M is C een column van MC

Als u dit leest, is Wakefield geweest, hebben we 'Nieuwegein' -onze eigen Acorn Show- gehad. Weten we welke RISC OS computers we op de planken mogen zien.

Niet definitief want daarvoor zullen de betreffende bedrijven het volk moeten overtuigen. Wat dat betreft is de visie van de Amerikaan Lyle Johnson in de juni-uitgave van Archive tekenend.

"Heden ten dage moet je zowel een desktop als een laptop hebben. En om Mr T. C. Mits (onze Jan Alleman) over te halen jouw systeem te kopen niks geen 'dit is beter en dat is gemakkelijker' maar concurrerende prijzen. En Jan moet die box zien, kunnen voelen. En kom ook niet aan met 'die SA met 233 MHz is sneller dan die Celeron van 400 MHz want vriendje A zegt dat 'hoe meer megaherzen, hoe sneller'. En vriendje B zegt dat ook".

Van een deel van wat Lyle schreef is dit een erg vrije vertaling, dat snapt u wel maar zijn boodschap is duidelijk.

Een heel andere zaak: Morgan Stanley Dean Winter die achter de overname van Acorn door ARM stond, is zo'n beetje de belangrijkste bedrijfsbank. Nu zal elke bank, en zeker MSDW, het risico vermijden dat men z'n geld steekt in een niet of minder levenskrachtige onderneming. Dus zal MSDW levensvatbaarheid zien in ARM en dus in het stabiele systeem waar ARM voor staat: RISC OS.

Omdat men in het verleden weinig of niets deed aan reclame tijd, heb ik het vermoeden dat er achter de schermen eentje staat die cast en optreden beïnvloedt, bestuurt. Als we in onze herinnering halen dat, niet zo lang geleden, bekend werd dat Intel interesse toonde voor de StrongArm, zou het dan alleen maar dagdromen zijn als ik opper dat degeen die achter de coulissen staat, wel eens Intel zou kunnen zijn?

Immers, dát bedrijf is voor MSDW een heel gezonde en sterke. De chipfabrikant die systeemonderzoek over laat aan een ander en hem steunt. Zo'n constructie komt bedrijfsmatig wel vaker voor, toch?

Wie nou gelijk naar een geweer zoekt om mij weg te knallen, bedenke dit: interesseert het u nou werkelijk wie die risc-chip maakt? Van belang is toch alleen maar dat we daar een gelijkwaardig systeem op kunnen draaien als wat wij nu hebben. En dat die machine geen ampère gebruikt voor de productie van warmte en de afvoer daarvan.
Ja of ja?

En bovendien dat chip èn OS stabiel zijn.
Ja of ja?

En tenslotte dat productie zo groot is dat onderdelen goedkoop zijn.
Ja toch?

groetend, Max van Loon