!ZeriLink en 2 RiscPC's
verslag door Henri Derksen

Op zaterdag 8 mei 1999 tijdens de Big Ben Club regio Oost bijeenkomst hebben we deze toepassing geinstalleerd, de kabel aangesloten en de hele verbinding getest. Het werkte voortreffelijk. Het oversturen werkt prima, maar toch minder snel dan wij dachten. Daarnaast moet je er sterk op letten dat de "current directory" goed staat op beide machines.

Maar we kwamen helaas ook enkele tekortkomingen tegen die volgens ons wel te verbeteren moeten zijn. Omdat ZeriLink uit zowel Acorn als MSDos software bestaat, heb ik gemeend om die twee te moeten scheiden middels subdirs in het distributie archief. Daarnaast werd geadviseerd om ZeriLink in de bootstructuur op te nemen. Hier was ik niet zo blij mee en heb er daarom een RiscOS applicatie (!Boot, !Run. !Sprites) omheen gebouwd. Nu hoeft men enkel de applicatie !ZeriLink aan te clicken en daarna een taskwindow te openen om er bestanden mee over te kunnen zetten. Dit werkt naar mijn idee een stuk gebruikersvriendelijker.

Throughputtest van 2 megabytes aan spaties, achtereenvolgens vanaf de ramdisk, Interne IDE-harddisk en de SCSI Jaz removable cartridge. Op beide machines werden alle 3 deze opslagmedia gebruikt;
Dus:

van ramdisk via !ZeriLink naar ramdisk,
van ADFS IDE-HD via !ZeriLink naar ADFS IDE-HD
en van SCSI Jaz via !ZeriLink naar SCSI Jaz.
RiscPC1 was een Arm710 onder RISC OS 3.5
RiscPC2 was een Arm610 onder RISC OS 3.5

RAM::RamDisc0.$.*LinkT Spaties
Transmitting Acorn file 'RAM::RamDisc0.$.Spaties', 2097153 bytes :
590747 bytes/sec

ADFS::HardDisc4.$.Tydelijk.*LinkT Spaties2
Transmitting Acorn file 'ADFS::HardDisc4.$.Tydelijk.Spaties2', 2097153 bytes :
394944 bytes/sec

SCSI::Jaz005b.$.Tydelijk.*LinkT Spaties3
Transmitting Acorn file 'SCSI::Jaz005b.$.Tydelijk.Spaties3', 2097153 bytes :
354848 bytes/sec

Het is toch jammer dat de throughput niet de in de handleiding genoemde snelheid van 800 KB/Sec heeft gehaald. Maar misschien geldt die wel voor 2 systemen met beiden een StrongARM? Bij een test op de RiscPC onder MSDos met !PC(pro) liepen we tegen de DPMI error aan. Dat heeft te maken met de protected mode van de 80x86 processor.

Wie weet hoe we dat werkend kunnen krijgen?