Net.Nieuws juni 1999
verzameld en aan ons bekend gemaakt door Ferdinand Veldmans

Na 20 jaar is het dan eindelijk zover. De Acorn Group is uit zijn lijden verlost. Het management zat al een tijdje te broeden hoe de grote hoeveelheid ARM aandelen (geschatte waarde 312 miljoen pond!) om te zetten in iets bruikbaars zonder dat er grote hoeveelheden belasting moesten worden betaald.

De oplossing is gevonden door Acorn te verkopen aan de investeringsbank Morgan Stanley Dean Witter (http://www.deanwitter.com/), via een holding op de Kaaiman Eilanden. Daarvoor betaalt Morgan elke aandeelhouder 2 ARM aandelen voor elke 5 Acorn aandelen. Om de deal nog te vereenvoudigen worden de twee bedrijfsonderdelen van Acorn verkocht.

Het set-top box gedeelte van Acorn wordt overgenomen door Pace Micro Technology (http://www.pace.co.uk/) voor 200.000 pond. Dit is inclusief 50 man personeel uit Cambridge, het StrongARM reference design en RISC OS. Van Element 14, dat zich bezig hield met de ontwikkeling van een media processor en de licensing daarvan, is het de bedoeling dat het overgenomen wordt door Stan Boland en nog 6 andere managers van Acorn voor 1,5 miljoen pond. Boland en partners hebben grootse plannen. Ze hebben een businessplan dat lijkt op dat van ARM en het plan is om minstens zo succesvol te worden. Begin volgend jaar worden de eerste ontwerpen van een media processor verwacht, geschikt voor licentie.

Ondanks dat Pace nu de eigenaar is van RISC OS is er m.b.t. de licentieovereenkomst met RISCOS Ltd niets veranderd. Het schijnt dat er op dit moment al vier andere bedrijven zijn die interesse hebben in RISC OS. Mogelijk houdt dat verband met het gerucht dat er nog een RISC OS portable op komst zou zijn en tevens twee Personal Digital Assistants (PDA's) met RISC OS. De eerste RISC OS portable, de Peanut, is nog steeds niet af. Er zijn problemen met het verkrijgen van enkele componenten. Daar moest zelfs het ontwerp voor worden aangepast.

Een ander project dat vertraging heeft opgelopen is het nieuwe moederbord voor de RiscPC, de Imago. Het was de bedoeling dat het op Wakefield te zien zou zijn, maar het heeft het niet gered. De makers, Millipede (http://www.millipede.co.uk/), hebben gelijk de gelegenheid aangegrepen om het ontwerp nog wat bij te stellen, wat helaas tot gevolg heeft dat het waarschijnlijk pas voor het eerst op de Acorn Southeast Show (3 juli) te zien is in plaats van de Acorn Expo.

Wat wel op Wakefield werd gereleased is de RiscStation (http://www.riscstation.com/).

Een computer die lijkt op de A7000+, maar alleen betere specificaties en een vriendelijker prijskaartje heeft. Dat geld tevens voor de Medi, een systeem gemaakt door Micro Designs (http://www.focus-it.co.uk).

Bijzonderheden aan de Medi zijn de aanwezigheid van 2 USB connectoren, 1 ISA en 3 microbus sloten en 2 UltraDMA IDE aansluitingen. Rond augustus/september zouden de eerste machines beschikbaar moeten zijn vanaf 500 pond excl. (zonder monitor). De RiscStation zou rond juli beschikbaar moeten zijn. Beide worden geleverd met RISC OS 4. Meer details krijgt u ongetwijfeld de komende tijd te zien, wie weet al op de Expo.
Tussen twee haakjes, een lijst van software die wel of niet werkt onder RISC OS 4 is te zien op http://www.acornusers.org/cbsa/RiscOS4.html.

Twee nieuwtjes op het emulator front: Vice is geport naar RISC OS en heeft nu versie 1.0 bereikt. Vice staat voor Versatile Commodore Emulator en kan o.a. de C64, C128, PET, VIC20 en CBM2 emuleren. Om bruikbaar te zijn heeft het wel een StrongARM nodig. Het bijna 2MB grote archief kan gedownload worden vanaf http://www.forwiss.tu-muenchen. de/~dehmel/Software.html.

Van dezelfde maker komt ook Doe-het-zelf DOOM, een gratis en legale versie van Doom voor RISC OS. Versie 3.4 staat klaar op http://www.forwiss.tu-muenchen.de/~dehmel/DIY.html.

Ander emulator nieuws komt van Warm Silence Software (http://www.wss.co.uk/), die versie 3.00 van 6502Em hebben uitgebracht. Verbeteringen zijn ondermeer de correcte ondersteuning van split screen modes en paletten, smooth scrolling, betere interrupt afhandeling, exacte snelheid en zeer goede geluidsemulatie (inclusief spraak). Geëmuleerd worden de Electron, BBC B, Master 128 en Compact. Een ARM 3 of hoger wordt geadviseerd.


Ghostscript is een programma om Postscript en Portable Document Format (PDF) documenten om te zetten naar een aantal printers en grafische formaten. Met de laatste versie, 5.50, is ook de aanmaak van PDF documenten goed mogelijk. Te verkrijgen vanaf http://www.acornusers.org/ghostscript. Voor installatie is wel raFS, XFiles of RISC OS 4 met het nieuwe disc formaat nodig.

Er is nu een mailinglijst voor technici die Acorn computers en aanverwante apparaten repareren. Bedoeld om reparatie tips, software oplossingen, componentleveranciers en circuit diagrammen uit te wisselen. Vragen zoals "Mijn RiscPC doet het niet meer, wat moet ik doen?" worden niet gewaardeerd, daarvoor kan de nieuwsgroep comp.sys.acorn.hardware gebruikt worden...
Voor aanmelding op de lijst, stuur een e-mail naar atechs-l@clear.net.nz met SIGNON als onderwerp.


Een handig programmaatje is mogelijk EcsUtils (http://www.innotts.co.uk/~ecsltd/). Het biedt toetsencombinaties voor de filer (zoals F1 voor Full Info, F2 voor Small Icons), kan met een druk op een (muis) toets windows naar voren of naar achteren halen en heeft nog een aantal andere functies.


TopBones is een nieuwe plug-in voor het 3D programma TopModel van Sincronia (http://pages.inrete.it/sincronia/topmodel). Hiermee kunnen botten en skeletten aan modellen worden toegevoegd en worden gemanipuleerd. Dit kan met name gebruikt worden om modellen te positioneren en maakt het mogelijk een hele structuur te bewegen door een enkel bot te verplaatsen. Dit is met name handig voor het aanmaken van animaties met het nog uit te komen programma TopMotion.

Een andere release is de TopModel CDROM 3. Deze bevat meer dan 250 TopModel 3D objecten, meer dan 360 textures en een berg nieuwe 3D fonts voor het gebruik met TopFont. Tevens staat er de nieuwste versie van TopViewer op, een programma om VRML files mee te browsen (zeg maar een soort 3D HTML) en om TopModel files te bekijken. Ook versie 1.13 van Gemini, de grafische motor achter de software staat op de CD-ROM, met documentatie en twee demo applicaties.

Vanaf de website kan ook een gratis update (2.14c) gedownload worden voor TopModel.


Van EasiWriter en TechWriter is alweer een nieuwe versie verschenen, EasiWriter en TechWriter Pro+. Nieuwe mogelijkheden zijn ondermeer:

Meer informatie is te verkrijgen op http://www.iconsupport.demon.co.uk/Products/ProPlus/ EasiWriter_pro_plus.html.


R-Comp Interactive heeft een nieuwe MIDI sequencer gereleased, genaamd Anthem. Het werkt volgens het concept van muzikale "frasen". Als zo'n frase is gemaakt of opgenomen kan het teruggespeeld worden op elk instrument, met verschillende effecten zoals pan, galm en transpositie. Dit is met name nuttig voor het bouwen van herhaalde drum tracks, of herhaalde melodieën op verschillende instrumenten met verschillende transposities.

Anthem ondersteunt ook digitale audio stromen, die direct vanaf disc afgespeeld kunnen worden. Op die manier is de hoeveelheid RAM dus niet de beperkende factor. Muziek kan bewerkt worden via de bekende piano rol editor, een event list editor, een drum track editor, een step mode editor of een "stave roll" editor. Bij deze laatste worden noten gerepresenteerd als balkjes zoals in de piano rol editor, maar wel op standaard notenbalken wat het dus voor traditionele musici een stuk eenvoudiger maakt.

Verdere opties zijn quantiseer, verschuif en effectmogelijkheden en een real-time mixer en VU bars. Er is geen limiet aan het aantal tracks. Anthem wordt geleverd met een modern RISC OS 4 uiterlijk en een handleiding van 120 pagina's.

Dit alles voor 70 pond.


ParaFS is een programma van Stewart Tyrell Developments (http://www.stdevel.demon.co.uk/) om filing systems te delen tussen alle RISC OS computers met een bidirectionele parallelle poort. Op deze manier kunnen floppy drives, RAM discs en CD-ROM spelers gedeeld worden. De snelheid ligt boven de 100K/s.

ParaFS is een echt filing systeem en heeft verder geen speciale front-end software nodig. Directories zien eruit alsof ze lokaal zijn. Bijvoorbeeld de gedeelde directory "ADFS::Harddisc4.$.fred" zou als "ParaFS::Remote.$.fred" te zien kunnen zijn op de lokale machine. ParaFS werkt zowel binnen als buiten de desktop. Kosten ongeveer 30 pond inclusief een kabel.


Stel je hebt geen desktop meer, maar wil toch iets uitrekenen? Dan pak je Calc, een krachtige floating-point commandline calculator met alle functionaliteit van een grafische zaktaiwanees. Te downloaden vanaf http://home.freeuk.net/guy.griffin/downld.htm.


Acorn Gaming (http://www.acorn-gaming.org.uk) meldde dat er drie nieuwe spellen in ontwikkeling zijn voor RISC OS:

"F16 - Fighting Falcon" is een port van een F16 vluchtsimulator voor de PC door R-Comp Interactive. Het spel heeft een realistisch natuurkundig model, een uitgebreid wapenarsenaal, missies in verschillende landen en virtuele cockpits. Dit spel is alleen geschikt voor StrongARM RiscPC's.

Het tweede nieuwe spel in ontwikkeling is het shareware spel voor twee personen, Castle Harenae, waarin het de bedoeling is een beter doolhof te bouwen dan je tegenstander. Als eerste moet je zelf het doolhof doorlopen en vervolgens wordt je tegenstander hierin losgelaten. Uiteraard draait het allemaal om de beste tijd.

De doolhoven kunnen uitgebreid worden met diverse plug-ins zoals teleporters en deuren die maar vanaf één kant geopend kunnen worden.

Als laatste is Darklands in ontwikkeling, een spel dat lijkt op het PC spel Civilisation. Je bent verantwoordelijk voor de mensheid vanaf het allereerste begin tot aan de middeleeuwen.

Release data voor de drie spelen zijn nog niet bekend.


Knutseltijd
Veel mensen hebben plezier van een of meerdere StrongHelp manuals. Een van de bekendste is de SWI manual, die ook wel "the poor man's PRM" wordt genoemd. De Programmers Reference Manuals (PRM's) zijn de handleidingen waarin bijna alles over RISC OS is te vinden. Redelijk onmisbaar maar prijzig, vandaar dat de StrongHelp files een goed alternatief zijn.

De laatste versie van deze handleiding is te vinden op http://koschei.shada.com/software/manuals/. De handleiding werd lange tijd verzorgd door Justin Fletcher, nu een van de medewerkers van RISC OS Ltd. De huidige maintainer, Iain Truskett, vraagt iedereen die nog informatie heeft over SWI's, service calls, messages, bestandsformaten e.d. dat door te geven aan hem.

Een andere handleiding origineel van Justin Fletcher is de BASIC manual, nu overgenomen door Steve Drain. Een nieuwe versie hiervan bevat informatie die je normaal uit de BASIC referentie handleiding zou halen, maar nu in de krachtige en praktische StrongHelp vorm gegoten is. De auteur zoekt nog korte, niet-triviale voorbeelden die in de handleiding gebruikt kunnen worden. De huidige ruwe versie is te downloaden vanaf http://www.users.zetnet.co.uk/kappa/Strong/.


Iets anders wat zeer gewaardeerd is onder de hobbyisten is OSLib, een bibliotheek van C functies die poogt alle SWIs van RISC OS af te dekken met type-safe functies. Geen SWI nummers en lastige registerallocaties meer te onthouden, maar duidelijke functienamen en argumenten. De laatste versie (5.50) is te downloaden vanaf http://www.arcade.demon.co.uk/oslib/homepage.html.


De laatste versie (4.00) van ASM, een freeware ARM assembler is verkrijgbaar op http://www.argonet.co.uk/users/tigger/programs/. Verbeteringen zijn ondermeer limited-scope labels, ondersteuning voor de syntax van ObjAsm labels, structures en verbeterde prestaties.


Vorige maand had ik u nog een aantal plaatsen op het Internet beloofd waar het makkelijk zoeken was naar informatie en software. Helaas is dat er deze keer niet van gekomen (en om nu heel de Asterisk vol te schrijven...). Dus dat zal even moeten wachten tot de volgende keer. En daarmee sluit ik deze maand weer af. Ik hoop u allen binnenkort te zien op Acorn Expo!

Ferdinand
fv@topix.demon.nl