regio Den Haag hardwareproject
door Peter van den Berg, wie knutselt moet ook het verhaal vertellen

Om de gemoederen wat bezig te houden tijdens de regio-avonden is de leiding van onze regio begonnen met hardware-projecten. Dat is gewoon geknutsel aan computers en aanverwanten, maar leuk om te doen. Er valt trouwens best wat mee te leren ook nog.

Het project dat nu nog steeds loopt is een A5000 met een Aleph-1 486-kaart. Deze PC-kaart heeft een eigen IDE-interface en 8 Mb geheugen aan boord. Daar draait een IDE-drive op als drive C:, en voor de uitwisseling is er een partitie drive D:.

En dan nu het plan.
Een CD-ROM in een extern kastje, aangesloten op de IDE-controller van de A5000 die ook bereikbaar moest zijn voor de PC-kaart. Het externe kastje was nog over van lang geleden. Zo'n dikke stalen mantel met een voeding erin en ooit bedoeld en gebruikt voor een harddisc aan een Master.

De CD-drive kwam van Rob Olivier, hij had er eentje liggen die weigerde met zijn computer samen te werken. Aanvankelijk leek het er op dat de CD wilde lopen op de kaart, en bleef weigeren te reageren op de interne IDE van de A5k. Pogingen om de zaak van de kaart uit te benaderen met verschillende drivers voor de CD-ROM werkten niet goed of helemaal niet. Dat leidde tot het idee dat er aan de achterkant van de computer twee uitgangen moesten zitten. Eentje voor de A5k en eentje voor de PC-kant van het geheel. Dus zou het externe apparaat steeds omgeplugd moeten worden als er van omgeving gewisseld werd. Lastig, en bovendien moesten er twee IDE-kabels door het binnenste van het apparaat lopen die er allebei een drive aan hadden hangen en ook allebei een externe connector moesten hebben.

Vaag had ik ooit iets gelezen over software van APDL waarmee een ATAPI CD aan een Risc PC aangesloten kon worden. En dat het met wat aanpassing ook samen zou moeten kunnen werken met... een A5000! Op de Wakefield show stond APDL en daar heb ik gevraagd naar de mogelijkheden. Volgens de vriendelijke man achter de stand kon het wel, maar de modules moesten geladen worden voordat de desktop startte. En er waren nog een paar beperkingen in de vorm van bepaalde drives die beslist niet wilden werken met deze software.

Maar het schijfje met de software kostte helemaal 7 pond, dus was het best wel te doen om er een gokje aan te wagen. Teruggekomen in Den Haag en op de volgende regio avond met het schijfje naar Rijswijk getogen. Nog wat gefrutseld met de installatie en in het inwendige van de A5000 zitten morrelen om de kabels op de juiste connectors te krijgen.

De eerste poging leverde alleen een error op. Software niet goed verwezen, dus zei de computer knorrig iets onduidelijks over het niet kunnen vinden van het een en ander.
Tweede poging verliep vlekkeloos, zelfconfigurerend, de CD verscheen zonder dat ik iets er aan gedaan had op de iconbar. Daarop klikken leverde onmiddelijk een op snelheid komende 24-speed CD-ROM drive op die zich netjes meldde met een venster met inhoud. Fase één achter de rug, nu nog de zichtbaarheid voor de PC-kaart.

Met zoeken op Internet kregen we een veel latere versie van de PC-software. Tot dan toe had de kaart gedraaid onder versie 1.73, de allerlaatste versie die Aleph-1 heeft gemaakt bleek 2.03 te zijn, helaas met de vermelding dat het een bèta versie was. Maar die was al weer van behoorlijk lang geleden en dus ging ik er gemakshalve van uit dat de stabiliteit niet al te wiebelig zou zijn. Het belangrijkste was dat de documentatie geen melding maakte van onmogelijkheden wat betreft combinaties van een interne drive en een partitie plus een CD-ROM.

Dus de volgende maand naar Rijswijk, gewapend met de nieuwe programmatuur.
In de tussentijd bleken andere ijverige lieden al aan het kastje gewerkt te hebben dat oorspronkelijk een openliggende toestand was met hopen draden en onderdelen waar spanning op stond. Plus een open A5000 met de nodige kabels, een parallelle ZIP-drive en de nodige rommel eromheen; een tafel vol.

De 17e juni was dat al een stuk beter. Was het daarvoor nodig geweest om moeizaam interne IDE-kabels om te wisselen voor het testen, nu was alles aangesloten met een eigen kabel en de CD zat nu in een dicht kastje waar de voeding nu wel in gefixeerd was.

Samen met Jos Timmer heb ik de rest van de software opzet gedaan. Het installeren van de nieuwe software voor de kaart, de drivers onder MS-DOS, de Windows 3.1 grafische driver en nog een poging om de ZIP drive aan de parallelle poort van de A5k ook door de PC-kaart te laten herkennen. Dat laatste is niet gelukt, maar het was een mooie manier om alle hardware met software aan elkaar te knopen. Alles met de hand gedaan, dus niet het installatie programma gebruikt. Wat met de hand gedaan is heb je veel meer zicht op en uiteindelijk kostte het niet eens zóveel extra tijd ten opzichte van de automaat.

Jos deed de kant van de kaart, ik de Acorn kant. Naast elkaar gezeten, voortdurend overleggend en het keyboard heen en weer schuivend als het de beurt aan de andere omgeving was. Een klein hikje was er nog wel toen we de drivers van de CD hadden lopen. De PC-kaart startte op met de melding van de Aleph-1 driver met direct daarna een error: "No CD-ROM drives working".

De documentatie bij de software van de kaart is echter uitstekend, en de error was bekend. De oorzaak kon zijn: De drive is uitgeschakeld, of CDFS is niet geladen, of CDFSDrives staat niet op 1. De eerste twee vielen af, de laatste was eenvoudig te controleren middels F12 *status. De bedoelde configuratie stond op 0, maar met *con.CDFSDrives 1 was ook dat verholpen en daarna deed alles het zoals verwacht mocht worden.

Wil je een IDE-CD aan een A5000, gebruik de software van APDL.

Heb je een PC-kaart, neem de laatste versie van de software en het geheel gaat echt probleemloos lopen. Er moet nog wat meer gesleuteld worden aan de feitelijke afwerking van de hardware en die ZIP drive ook nog goed krijgen lijkt me ook leuk, maar dat is voor een volgende keer.