Diskettes en hun images
aanvulling op emulatoren door Janny Looyenga

Onder de titel: Disks & drives, enige achtergrond informatie, geschreven door Olaf Zevenboom, is er een uitgebreide beschrijving van disks, drives en hun opbouw te vinden in de 6e jaargang van de Asterisk, nummer 8, bladzijde 12.

Een korte samenvatting.
Afhankelijk van de gebruikte diskdrive kunnen diskettes onderverdeeld worden in grootte: De grote 5,25'' floppen en de kleinere 3,5''. De grote floppen werden voor het DFS/ADFS gebruikt op de BBC en de Master, de kleine voor het ADFS van de Electron en de Master Compact, uitzonderingen niet meegerekend.

De grote DFS floppen waren weer te verdelen in 40 tracks / 80 tracks; enkelzijdig / dubbelzijdig; single density / double density. De ADFS floppen naar het formaat S(mall) voor een enkelzijdige 40 tracks drive, M(edium) voor een enkelzijdige 80 tracks drive of L(arge) voor een dubbelzijdige 80 tracks drive. Bij de diskimages gaat het niet alleen om het formaat van de schijf, maar vooral om de inhoud. Eenzelfde inhoud wordt ahw gereserveerd op de harde schijf van de PC door middel van diskcopy naar file.

Het berekenen van de inhoud van een BBC schijf:

tracks x sectoren x aantal bytes wat een sector kan bevatten.
Voor een 40 tracks diskette : 40 x 10 x 256 = 102 400 bytes
Voor een 80 tracks diskette : 80 x 10 x 256 = 204 800 bytes
Voor een ADFS schijf (L) :   80 x 16 x 256 = 655 360 bytes

Verschillende soorten images.
Voor de pcBBC emulator wordt het standaard formaat gebruikt van een enkelzijdige 80 tracks disk met de extensie .IMG of .SSD. Hoewel deze emulator ook andere formaten aankan die bij de verschillende emulatoren worden gebruikt en herkend worden aan de DOS extensie,

:

De .DSD en .ADF formaten zijn dubbelzijdig en dientengevolge wordt de 'andere' kant van een DFS diskette automagisch gereserveerd. Daardoor is bij deze keuze alleen drive 0 en drive 1 te selecteren.

Behalve de voornoemde images is er nog het .BBC formaat - wat bij mij aangeeft dat het een Watford diskette image met 62 files betreft - en het aparte formaat van Tom Seddon's Model-B emulator, het xbeeb formaat en die van de Horizon (MacBeebem) emulator.

Van diskettes naar hun images.
U heeft een BBC/Master, een PC en nog oude BBC software op schijf? Dat komt mooi uit. Met behulp van de tegenwoordige software is het mogelijk deze diskettes te lezen en te schrijven op de PC of over te zetten van BBC naar PC en vice versa. Files overzetten van BBC naar PC gaat op verschillende manieren. Allereerst door seriele communicatie met behulp van een null modem kabel. Hier volgt

.

Om te communiceren met de BBC volstaat een simpel communicatie- programma in de terminal mode - ECHO ON - al. De communicatie met de BBC gaat vanaf de PC. De baudrate aan de BBC kant (FX7 en FX8 voor zenden en ontvangen) moet uiteraard gelijk zijn met die aan de PC kant. Een van de programma's om files van BBC naar PC over te zetten door middel van een seriele kabel is -XFer versie 3.0, van Mark de Weger. In dit programma is ook een terminal emulatie aanwezig, zodat men vanaf een PC diverse BBC commando's kan intikken. Bevat een uitgebreide gebruiksaanwijzing.

Voor diegene die niet aangesloten is op Internet en toch graag een copie of copieen van de besproken emulatoren, programma's en/of images wil hebben: Schrijf of bel: ik stuur het wel. Ook een kijkje op de Aconet BBS-en kan geen kwaad, zie achterin de Asterisk voor de telefoon-nummers.

Janny Looyenga Aconet: 77:8500/302.25
Internet: janny@catslair.demon.nl

*Met dank aan Luut voor zijn bijdrage
(tekst en tekeningen) over de null modem kabel.