M is C een column van MC

Hoera, het gaat weer goed met Acorn. Acorn?, RISC OS want Acorn bestaat niet meer. Niet meer als computer-fabriek, niet meer als merk. Eigenlijk is dat ook niet zo interessant want...

Vergelijken we dat eens met een Windows-box. Daar mag dan IBM, Compaq, HP of welk ander merk op staan maar je koopt een computer die een bepaald systeem draait. Welnu, wij kopen een computer waar RISC OS op draait, en dat ding heette (verleden tijd!) Acorn maar in de nabije toekomst zal RISC OS draaien op Interconnex of Castle of Caltech. Of wie maar wil fabriceren. En laten we wel zijn: het zal ons toch worst zijn hoe die fabrikant(en) heet(en). Als dat ding maar het door ons gewaardeerde systeem draait. Daar gaat het toch om? Geen Acorn dus maar RISCOS Ltd die het systeem ontwikkelt en aanbiedt. Hoera!!

Nou zei Paul Middleton, Managing Director van het amper opgerichte RISCOS Ltd op de vraag of hij van plan was te verkopen buiten de UK: "Neen, daarvoor heeft men een grotere organisatie nodig dan waarover RISCOS Ltd beschikt, vooral als je de Amerikaanse markt wil binnendringen". Kijk, als we terug kijken naar waar Acorn in z'n verkooppolitiek faalde, dan hoef je waarlijk geen MD of CEO te zijn of zelfs maar een leiding gevende positie in de verticale lijn te hebben om te zien dat Acorn te eng, te klein dacht. Ik hoef alleen maar te wijzen op de groei van bijvoorbeeld Dell.

Opgezet door twee nauwelijks volwassen Amerikaanse jongens, zonder organisatie of veel kapitaal: ik meen dat de vader van één van de twee een kleine garagehouder was. Zij plukten allerlei uitbreidingskaarten uit afgedankte computers, presenteerden dat op een gekocht board in een gekocht kastje.

Psion, klein en Brits, nauwelijks bekend in de rest van Europa, waagde de sprong naar Amerika en slaagde. Slagen is mogelijk als je maar durf en doorzettingsvermogen hebt. Ik wens Paul Middleton succes maar gezien zijn antwoord vrees ik dat zijn RISCOS Ltd een gelijk lot beschoren gaat worden als het voormalige Acorn: klein blijvend en tenslotte...? Het getuigt van de oer-Britse gedachte dat wat de Brit maakt zo goed is dat de vreemdeling het ook wil hebben. Zelfs Thatcher dacht zo: het was de basis van haar 'keep Britain out of Europe'.

Paul wil de RISC OS 'source code' ook niet vrijgeven. Voor mij onbegrijpelijk gezien de evidente groei in populariteit van Linux. En de erkenning van die groei door met name IBM die bekend maakte dat ze Linux officieel gaan steunen. Net als Corel worden diverse programma's ge-'port' naar Linux en geven ze bovendien technische ondersteuning en training.

Helaas, ondanks dat RISC OS niet dood is, kan ik de donkere wolken in de verte niet veronachtzamen.

Helaas.

groetend, Max van Loon