Net.Nieuws juli 1999
voor U vers van Internet geplukt door Ferdinand Veldmans

De grootste aantrekkingskracht van de Acorn Expo had ongetwijfeld RISC OS 4. Zowel de hardware waarop het draaide als de "praatjes" van de makers trokken veel belangstellenden.

De boodschap van RISC OS Ltd was duidelijk: wilt u een toekomst voor RISC OS computers, schaf dan nu RISC OS 4 aan en wacht niet totdat alle bugs eruit zijn. Niet dat er veel verwacht worden, maar het is nu eenmaal zo dat de huidige gebruikers ook een beetje als tester "misbruikt" worden. Een positief punt is dat RISC OS 4 in flash ROM geleverd zal gaan worden. Dat houdt in dat achteraf altijd de inhoud van de chips nog gewijzigd kan worden (door een deskundige). Het biedt tevens de aardige mogelijkheid elke versie van RISC OS 4 persoonlijk te maken, door op het opstartscherm melding te maken van de eigenaar. Als die dat wil uiteraard.

Een van de meest gestelde vragen is wel wat er allemaal wel en niet op draait. De site van RISC OS Ltd (http://www.riscos.com/risc_os_4/index.htm) geeft daar voor een deel antwoord op, maar nog veel meer informatie is te vinden in de RISC OS 4 Compatibility Chart die tegenwoordig te vinden is op http://www.acornusers.org/riscos4/.

Een van de zaken waar RISC OS Ltd nog aan werkt is een nieuwe versie van !Printers. In een aankondiging in de nieuwsgroepen werd geen aanvullende informatie gegeven, anders dan dat mensen die PDumpers of support libraries schrijven, of problemen hebben met PS prologue files, of !PrintEdit gebruiken, contact op moeten nemen met robin@riscos.com.

Een ander bedrijf dat bezig is met nieuwe printer drivers is ExpLAN (http://www.explan.demon.co.uk/). Zij bieden ondersteuning voor standaard zwart/wit en 4 kleuren printen op de HP660C, HP690C, Canon BJC-2000, 6000, 7000 en 71000).

Er is geen speciale ondersteuning voor photo-real. Wel de mogelijkheid om printkoppen uit te lijnen en dichtgeslibde spuitmondjes weer open te krijgen. Dit gaat met het programma Print Control. De prijs voor Print Control is 20 pond plus 10 pond voor elke printerbeschrijving. Aan nieuwe features wordt gewerkt, maar dit vereist zeer waarschijnlijk een nieuwe versie van !Printers. Daar wordt nog achteraan gezeten.


Ondanks het relatief vriendelijke prijskaartje viel de specificatie van een van de nieuwe RISC OS computers, de RiscStation toch wat tegen. Maar onder druk van de concurrentie (goed!) en door feedback van gebruikers zijn nu de ISA uitbreidingssloten vervangen door 4 standaard PCI sloten. Dit is zeer positief, aangezien ISA in de PC wereld al vrijwel uitgestorven is en PCI, samen met USB en AGP (voor videokaarten) de standaardmanier is om een systeem uit te breiden.

Een van de eerste kaarten die ontworpen wordt is een StrongARM PCI kaart die maximaal 8 233MHz StrongARM's kan huisvesten. Dat dit tot zeer interessante prestaties kan leiden is duidelijk, maar een niet te onderschatten voorwaarde hiervoor is ondersteuning vanuit het besturingssysteem. Een vergelijkbaar iets is al eens geprobeerd met de Hydra kaart, maar dat is nooit van de grond gekomen, met name door een gebrek aan software (ondersteuning). We wachten af...

De nieuwe RiscStation 7500+ wordt nog steeds rond begin augustus verwacht voor prijzen vanaf 576 pond excl. BTW en zonder monitor.


De concurrenten van RiscStation, MicroDigital (http://www.microdigital.co.uk/) zitten ook niet stil en kondigden de Awesome IDE interface aan. Dit is een afgeleid product van de ontwikkeling van de Medi computer. De interface kan gebruik maken van DMA en is 4 keer zo snel als de standaard RiscPC IDE interface en ondersteunt 4 drives en maximaal 8 partities per drive. De software zit in flash ROM, dat dus eenvoudig te vernieuwen is. De interface wordt geleverd voor ongeveer 100 pond excl. BTW.

Van dezelfde makers is inmiddels ook een USB ontwikkelbord beschikbaar (een hub met 4 poorten), dat hard- en software ontwikkelaars kunnen gebruiken om USB toepassingen voor RISC OS systemen geschikt te maken. De hardware voor USB is relatief simpel, maar er komt nogal wat software bij kijken om het draaiend te krijgen.

En het feit dat Microsoft nauw bij de ontwikkeling van USB betrokken was zegt wel iets. Hoop geeft het dat er inmiddels ook (gedeeltelijke?) USB ondersteuning is in Linux.


De RiscPC wordt al weer een tijdje gemaakt door Castle Technologies (http://www.castle.org.uk/). Inmiddels is hij ook verkrijgbaar met de revisie T StrongARM. Interessant aan deze processor is de verwijdering van een bug (ja, niet alleen Pentium processoren hebben hier last van...) die het mogelijk maakt lazy taskswapping te gebruiken. Dit is een techniek die het schakelen tussen verschillende programma's in de desktop een stuk efficiënter maakt. En dat maakt een machine dus sneller.

RISCOS Ltd vertelde op de Acorn Expo nog dat lazy taskswapping niet in RISC OS 4 zou worden toegepast, maar ondertussen hebben ze de beschikking gekregen over de revisie T StrongARM en voldoende kunnen testen. Mensen met zo'n nieuwe chip kunnen dus nog een extra snelheidsverbetering met RISC OS 4 tegemoet zien.


Gebruikers van de database Squirrel hebben wellicht iets aan de Squirrel FAQ, een lijst van veel gestelde vragen (en hun antwoorden). Te bekijken op http://www.argonet.co.uk/users/cmcqueen/SqlFAQ/.


Van de bekende programma's Translator en Creator zijn weer nieuwe versies verschenen. Versie 8.10 en 3.32 respectievelijk kunnen beide nu aan batch processing doen. Dat houdt in dat je een plaatje op een bepaalde manier verwerkt en vervolgens alle andere afbeeldingen in dezelfde directory op dezelfde manier laat verwerken. Ook is er verbeterde ondersteuning voor TIFF plaatjes: ondersteuning voor Group 3 faxen en Modified Huffman compressie. Beide applicaties zijn shareware en te downloaden vanaf http://www.inter.nl.net/users/J.Kortink.


MakeLSFX is een programma om zelfuitpakkende zip files te maken die tot 2GB(!) in grootte kunnen zijn. Je hebt er wel de RISC OS port van Infozip's unzipsfx voor nodig. De utility is te downloaden vanaf http://www.reinhouse.freeserve.co.uk/riscos/makelsfx.html.


Vorige maand vertelde ik al iets over Anthem, de nieuwe MIDI sequencer van R-Comp Interactive. RCI heeft nu een uitgebreide beschrijving op het web staan. Het adres: http://www.arsvcs.demon.co.uk/rci/sound/ anthem/anthem.htm


!JvScript is een nieuwe freeware applicatie om op een eenvoudige manier JavaScript toe te voegen aan webpagina's.

JavaScript is een taaltje verzonnen door Netscape dat het mogelijk maakt webpagina's dynamischer te maken. Of het resultaat altijd even zinvol is, is maar de vraag, maar dat terzijde. Nadat je in JvScript een keuze hebt gemaakt uit een menu (zie onderstaande afbeelding) moet je een scherm met wat gegevens invullen en vervolgens wordt de code ingevoerd op de plek van de cursor in een willekeurige teksteditor.

Je hebt dus geen kennis van JavaScript nodig om toch leuke resultaten te bereiken. Op dit moment zitten er 20 scripts in, maar dat worden er nog meer. Het programma is flexibel opgezet doordat er intern ook gebruik wordt gemaakt van scripts. De bèta versie is te downloaden vanaf http://www.dyoungs.clara.net/jvscript/.


DMOZ is een nieuw project op het web dat poogt ook wat orde in de chaos te scheppen. Allerlei webpagina's worden gerubriceerd ondergebracht door een leger(tje) aan vrijwilligers. Iedereen kan zijn eigen of andere pagina's insturen om toegevoegd te worden aan de index. RISC OS is ook vertegenwoordigd in de sectie Computers/Operating Systems /RISCOS/Software. Dus als u een website hebt of weet die er nog niet bij staat, stuur hem in! De informatie van DMOZ wordt weer gebruikt door een behoorlijk aantal bekende en minder bekende zoekmachines.

Een andere site om RISC OS software en pagina's te zoeken is Acorn Search op http://www.acornsearch.com/. Erg simpel en effectief in gebruik.

Een derde site is de search engine Clhoo (http://search.convergence.org/), de non-Wintel zoekmachine van Convergence International. Niet alleen op RISC OS gericht, maar kan toch van pas komen.

Ik had nog een lijstje zoeksites tussen mijn bookmarks staan, maar de meeste daarvan bleken al niet meer te bestaan. Dus als u nog specifieke zoekmachines weet om informatie over RISC OS te achterhalen bent u van harte welkom om even een mailtje te sturen, dan volgt een volgende keer hopelijk een update van het lijstje.


Het freeware platformspelletje BotKiller heeft een (15 pond kostend) vervolg gekregen, met de verrassende naam BotKiller 2. Het heeft 5 verschillende gebieden die samen 25 levels bevatten. Elk level is apart toegankelijk door middel van een password.

Het spel is volledig in machinetaal geschreven, maar waarom dat tot een zeer langzaam bewegend poppetje heeft moeten leiden (zie de review op http://www.acornarcade.com/reviews/ commercial/botkiller2/index.html) is onduidelijk. Maar verder ziet het er aardig uit.

Meer info op de site van Artex Software (http://www.artex.oaktree.co.uk) en Wag Software (http://www.wilsontigger.demon.co.uk/bk.htm). Het draait al vanaf een 4MB ARM3 systeem.


Vooral kantoorslaven kunnen het stripje Dilbert vaak erg waarderen. Paul Vigay heeft nu een RISC OS desktop versie uitgebracht van de Dilbert Random Mission Statement Generator. Deze gein start op http://www.interalpha.net/customer/pvigay/shareware.html.


Het net (of is het mijn peecee?) is weer traag als str*nt, dus ik houd het voor gezien. Een prettige vakantie allemaal en laat uw Acorn niet verstoffen zou ik zeggen... :-)

Ferdinand
fv@topix.demon.nl

Stop Press!

David pilling heeft bekendgemaakt dat hij per 1 juli de publicatie van het DTP programma Ovation Pro heeft overgenomen van Beebug. Alle contacten voor wat betreft verkoop, support e.d. moeten aan de onderstaande adressen gericht worden.

"Door Ovation Pro van Beebug te kopen, hoop ik te zorgen dat het programma verder ontwikkeld zal worden in de toekomst. De eerste verbeteringen zullen waarschijnlijk het 'large image handling' zijn. Dat maakt het mogelijk grote afbeeldingen apart van het ducument op schijf te bewaren. Verder de implementatie van 'graduated fills'.
Aldus Pilling.

De prijs wordt 150 pond inclusief het colour supplement, inclusief BTW.
www.pilling.demon.co.uk/ovationpro
email: david@pilling.demon.co.uk
post: David Pilling, P.O. Box 22,
Thornton Cleveleys, Blackpool.
FY5 1LR. UK.
fax: +44(0)870-0520-941