Postscript perikelen
gemeld door Henk Huinen

Lexmark Optra 45

Ik las in de nieuwsbrief van Desk dat er ondertussen enkele tientallen gebruikers zijn van de Lexmark Optra 45 postscript printer. Terecht, want het is een fantastische machine.

Soms heb je bepaalde ervaringen waar medegebruikers ook wat aan hebben. En misschien wel meer gebruikers dan die van de Lexmark alleen. Zo ontdekte ik een tijdje geleden het volgende.

Voordat een postscript printer zijn job begint laadt hij eerst alle informatie naar de printer. Dit neemt even tijd in beslag. Degenen die Fastspool gebruiken kunnen in de spoolqueue de voortgang in percentages aflezen. Ik merkte dat deze voortgang soms veel meer tijd in beslag neemt dan normaal. Grote bestanden worden soms sneller verwerkt dan kleine.

Dat lijkt vreemd. Een zwart/wit plaatje (256 grijstinten) op een bladzijde vraagt veel meer tijd om te printen dan een 24 bits kleuren plaatje van hetzelfde formaat. Een simpel 256 kleurenplaatje van internet vergt een enorme tijd om geprint te worden.

Ik heb daar de volgende theorie over. Ik hoor het graag als het niet klopt. Volgens mij gaat de printer (computer?) deze eenvoudige plaatjes omrekenen naar een veelvoud van kleuren. Vandaar dat het veel langer duurt voordat de print uit de machine komt. Ik weet niet of dit alleen onder de Photoreal optie zo is, maar ik neem aan van niet. Ik heb simpele plaatjes (256 kleuren) via een screenshot onder 32.000 kleuren gesaved en laten printen. Resultaat: de printopdracht was in een mum van tijd voltooid!

En dan heb ik het echt over verschillen van 3 minuten tot 3 kwartier!

De volgende tips:

Bij grote bestanden lijkt het of alle informatie naar de printer wordt gestuurd. Maar als je denkt dat het eigenlijke printen begint, zegt de printer 'gereed', en gebeurt er vervolgens niets.

Henk Huinen
creatief@beeldwerk.demon.nl
http://www.beeldwerk.demon.nl