!Organiser 1.36
en over hoe Hans Muyderman er gebruik van maakt

Sommige hulpprogramma's mis je misschien niet, maar zijn heel prettig en bruikbaar als ze eenmaal op je schijf staan. Een van die hulpjes voor mij is !Organiser van Chris Morison. Het is een agenda voor de RiscPC met !Alarm als kernfunctie.

'n Jaartje terug zag ik 'm ergens op het scherm staan. Op het eerste gezicht leek het me handig en ik besloot op zoek te gaan. Ik vond 'm op Riscysite Venlo als versie 1.16 of zoiets. 'n Leuk hebbedingetje om je afspraken te noteren en 'n kalender, verjaardagskalender en adressenboekje te hebben. De layout op het scherm was ook aardig en verder had 't natuurlijk alle functies die !Alarm heeft. De Nederlandse module bevatte al onze feest en gedenkdagen, heel compleet, van christelijke feestdagen tot vaderdag en moederdag toe.

Het miste echter ook een aantal functionaliteiten, bijvoorbeeld de afwezigheid van de mogelijkheid om afspraken te printen. Toch was het voldoende om te gebruiken. Regelmatig printte ik de agenda uit met behulp van screenshots uit !Paint. 't Was Omslachtig en behelpen, maar 't ging. 't Programma is shareware. De boodschap van Chris dat hij door zou gaan met ontwikkelen, maakte het voor mij de moeite waard om mezelf te laten registreren. De £5,- UK vond ik het zeker waard, ook als blijk van waardering voor de moeite en het enthousiasme waarmee iemand zo'n programma opbouwt.

Inmiddels heeft Chris een paar updates uitgebracht. Tot versie 1.31 nog zonder printerfunctie, maar nu is versie 1.36 verschenen met de nodige aanvullingen, buttons en...... jawel, een printfunctie. Versie 1.31 is nog vrij te downloaden, versie 1.36 is voorbehouden aan geregistreerde gebruikers. Wie een leuke agenda op het scherm en als print wil hebben raad ik aan die £5,- naar Chris te sturen. Ik zal kort beschrijven waarom dat de moeite waard is.

Je activeert !Organiser door op het programma te klikken. Op de programmabalk verschijnt dan het bekende !Alarmklokje en de, dan nog lege, agenda op het scherm. De agenda kun je met een eigen naam wegschrijven. Met de agenda-sprite open je vanaf dat moment de agenda ook. In feite kun je zoveel verschillende agenda's maken die je wilt. Elke agenda opent met z'n eigen klokje in de werkbalk.

!Organiser heeft vier secties, op gekleurde tabs of op een button te openen. Het zijn een kalender, een agenda, een verjaardags/jubileum kalender en een adressenboekje. Eenmaal een sectie geopend, kun je bladeren door beneden de hoekpunten aan te klikken. Dit laatste kun je op twee manieren instellen: animatie, waardoor de bladzijde omgeslagen wordt, of refreshing. Door de laatste instelling neemt de snelheid van bladeren natuurlijk flink toe, maar met een StrongArm heb je dat niet persé nodig en dat omslaan vind ik zelf wel een leuk gezicht. De scherminstelling bestaat ook uit twee mogelijkheden: centraal gefixeerd op het scherm in een vast formaat, of variabel.

De printfunctie neemt je formaatinstelling als uitgangspunt: hoe groter op je scherm, hoe groter ook geprint. Alle kleuren, zowel algemeen als van verschillende teksten kun je naar eigen smaak instellen. Als je de Nederlandse module installeert is alles in het Nederlands, ook waarschuwingen en dergelijke. Alleen de interactieve helpfunctie blijft in het Engels. Naast de buttons voor de vier secties heeft !Organiser ook buttons om de bladindeling (afhankelijk van de sectie) in te stellen op een dag, week, twee weken, maand of jaaroverzicht. Andere buttons zijn help, printen, save, instellingen, zoeken, telefoonnummer draaien of exporteren naar CSV-formaat.

De kalender
Deze is gewoon een jaarkalender die je kunt omslaan naar het jaar van eigen keuze. De actuele datum is roodgekleurd. Door op Home te drukken ga je altijd terug naar het actuele jaar of -in de agenda- naar de actuele datum. Klik je een willekeurige datum aan dan spring je automatisch naar dezelfde datum in de agenda, zodat je direct een afspraak of actie kunt invoeren. Als je bijvoorbeeld driekwart jaar vooruit iets moet plannen dan heb je daarmee heel snel de te beschrijven bladzijde zonder onnodig lang geblader. Hetzelfde is het geval als je snel wilt zien wat je anderhalf jaar geleden op een bepaalde datum deed.

De agenda.
Hierin kun je zowel je afspraken noteren als actielijstjes. Ook hier is het kader van de actuele datum gekleurd. Het invoerveld is vergelijkbaar met de invoerveld van !Alarm. De fontgrootte is variabel, hoe langer de boodschap, hoe kleiner de letter in de agenda. Een leuke functie is het logboek. Alle afspraken en acties worden hierin opgeslagen. Vanaf het moment dat je een afspraak of actie wist wordt een tekstsprite zichtbaar op de bewuste datum. Het tekstbestand bevat dan een journaal van alles wat afgewikkeld of geannuleerd is. Je kunt hiermee je activiteiten achteraf bekijken of van commentaar voorzien. Je kunt overigens bij het invoeren van een afspraak of notitie aangeven of deze in het logboek moet worden opgenomen of niet.

In de agenda verschijnen automatisch alle verjaardagen die je in de verjaardagskalender hebt ingevoerd. Desgewenst verschijnt er een alarmbericht. Tot nu toe ontbreken de weeknummers nog. Omdat ik zelf nog wel eens met weeknummers werk heb ik het Nederlandse bronbestand geopend en deze met wat gepuzzel zelf ingevoerd. Ze verschijnen nu automatisch en lopen gewoon door in de komende jaren. Nu !Organiser ook kan printen, print ik bij wijzigingen de desbetreffende week opnieuw uit en stop ik deze in een ringomslag.

De adressenlijst
De adressenlijst heeft verschillende handigheidjes. Klik je de adressensectie aan dan verschijnen er twee extra buttons in de buttonrij: telefoneren en uitvoer naar een CSV bestand. Als je op de telefoonbutton klikt dan kun je een telefoonnummer invoeren dat gedraaid moet worden. Handig als je via je computer wilt telefoneren. Uitvoer naar CSV bestand maakt mogelijk dat je je gegevens in de agenda kunt uitwisselen met databaseprogram-ma's of tekstverwerkers. Zowel ex- als import is mogelijk. De eerste bladzijde is voor belangrijke adressen en nummers voor bijvoorbeeld dagelijks gebruik. Ga je daarbij met de pointer op een eventueel telefoonnummer staan, dan verandert de pointer in een telefoonsymbool. Een klikje met de muis en het desbetreffende nummer wordt voor je gedraaid. Ditzelfde geldt ook voor web- en E-mailadressen in de adressenlijst: klik je deze aan dan wordt je modem gestart en het adres aangeroepen.

Web- en E-maildressen hebben een eigen kleur die je kunt instellen. De namen en adressen voer je in op bladzijde twee. Met het aanklikken van het plusje boven de tabulator ga je altijd naar deze bladzijde. Eenmaal ingevoerd, worden de namen en adressen alfabetisch opgeslagen onder de desbetreffende letter. De eerste letter van de achternaam bepaalt onder welke zoekletter. Je kunt hier mee spelen. Als ik bij bedrijven meerdere kontaktpersonen heb gebruik ik het naamveld voor het bedrijf en het voornaamveld voor de afzonderlijke kontaktpersonen.

Zo blijven ze toch samen onder de letter van de bedrijfsnaam. Bijzonder aardig is de samenwerking met tekst- of opmaakprogramma's. Met de functie "voeg in bij cursor" kun je een naam en adres rechtstreeks uit de agenda ophalen naar de brief waar je bijvoorbeeld mee bezig bent. Overtypen is in dat geval dus niet nodig. Natuurlijk moeten zowel tekstprogramma als agenda beiden geopend zijn. wanneer je even niet met een CSV-bestand wil werken en toch snel even meerdere namen en adressen moet verzamelen in een tekstbestand, kan dit handig zijn.

De verjaardagskalender.
Deze werkt met codes, zodat je kunt aangeven of het een verjaardag betreft of een jubileum. Voer je de geboortedatum of aanvangsdatum in, dan wordt ook de actuele leeftijd of soort jubileum in de agenda en in het bericht vermeld.

Natuurlijk blijven er wensen.
Zo zou ik het wel aardig vinden wanneer wekelijks terugkomende afspraken in één keer gekopieerd kunnen worden over meerdere data en de voeg-in-bij-cursor-functie zou bij mij persoonlijk ook wel onder een button mogen. Chris heeft de eerstgenoemde wens inmiddels op de wishlist gezet.

Als het je ook een aardig programma lijkt: je kunt het onder meer downloaden van Riscysite Venlo en bij Chris Morison: http://www.arciste.de/hp/chrismorison. Als je ook geïnteresseerd bent in het gebruik van weeknummers dan kun je mijzelf mailen: hans@muyderman-opleid.demon.nl.