Mening: mentaliteit
ongezouten verwoord door Kees Grinwis

Als u dit artikel leest dan heeft u de mogelijkheid om RISC OS 4.0 te kopen, dit is de eerste upgrade van het besturingssysteem sinds RISC OS 3.6/3.7. Omdat het een nieuw besturingssysteem is hoorde ik al diverse mensen zeggen (na de presentatie van RISCOS Ltd.): "Ik wacht wel totdat alle bugs eruit zijn." Deze mensen hebben duidelijk niet goed geluisterd naar Paul Middleton, die duidelijk zei: "Koop RISC OS 4.0 nu of nooit." Als er namelijk niet direct inkomsten komen voor RISCOS Ltd. dan is het namelijk wel over en uit.

De mening dat het in dit geval slimmer is om te wachten totdat alle fouten verwijderd zijn is onjuist, deze zelfde mening is namelijk ook één van de oorzaken dat de Phoebe RiscPC II niet door Acorn op de markt is gebracht. Juist omdat iedereen dacht ik wacht nog even met het kopen van de Phoebe, was de belangstelling voor het kopen (te) klein en was het uit bedrijfseconomisch oogpunt niet verstandig om deze machine te gaan produceren en op de markt te brengen.

Door eenzelfde afwachtende houding te hebben ten opzichte van de RISC OS 4 upgrade is de kans heel groot dat RISC OS 4.0 de laatste verbetering van dit fijne besturingssysteem is. En ik mag aannemen dat men dit niet direct een fijne gedachte vindt. Het is dus duidelijk een noodzaak om de upgrade aan te schaffen indien men een RiscPC of A7000(+) bezit, als men nog een oudere machine gebruikt dan moet men eens nadenken over het kopen van een van de nieuwere machines die in ontwikkeling zijn of over de aanschaf van een (2e hands) RiscPC of A7000 (+) systeem tezamen met een upgrade naar RISC OS 4. Alleen dan is het mogelijk dat het RISC OS platform overleeft en misschien zelfs wel groter wordt dan ze nu is.

Voor het voortbestaan van het RISC OS platform is het echter niet alleen noodzakelijk dat men de upgrade van RISC OS koopt, het is ook noodzakelijk dat men de software die men gebruikt aanschaft (en niet illegaal kopieert) of registreert. Software ontwikkelaars moeten ook leven en dat betekent dat men inkomsten moet hebben, de enige manier om dat te doen is door het verkopen van programmatuur! Hetzelfde geldt voor het gebruik van shareware programmatuur, de auteur heeft een applicatie geschreven en wil voor de geïnvesteerde tijd een kleine vergoeding ontvangen. Als men de programmatuur registreert dan geeft dat voor de auteur een voldoening en is dit (over het algemeen) een stimulans om de software te verbeteren of om meer (shareware) software te schrijven.

Ik moet echter constateren dat men het registreren van shareware nogal vaak vergeet, zo heb ik zelf een tool geschreven voor het gemakkelijker beheren van gesymboliseerde vensters (iconized windows) en heb tot op heden slechts 1 registratie gehad. Helaas is dit geen geval dat op zich zelf staat want ook andere shareware programma's schijnen over het algemeen in het geheel niet of nauwelijks geregistreerd te worden. Een direct gevolg is dat de auteur weinig tot geen tijd meer in de software steekt en er dus geen upgrades meer verschijnen.

Kijk eens naar de software die je gebruikt en tel eens op hoeveel je feitelijk al gestolen hebt, want het gebruik van illegale software is diefstal. (Dit geldt ook voor het niet registreren van shareware). Nu is het op zich niet erg dat je (illegaal) Impression hebt om vlug in een Impression bestand te kunnen kijken als je tekstverwerker Ovation(Pro) is, maar als Impression je tekstverwerker is dan behoor je deze gekocht te hebben.