M is C een column van MC

Ik weet zeker dat het niet algemeen bekend is. Niet in ons land, ook niet in andere landen. Namelijk het fenomeen Rusland. Het fenomeen Rusland, wat bedoel je daar nou weer mee, vraagt U. Wel, het zal wel eens zijn opgevallen dat Rusland -en dan bedoel ik het gebied dat eertijds bekend was als de Sovjet Unie- een groot aantal schakers voortbracht.

Meer dan de Europese Unie of de Verenigde Staten, vergelijkbare gebieden. Nou zijn schakers mensen met een boven-gemiddeld ontwikkeld gevoel voor wiskunde en dan met name voor de analytische wiskunde. Analytische wiskunde is ontleden, terug brengen in kleine partjes, die deeltjes oplossen en ondertussen de grote lijn in de gaten houdend. En precies dat is wat een programmeur doet; bekijk maar eens de opbouw van een computer programma, bv in BBC-Basic met z'n legio Subprogs. Elke module lost een (klein) probleempje op.

Ok, terug naar 'het niet algemeen bekende' en dat is de Russische programmeur: het land levert een groot aantal top-programmeurs. En velen komen uit een streek in Siberia waar Chroustjow een soort academisch centrum liet bouwen, ten dienste van de oorlogsmachine uiteraard. Gorbatjov in zijn tijd liet er een bedrijf stichten dat de tegenhanger van de Amerikaanse Silicon industrie zou moeten worden. Mede door het economisch wanbeleid in de SU is het niet goed van de grond gekomen.

Nu verdien je in het huidige Rusland een stuk minder dan in Amerika en dus worden veel van die Russen weg gekocht naar de US. Je vindt veel Russische namen bij bedrijven als Microsoft, Sun, Hewlett Packard. Maar natuurlijk zijn er ook veel Russen die in kleine Russische bedrijfjes werken en die dan prefereren om in hun eigen land te blijven. Vanwege allerlei redenen maar het familiale speelt een heel grote rol in de Oostblok landen. Nog steeds.

En wat zien we nu? Deze kleine Russische bedrijfjes krijgen van met name de grote Amerikanen opdrachten. Vanwege hun kennis en gevoel voor de analytische wiskunde, het programmeren. Opdrachten tot het beter maken van bestaande programma's, oplossen van fouten, etc. Upgraden dus. Maar ook opdrachten tot het schrijven van nieuwe programma's; het zou mij niet verbazan als de programma's die in de F-16's en/of in de air-to-ground raketten zijn verwerkt, zeker gedeeltelijk uit Russische handen komen! Zonder dat de makers in de gaten konden krijgen waar hun programma moduultje toe dient.

En wat doet vriend Bill? Nou, die probeert de knapste Rus naar zijn bedrijf te lokken. Met allerlei lekkers: groot en mooi huis, zeer veel luxe, grote auto('s?), meer dan riant inkomen, noem maar op. Helaas voor BG wil deze Rus zijn land, zijn bedrijfje niet verlaten danwel verkopen aan Microsoft. De Rus vindt dat zijn land op dit moment de grootste kansen biedt voor de opbouw van een bedrijf, en ja, dan zou hij wel eens een formidabele opponent van Billy Boy kunnen worden. Met erbij het gestage geknabbel van vriendje Torvalds van Linux-fame kan het 't einde betekenen van de oppermacht van BG. Wie weet wordt het weer leuk in de software wereld.

groetend, Max van Loon