De pcBBC Emulator van Stuart McConnachie
aflevering twee door Janny Looyenga

Zoals geschreven maar niet laten zien kan het configureren van deze Emulator op twee manieren geschieden:

  1. Door het starten van Setup.com, dat in de pcBBC directory te vinden is.
  2. Of het configuratie menu vanuit de pcBBC Emulator oproepen dmv PrtSc.

Setup geeft alleen basis instellingen die je of in- of uitschakelt, met keuzemogelijkheid, zoals:

*PC Serial Port = BBC RS423 Serial Port
*PC Parallel Port = BBC Printer Port
*SoundBlaster Base Port = BBC Volume Control
*SoundBlaster/AdLib Midi Port = BBC Sound

De Emulator werkt ook onder Windows, Windows 95 en Windows NT in de DOS mode, maar u zult eerst enige aanpassingen moeten doen. Allereerst een shortcut/ snelschakeling voor pcBBC.com maken. Daarna met de rechter muisknop de properties / eigenschappen aanroepen en bij de Tab screen/scherm het scherm op full screen mode/volledig scherm zetten, vervolgens in Misc/overige bij de Windows Shortcut Keys/Windows sneltoetsen de PrtSc uitvinken. Alleen met deze toets komt u namelijk in het configuratie menu van de Emulator terecht, het meer uitgebreide gedeelte.

Het configuratiescherm
Het GIF plaatje dat ik de vorige aflevering meestuurde, gaf waarschijnlijk te veel problemen, vandaar 'hetzelfde'

in ASCII uit het file 'readme.txt'.

Om een optie te veranderen hoeft u alleen maar naar de bewuste plaats te gaan en die met de linker muisknop aan te klikken. Een alternatieve optie is het gebruik van de TAB toets (vooruit) of SHIFT TAB (terug), veranderen met de SPATIEBALK of de RETURN toets en daarna bevestigen met OK - onderaan het scherm.
- waarna u in het beginscherm van de Emulator komt.

De volgende instellingen zijn te maken:
- de emulator snelheid:
Voor schermverversing kan elke waarde tussen 40% (20Hz) en 400% (200Hz) ingesteld worden, maar de werkelijke maximum snelheid hangt af van de snelheid van uw eigen PC processor.
- schermkeuze: VGA - 640x350 of SVGA - 800x600
De SVGA mode komt beter overeen met de schermmode van de BBC dan de VGA. De VGA mode daarentegen is door het kleinere beeld waarschijnlijk iets sneller in opbouw.
- beeldhelderheid
Met deze optie wordt de kleurhelderheid op het BBC scherm in acht gradaties geregeld.
- toetsenbord
Doordat het PC toetsenbord nogal verschilt van het BBC toetsenbord (bijvoorbeeld [SHIFT][3] geeft een (Pond) teken op de PC maar geeft een # (hash) op de BBC) is hier de keuze mogelijk gemaakt tussen een PC of BBC toetsenbord.
- het aanpassen van de BBC toetsenbord indeling.
Een extra optie die je de mogelijkheid geeft zelf toetsen te definiëren.
Daar in sommige spellen de te gebruiken toetsen - Caps Lock en Ctrl bv op de BBC naast elkaar maar op de PC onder elkaar - onhandig in het gebruik zijn, kun je hier van de A toets een Ctrl toets 'maken'.
- het geluidskanaal 0-3
In de demo versie werkt er maar een geluidskanaal, bij de geregistreerde alle vier, die je dus aan of uit kunt zetten.
- SoundBlaster of PC Speaker
Afhankelijk van hetgeen u in de setup ingesteld hebt, zou deze optie wel eens niet kunnen werken.
- Disk Images Drive 0-3

Heel chique - dubbele diskdrives.
Drive A met kant 0 (boven) en kant 2 (onder)

Drive B met kant 1 (boven) en kant 3 (onder).

Standaard formaat is een enkelzijdig 80T diskimage met de extensie .IMG of .SSD. Maar er kunnen ook images met andere extensies ingelezen worden.

Hoe moet dat nou, zo'n disk inlezen? Ga naar de Diskimages en klik de gewenste diskdrive aan. Overtype vervolgens de naam die er staat met de image-naam die u wilt inladen en druk op <Enter> (het uitgekozen file *.IMG of *.SSD moet natuurlijk wel in de bewuste directory staan!). Dan naar OK onderaan het scherm en met een *CAT of *. wordt de inhoud van de 'diskette' op het scherm getoond. Afhankelijk van het beginfile kunt u nu CHAIN "<filenaam>" of *RUN <filenaam> intikken, gevolgd door <Enter>.

Ook is het mogelijk een lege image te maken. Dit doet u door een nog niet bestaande imagenaam in te tikken achter de uitgekozen diskdrive. Dan wordt deze als niet bestaand opgemerkt en alsnog voor u aangemaakt, ongeformatteerd. Wilt u deze lege diskimage gaan gebruiken, dan eerst op de gebruikelijke wijze (*FORM80 0) formatteren.

- floppy disk controller 1770/8271
Hierbij de keuze uit de oude 8271 of de nieuwere 1770 floppy disk controller.
Echter, alleen met de 1770 kan ADFS ingelezen worden, die is dan ook standaard ingesteld. Mocht de gekozen DFS ROM niet meteen herkend worden (dat hoort u wel aan de pieieiep), kies dan de andere optie en save de instellingen om dit de volgende keer te vermijden.
- gebruik van paged ram banks
Dit is een optie die echt werkt, het emuleren van de sideways rambanken. Bij de demo-versie zijn er slechts 4 banken beschikbaar, bij de geregistreerde versie kunnen 16 romimages van schijf ingeladen worden.
- shadow ram
Hier wordt een poging ondernomen om - zoals aanwezig bij de Master - Shadow Ram te emuleren. Tot op zekere hoogte, want het is louter bedoeld om de Master versie van Elite te kunnen spelen.
Met de optie shadow ram aan, tik in:
?&FE34=&0 om de shadow Ram in te schakelen en
?&FE34=&F om de shadow Ram weer uit te schakelen.

Maar er is goed nieuws. Op mijn vraag of hij van plan is in de toekomst een echt werkende Shadow Ram te emuleren, antwoordde Stuart:

"Yes, because I already have this working for my next release! Full M128 compatibility with the RTC and CMOS RAM too. Please don't ask for an explicit release date (see the web page at www.bburne.demon.co.uk/bbc.html)."

Regards, Stuart McConnachie (stuart@pcbbc.demon.co.uk)
43 The Hollows, Long Eaton, Nottingham, NG10 2ES, UK
Mobile: 0966 224307

- 2nd Processor
Nog meer geheugen ingeschakeld. Om hiervan gebruik te kunnen maken is speciale

software nodig, te vinden in Acorn's 1770 DFS versie 2.23 of ACP's 1770 DFS versie 1.00. En ook in de aparte rom geleverd bij de second processor. Deze optie is vooral bedoeld om de 6502 Tube versie van Elite te kunnen spelen.

- CPU Debugger
Als u deze optie kiest, dan werkt de emulator in een speciale debug mode. Zie voor een uitgebreide uitleg de handleiding van deze emulator.
- CPU Emulatie
Gebruik de 65C02 optie alleen als je Master software wilt uitproberen met deze BBC Emulator..
- Clock Cycles
Keuze uit Variable of Fixed. Als Variable wordt gekozen, poogt de emulator de werkelijke klokpulsen per 6502 instructie te emuleren, terwijl bij Fixed iedere 6502 instructie twee klokpulsen duurt.
- terug naar DOS
Met een klik op deze knop verlaat u de emulator.
- de instellingen opslaan
Alle gekozen opties van het configuratie menu, inclusief het gekozen toetsenbord, worden in het emulator.cfg file opgeslagen.
- OK
Met de gekozen instellingen terug naar de emulator.

Bovenstaand is maar summier door mij beschreven, voor meer uitgebreide (= technische) uitleg, zie het readme file.

Het beginscherm toont al dat er een ware grafisch kunstenaar aan de gang is. Na elke Break (F12) wordt er een nieuw beginscherm getoond.

Meer grafisch kunstwerk is te zien op de meegeleverde demoschijf, die automatisch opstart door middel van het indrukken van Shift en Break, dan Break en daarna Shift loslaten. En zo kunt u op deze unieke en toch enige manier steeds weer opnieuw genieten van de BBC, die Buitengewoon Bijzondere Computer en de spelletjes van toen, zoals Arcadians (geen pijl!!!), spelend op de (Risc)PC.

Maar hiermee zijn we er nog niet. Waarschijnlijk rijzen er bij u ook vragen over de diverse emulatoren met hun eigen images, zoals bij Ruud:
Welke Emulatoren gebruiken welke images en bestaan er ook programma's die de diverse images kunnen converteren naar andere images?

Lees verder in een volgende aflevering.

Janny Looyenga
* Origin: Acht Bit houdt je bezig! :D (77:8500/302.25)