Net.Nieuws mei 1999
zoals altijd door Ferdinand Veldmans

Binnenkort is het weer zover. Op dit moment de grootste beurs op RISC OS gebied, de Wakefield Show, wordt geopend op 15 en 16 mei. Eén van de grootste attracties is wellicht de release van RISC OS 4.

Sinds kort zijn daar eindelijk enkele concrete gegevens van bekend. Een willekeurige selectie:

Meer informatie is te vinden op de site van RISCOS Ltd: http://www.riscos.com/.

Om even op de Wakefield Show terug te komen, een van de andere bezienswaardigheden is een nieuw bedrijf genaamd RiscStation. Zij gaan een nieuwe "entry level" computer uitbrengen met daarin een ARM7500FE en RISC OS 4. Meer details zijn nog niet bekend.

Andere belangrijke happenings dit jaar zijn natuurlijk Acorn Expo (op 5 juni) en... The RISC OS '99 Show.

Deze laatste is de vervanging van de Acorn World Show en wordt georganiseerd door The ARM Club in samenwerking met de vereniging van Acorn gebruikersgroepen (de AAUG).

Dit evenement gaat plaats vinden op 30 en 31 oktober in het beursgedeelte van de Epsom Downs Racecourse (http://www.epsomderby.co.uk/). Dit ligt ook in/rond London in de buurt van Wimbledon.


Spacetech (http://www.spacetech.co.uk) heeft een update uitgebracht van zijn PhotoReal drivers voor de Canon BJC7000 en BJC7100. Dit biedt nu onder RISC OS een aantal extra functies die eerst alleen onder Windows beschikbaar waren. Omdat de nieuwe functies niet voldoende vanuit de RISC OS printer manager bediend kunnen worden is er een aparte applicatie meegeleverd, de Extended Printer Control applicatie.

Functies van de driver zijn ondermeer de mogelijkheid verschillende snelheids/ kwaliteits factoren te kiezen, hulp bij het afstellen van de printerkop (na vervanging van de cartridge) en verschillende papierformaten en doorvoer mogelijkheden. De upgrade is gratis voor bestaande gebruikers.


Voor iedereen die met een EPOC16 of een EPOC32 apparaat werkt, zoals de apparaten van Psion en de Geofox-One is er nu PsiFS (http://homepages.tcp.co.uk/~thouky/tcfp.html). Dit is een freeware programma om files te benaderen op zo'n systeem. Tevens kan het gebruikt worden om een EPOC apparaat te laten printen via een RISC OS computer, zonder dat er extra software nodig is.

Een andere goede link voor Psion informatie is ArmLink: The Acorn-Psion Connection (http://www.armlink.ndirect.co.uk/). Op die site is software te vinden, reviews van software, tips over het gebruik van Psions en nog veel meer.


Voor alle PDF verslaafden is er weer een nieuwe versie van !PDF. Versie 0.73a ondersteunt nu document en encriptie informatie en kan bitmaps renderen. Tevens zijn de sources van de applicatie te downloaden.

Het geheel is te vinden op http://people.a2000.nl/lsmiers/.


Van één van de betere freeware programma's voor RISC OS, StrongHelp is nu de laatste versie verschenen. Verschil van versie 2.70 met voorgaande versies is de mogelijkheid om een StrongHelp pagina te exporteren als een Draw file. Dit maakt het dus mogelijk help pagina's te printen. StrongHelp met zijn sources is net als de finale versies van StrongEd (versie 4.60) en StrongMen (1.20) te downloaden vanaf http://home.eunet.no/~guttorvi/strong.html.


Een ander programma waarvan waarschijnlijk de laatste versie is verschenen is ArcQuake. Verbeteringen zijn het onthouden van de schermmode en de snelheidsverbetering van 5 à 10% door nieuwe floating point routines. Deze routines zijn ook los te downloaden vanaf http://rcswww.urz.tu-dresden.de/~teich-p.


Er zijn diverse plaatsen om RISC OS sites en aanverwante zaken (zoals software) te zoeken. Een goed startpunt is de Acorn Cybervillage, vooral bekend door zijn H.o.t. Net sectie, die echter de laatste tijd niet meer zo actief is als vroeger. Maar dit valt te wijten aan de beperkte nieuwshoeveelheid van dit moment.

Een andere site is ArcSite (http://www.arcsite.de/), een site met daarop gratis homepages voor RISC OS gebruikers, een zoekmachine voor alle sites die op ArcSite staan en een zoekmachine om iets te zoeken op RISC OS FTP servers, ArcArchie.

Een site die waarschijnlijk bij niet zoveel mensen bekend is, is http://www.filez.com/. Hier kan voor een aantal platforms (waaronder sinds een tijdje ook RISC OS) gezocht worden op programma's. En de database is zeer groot. Met name voor Windows zijn heel veel ftp en websites geïndexeerd. Maar ook voor Acorn gebruikers kan het zijn nut hebben.

Volgende maand meer plaatsen op het web om RISC OS informatie en programma's mee te vinden.


NumberFix (http://www.argonet.co.uk/users/tudor/pdpg.html) is een klein, maar handig programma om directories te manipuleren met daarin bestanden met numerieke namen (bijvoorbeeld een hoop plaatjes vanuit een digitale camera).

Zo kunnen 1, 2, 3 enz. hernoemd worden naar 01, 02, 03 voor de juiste, gesorteerde, weergave door de filer. Ook kun je groepen bestanden hernoemen vanaf een bepaald getal. Op die manier kun je de inhoud van meerdere directories samenvoegen.


Een goede bron van informatie met betrekking tot MIDI is de homepage van MidiWays: http://www.argonet.co.uk/users/lenny/index.html. Op de site staan onder andere een MIDI gids, de MIDI specificatie, de mogelijkheden van MIDI onder RISC OS en een oplossing voor de combinatie van de Acorn AKA16 MIDI kaart en de StrongARM. Van dezelfde plaats kunnen tevens een aantal programma's gedownload worden die iets met MIDI doen, zoals

Debbie (controle over een XG synthesiser kaart),

Mixer (controle over alle interne geluidssystemen),

Midiphile (beschrijf of strip MIDI files) en

SysExy (MIDI System Exclusive data recorder).


Caves (http://www.willson68.freeserve.co.uk) is een nieuw freeware platform spel met 40 levels. Er moeten uiteraard weer de nodige aliens om zeep worden geholpen en obstakels worden ontweken.


Een frontend voor de MP3 module (AudioMPEG) die ik vorige maand noemde is Fishmpeg (http://www.fish.zetnet.co.uk/). Mits de computer voorzien is van een StrongARM kunnen zo gemakkelijk MPEG1 layer 3 (MP3) audio files afgespeeld worden.


De Microsoft WheelMouse is een uitvinding om een grote tekortkoming van Windows, namelijk het abominabele gebruik van scrollbars (die terugvliegen naar hun startpositie als je met de muis buiten de bar komt) goed te maken. Sommige mensen vinden het zelfs handig. Dus zou het wellicht bruikbaar kunnen zijn onder RISC OS. Een goede hulp daarbij is WheelMouse, een programma dat gedownload kan worden vanaf http://www.york.ac.uk/~jjrs101/. Het programma werkt vanaf RISC OS 3.6+.


Vorige maand noemde ik een site, Harry's Font Emporium, maar vergat daarbij de URL te zetten. Deze is http://www.argonet.co.uk/bladerunner/fonts/. Handig is dat ik gelijk kan vertellen dat er weer een paar honderd fonts zijn bijgekomen, zodat het totaal nu op 1125 fonts uit komt!


Last but not least (?) heeft ondergetekende ook nog wat toe te voegen aan het nieuws. Op TopixWEB (http://www.dse.nl/~topix/) zijn een aantal extra programma's geplaatst, zoals AutoShrinkRMA, DOSMab, RMA Manager, RAM2Disc en Proto. Deze laatste is een nog niet eerder officieel gereleased programma om automatisch headerfiles te generen vanuit C sourcefiles. Voordeel boven de functie in Zap is dat er meerdere files in één keer kunnen worden verwerkt en dat static functies worden weggelaten uit de headerfile.

Tevens heeft de eerste bèta release plaatsgevonden van TBaseLib, een nieuwe database library voor C programmeurs. Hiermee kunnen op eenvoudige wijze databases worden aangemaakt, gewijzigd en worden doorzocht (evt. via snelle indices). De library kan worden gebruikt om de data opslag voor een specifieke applicatie (zoals een agenda programma) op zich te nemen, of om een generieke database (zoals Squirrel en DataPower) te schrijven.

Meer informatie over de library is te vinden op bovengenoemde website. Bètatesters zijn nog van harte welkom. Heeft u interesse (en de beschikking over de Acorn C compiler), stuur dan een even een mailtje naar beta@topix.demon.nl.


De komende maanden beloven weer interessant te worden. Na Wakefield en de Acorn Expo zijn we hopelijk allen weer gesterkt in ons vertrouwen in deze bijzondere RISC OS computers.

En dan met RISC OS 4 als slagroom op de pudding natuurlijk... Kunst is dan om te proberen de negatieve spiraal van afnemende gebruikersaantallen om te buigen tot een stijgende lijn.

RISCOS Ltd gaat zich richten op de verwijdering van de afhankelijkheid van RISC OS van de IOMD en de VIDC en vervolgens de conversie van RISC OS naar volledige 32 bits mode. Aan ons gebruikers en ontwikkelaars de taak hen en alle gebruikersgroepen (waaronder de Big Ben Club) daarin te ondersteunen.

Tot volgende maand!

Ferdinand Veldmans
fv@topix.demon.nl