Aconet, een beschouwing
van de hand van Jos Ulijn

De aanleiding - zoals bijna altijd vrij banaal: het modem van het BBS heeft het definitief begeven. De oorzaak: een gestaag teruglopend gebruik - bezoek van inbellers dus - van het BBS.

Acorn BBS is woensdag 7 juli 1999 uit de lucht gegaan. Daan van der Rol, sysop, berichtte me dat telefonisch - via modem ging immers niet - met het verzoek er verder bekendheid aan te geven en de nodige maatregelen te treffen. Daarmee verdwijnt een van de oudste burchten in het landschap van Aconet, een waaiering van Acorn, en nu RISC OS toegewijde BBS-en. Overigens voor alle duidelijkheid: Aconet is een zelfstandig orgaan; de vereniging Big Ben Club heeft alleen maar een sponsor relatie met drie BBS-en, waaronder die van Amsterdam.

De tanende belangstelling voor de BBS optie - stellig een gevolg van de inburgering van Internet - was indertijd, op de laatste bijeenkomst van regio afgevaardigden en bestuur, reden voor de vraag of deze sponsoring nog wél besteed was; er is daarna peilend contact gelegd met Amsterdam, die aangaf, deze vraag terecht te vinden.

Daan heeft enkele jaren terug van Fred van der Hart, nadat diens ziekte hem daartoe dwong, diens taak als sysop overgenomen. Aanvankelijk op voorlopige basis begonnen: iemand moest het doen, is hij dat toch blijven doen. Een lastige klus, ondanks de bereidwillige hulp en steun van Simon Voortman en Henri Derksen, omdat Daan geen ingewijde was.

Ook ik ben geen ingewijde maar geef mijn ogen wel de kost: het in de lucht houden van een BBS is een klus die naast kennis van zaken voortdurende aandacht en vooral ook discipline vraagt. Bedankt daarom, Daan, voor je inzet voor het Acorn BBS gedurende meerdere jaren.

De telefoon neergelegd, besefte ik dat nogal wat volk deze ontwikkeling om nogal uiteenlopende redenen moet weten. Je vindt dan ook dit stukje in de area ACO. ALG.ALGEMEEN: zo is het Aconet volkje - en ook de ridders: de andere sysops - alvast op de hoogte. De leden van onze vereniging Big Ben Club - door ons lijfblad. En via de Aconet area ACO.NET.BESTUUR (danwel via email adressen...) - de secretaris, i.v.m. het opzeggen van de telefoon aansluiting, - de penningmeester, voor de financiële kant van de zaak kan toevertrouwen, en - de hoofdredacteur van de *Asterisk (aanpassing vaste Aconet meldingen).

Het kan dan wel zijn dat de belangstelling voor Aconet inboet ten gunste van Internet. Toch wil ik je hier en nu uitnodigen, je toch eens in het land van Aconet te begeven. Voor - letterlijk - bijna géén geld en met gebruik maakt van de uitzonderlijk goede applicatie !WimpLink van Remco de Vreugd, kun je door Aconet informatie uitwisselen en contacten onderhouden met Acorn/RISC OS adepten, op de comfortabele manier, die ons platform zo eigen is. Snelheid is daarbij van geen belang: slimme software, ook op BBS-niveau, houdt de lijn niet langer bezet dan strikt noodzakelijk. De kosten van de aanschaf van een modem kan al helemaal geen argument zijn: de snelle bakken zijn niet duur meer, en via de club kun je een gematigde snelheids modem gratis en voor niks bekomen.

Door je bezoek kunt je tenslotte iets terugdoen voor al die sysops die - dag in dag uit, jaar in jaar uit - dit netwerk voor ons in de lucht houden. Wil je meer informatie, pak de *Asterisk (als je 'm niet al vasthield), kijk op de voorlaatste pagina en waag er een telefoontje aan.

Jos Ulijn, Enschede
josulijn@worldonline.nl
RISC OS 4 - replay of a David & Goliath story