RISC OS computers uit zouden komen, inmiddels is er op het gebied van de software meer zekerheid. RISCOS Ltd heeft inmiddels de licentie om RISC OS verder te mogen ontwikkelen voor de desktop markt. Acorn, sorry Element-14, bekijkt nog of zij RISC OS als basis zullen gaan gebruiken voor de toekomstig uit te komen NC's en andere Element-14 producten.

Nu RISC OS 4 vrijwel gerealiseerd is kan er iets gezegd worden over de mogelijkheden van dit vernieuwde besturings-systeem. Acorn heeft bij de presentatie van de Phoebe al aangegeven wat er aan het uiterlijk van het besturings-systeem veranderd zal gaan worden: nieuwe symbolen, langere bestandsnamen, verbeterde !Boot structuur, een verbeterde !Config en de mogelijkheid tot het gebruik van 'fancy' screensavers.

Op de website van RISCOS Ltd (http://www.riscos.com) staan echter nog veel meer verbeteringen van RISC OS, zo wordt er standaard een beperkt tekstverwerkings pakket meegeleverd.

Dit pakket luistert naar de naam Writer. Dit pakket zal niet zo uitgebreid zijn als bijvoorbeeld Ovation Pro, maar het zal goed mogelijk zijn om een brief hiermee te maken. Edit was hier bijvoorbeeld in het geheel niet geschikt voor, terwijl Draw (die het wel kon) voor dit doel veel te ingewikkeld was. Deze applicatie heeft hiernaast ook nog de mogelijkheid tot het importeren van HTML en RTF bestanden. (RTF bestanden kunnen geëxporteerd worden vanuit vrijwel elke Windows tekstverwerker.) Op deze manier is het dus mogelijk om snel een tekst vanaf een Windows machine te exporteren, zeker als bijvoorbeeld Word'97 de tekst exporteert als Word 6. Er is mij namelijk verteld dat Word'97 in dat geval de tekst als RTF wegschrijft, het is echter wel verstandig om dit eerst goed te checken.

Een ander voordeel van RISC OS 4 is dat er een speciale RISC OS 4 versie van ImageFS2 uitkomt, dit betekent dat een RISC OS gebruiker vrijwel altijd de mogelijkheid heeft om vreemde formaten in te lezen en hopelijk ook weg te schrijven.

Op de website wordt er tevens nog melding gemaakt van eventuele verbeteringen van !Edit, !Paint, !Draw en !Alarm, maar in hoeverre dit direct in de eerste versies van RISC OS 4.x beschikbaar zal komen valt uiteraard nog te bezien. Ook wordt er melding gemaakt van eventueel nieuwe drivers voor de recentere Printers, dit betekent dat u uiteindelijk bij de keuze van de printer een grotere vrijheid heeft.

RISC OS 4 heeft voor de gebruikers van alle RiscPC en A7000 machines echter nog een veel groter voordeel, dit is de snelheid. Omdat men langzaam maar zeker aan het overstappen is van de 26-bit naar de 32-bit geheugenarchitectuur, wordt het besturingssysteem zonder een processor upgrade al gauw 30% sneller.

De oorzaak hiervan is dat alle ARM processoren na de ARM6 standaard in een modus staan die 32-bit is. RISC OS 3.7, en lager, werkt zelf echter nog in de 26-bit modus, het gevolg is dat er heel regelmatig teruggeschakeld moet gaan worden naar de oude 26-bit modus. (Meer technische gegevens hierover is te vinden in Archive 8 (jaargang 12).

Door RISC OS 4 dusdanig te herschrijven dat deze meer 32-bit wordt is deze trage omschakeling niet meer nodig, het gevolg is een snelheidverbetering van 30% tot 50%. En het mooiste is dat hiervoor geen enkele processor upgrade noodzakelijk is.

Onder de motorkap zijn er echter nog veel meer wijzigingen, de FileCore (de module die in RISC OS vrijwel al het disk-verkeer regelt) is verbeterd en ondersteunt nu nog grotere harde schijven en bevat een verbetering die er voor zorgt dat de kleinere bestanden nu minder ruimte in beslag nemen. Het is mogelijk om 25% tot 40% meer vrije ruimte te krijgen. Door het toepassen van cacheing (buffering in goed Nederlands), wordt de snelheid van de disk beduidend groter.

Als laatste kan ik ook nog melden dat ik op dit moment bezig ben om de tekst van RISC OS 4 toegestuurd te krijgen, zodat deze vertaald kan gaan worden. Hierover ben ik echter nog in onderhandeling met RISCOS Ltd en het is niet erg waarschijnlijk dat deze direct met RISC OS 4 meegeleverd zal kunnen gaan worden, het is echter wel de bedoeling dat deze zo snel mogelijk beschikbaar komt.

Op het gebied van de hardware zijn er ook positieve dingen te melden, in de laatste Archive (nummer 8, jaargang 12) wordt er melding gemaakt van maar liefst 6 bedrijven die zich bezig houden met de ontwikkeling van RISC OS compatible systemen, ik zal in het kort nog even ingaan op deze bedrijven

 1. Millipede Graphics
  Dit bedrijf gaat een mainboard leveren dat past in een bestaande RiscPC, de mogelijkheden die dit mainboard moet gaan krijgen zijn zeer goed. Om er enkele te noemen: Tot 512 MB SDRAM geheugen, video tot een resolutie van 1800 × 1400, 66 MHz memory clock (zoals op de Phoebe) etc.
 2. RiscStation Ltd
  Over dit bedrijf valt weinig te melden, het enige dat er staat aangegeven is dat je zeker naar Wakefield of de Acorn Expo moet komen - ik neem aan dat RiscStation naar beide shows komt, hoewel dit niet helemaal duidelijk is.
 3. MicroDigital
  Dit bedrijf, dat de eerste RISC OS kloon gemaakt heeft, schijnt ook nogal wat ijzers in het vuur te hebben. Exacte plannen ontbreken echter nog.
 4. CTL (Castle Technology)
  Dit is het enige bedrijf dat op dit moment (naast MicroDigital?) RISC OS machines levert, men is op dit moment bezig met de productie van A7000 machines en er zijn nog enkele RiscPC's op voorraad.
 5. Interconnex
  De producent van de RISC OS portable, waarschijnlijk is er een prototype op de beurs in Wakefield. Het vermoeden is dat deze RISC OS 4 gaat bevatten ipv RISC OS 3.7
 6. Galileo Computers
  Dit Duits bedrijf schijnt grootste plannen te hebben, daadwerkelijke plannen zijn echter nog niet bekend. Afwachten dus.