Net.Nieuws september 1999
met gevleugelde voeten bezorgd door Ferdinand Veldmans

Ondanks dat RISC OS 4 al een tijdje af is, kunnen nog maar een beperkt aantal mensen genieten van de upgrade. Er is wereldwijd namelijk een tekort aan flash ROM's.

Aangezien de eerste leveringen hiervan pas in november verwacht worden, heeft RISC OS Ltd besloten over te schakelen op gewone ROM's, die in tegenstelling tot de flash ROM's niet herprogrammeerbaar zijn. Echter, deze levering laat ook 5 weken op zich wachten, zodat de eerstvolgende batch pas ongeveer halverwege september de deur uit gaat.
Ook een probleem was dat de flash ROM's niet op alle machines werkten. Met name RiscPC's met een oud moederbord konden problemen hebben met de timing van de chips. Door RISC OS 4 in gewoon ROM te gebruiken moet dit ook verholpen zijn. Op dit moment zijn er zo'n 200 sets uitgeleverd, en RISC OS Ltd liet weten dat het totaal aantal bestellingen hoger is dan verwacht. Positief dus!

Hardware
Wat wel op tijd geleverd wordt is de Mico, de nieuwe RISC OS computer van MicroDigital (http://www.microdigital.co.uk/). Doordat er al flash ROM's op het moederbord zaten kan er gewoon RISC OS 4 meegeleverd worden. Ondanks dat er nauwelijks reclame voor de machine gemaakt is zijn er al meer bestellingen binnen dan verwacht. Eerste leveringen in september.

Rond dezelfde tijd is ook de Acorn A7000+ Odyssey van Castle Technologies (http://www.castle.org.uk/) verkrijgbaar. Dit is een opgevoerde A7000+ met een 50 MIPS ARM7500FE (origineel +/- 29 MIPS) en schermmodes die vergelijkbaar zijn met een RiscPC met 2MB video RAM. Ook is RISC OS 4 inbegrepen. Prijzen vanaf 525 pond excl. monitor en incl. software zoals EasiWriter Professional en Resultz. Rond het einde van het jaar laat Castle de volgende technische ontwikkelingen weten.

Vertraging is ook opgetreden bij de release van de RiscStation (http://www.riscstation.co.uk/). Hier liggen de problemen bij de levering van PCI onderdelen. Net als bij het Imago moederbord wordt de vertraging aangegrepen om nog wat verbeteringen in de specificaties door te voeren. Levering wordt nu op zijn vroegst ergens in september verwacht.

Software
MP3's staan erg in de belangstelling tegenwoordig. Dit compacte muziekformaat maakt het mogelijk op de computer naar muziek met een goede kwaliteit te luisteren. Het bestandsformaat gebruikt een "lossy compressie", dat wil zeggen dat er dingen worden weggelaten die je (normaal gesproken) toch niet hoort. Het is enigszins vergelijkbaar met de JPEG techniek voor plaatjes. Met deze methode is een compressie van een factor 5 tot 10 mogelijk. Op 1 CD-ROM zouden dus maximaal 10 audio CD's kunnen passen.

De muziek kan eenvoudigweg van Internet gehaald worden. Waarbij moet worden opgemerkt dat de legaliteit hiervan nogal eens dubieus wil zijn. Maar goed, dat is een discussie die ik aan anderen overlaat. Een andere methode is het zelf comprimeren van de eigen CD's met een MP3 compressor. Helaas zijn hier voor RISC OS weinig programma's voor (eentje is bijvoorbeeld MP3Encode op http://www.thevillage.ndirect.co.uk/justin/progs) en zijn deze erg langzaam. Het leunt namelijk zwaar op floating point bewerkingen, een terrein waarop - zoals bekend - Acorn computers altijd erg zwak zijn geweest, zelfs met processoren als de ARM7500FE (die vele malen zwakker is dan een simpele Pentium).

!Amp (http://indigo.ie/~koshea/acorn/) is een RISC OS MP3 speler gebaseerd op WinAmp, het bekendste MP3 programma voor de PC. Een leuke eigenschap van (Win)Amp is de mogelijkheid om het uiterlijk (de skin) te veranderen. Bovenstaand plaatje toont het oorspronkelijk uiterlijk, hieronder staat een ander:

De skins kunnen op diverse plaatsen van Internet gedownload worden. Mits ChangeFSI de bitmaps kan lezen, kunnen ze zo in !Amp gebruikt worden. Een aantal skins klaar voor gebruik onder RISC OS staat op ftp://ftp.vigay.com/pub/vigay.com/Amp_Skins/. Een goed startpunt voor MP3 informatie is http://www.mp3.com. !Amp kan trouwens d.m.v. plug-ins ook matrixTracker files, audio CD's, soundtracker modules en diverse andere formaten afspelen.


BeebIt is een nieuwe freeware BBC B emulator. Wat je met zo'n emulator kunt doen is ondermeer door de artikelen van Janny Looyenga wel duidelijk gemaakt. Echter kan deze emulator gewoon op ons bekende platform gedraaid worden. Versie 0.06 is te downloaden vanaf http://www.voyager.co.nz/~mikef.


Vóór RISC OS 4 was het niet zonder hulpmiddelen mogelijk met lange bestandsnamen te werken. Daarvoor was een programma zoals !LongFS nodig. Echter had dit programma de vervelende eigenschap overal files met namen zoals !ZZ!!Z!!LF rond te strooien. Hierin was de link gemaakt tussen de echte (korte) en de lange filenamen. Quantum Software heeft voor RISC OS 4 gebruikers een hulpmiddel gemaakt om al deze bestanden automatisch te converteren naar hun nieuwe namen. Dit kan met ConvertLFS, dat samen met het programma Keystroke /Executor gebruikt moet worden. Te verkrijgen vanaf http://www.cybervillage.co.uk/acorn/qs/keystk.stm.


Volledige versies van de VTi pro-gramma's Sonor, Sonor Jnr, Talking Canvas Junior and Desktop Tracker zijn nu vrij te downloaden van de site van Jason Tribbeck (ook de auteur van bovengenoemd programma LongFiles) op http://www.tribbeck.com/.

Een van de vele acties voor Kosovo was het samenstellen van een CD-ROM voor RISC OS gebruikers. Deze is nog steeds verkrijgbaar en zijn geld (een minimum van een pond of 8) meer dan waard met o.a. alle coverdiscs van Archimedes World en een aantal commerciële applicaties zoals Rhapsody 2 en Mad Professor Moriarty. Meer informatie is te vinden op http://www.acornusers.org/charitysite/Kosovo/. Alle opbrengsten gaan naar Kosovo.


RISC OS heeft nooit echt een gebrek gehad aan ondersteunde programmeertalen (ook aan C++ wordt weer gewerkt...). Er zijn er onlangs weer een aantal bijgekomen: Lua (http://sc3d.org/rrt/program.html), is een taal die oorspronkelijk gebruikt werd om applicaties uit te breiden, maar tegenwoordig ook als een zelfstandige taal gebruikt wordt. Het heeft een simpele procedurele grammatica, die lijkt op Pascal. De homepage van Lua is te vinden op http://www.tecgraf.puc-rio.br/lua/.
Dezelfde auteur heeft voor het gemak ook nog maar twee embedded Forth compilers geport:

Ficl 2.03, een ANS Forth interpreter/compiler (http://www.taygeta.com/ficl.html) en

4tH 3.3a, een ANS Forth compiler met zeer goede documentatie (http://www .geocities.com/SiliconValley/Bay/2334/basefold.htm). De RISC OS versies zijn te downloaden vanaf http://sc3d.org/rrt/program.html.

Een laatste nieuwe taal is Hugs98, een Haskell 98 interpreter. Haskell is een functionele programmeertaal die afgeleid is van Gofer. Te downloaden vanaf http://shiell.cjb.net/files/hugs98.zip. De Hugs homepage is te vinden op http://www.haskell.org/hugs/.

Internet
Er is nu op Internet wederom een lijst van RISC OS ICQ gebruikers. ICQ is een programma om direct met anderen te chatten (te babbelen). Contact wordt gelegd met een persoonlijk nummer. Die kun je voor andere Acorn gebruikers dus op de volgende pagina opzoeken: http://www.vigay.com/riscos/icq.html.


!Chopper is een programma om sprites in een aantal rechthoeken op te delen voor het gebruik op webpagina's. Versie 0.11 is te downloaden vanaf http://www.geocities.com/SiliconValley/7320/softw.htm. Dit programma is tot stand gekomen na discussie in de nieuwsgroep comp.sys. acorn.apps, wat maar weer aangeeft dat als je een probleem hebt, je het vooral naar buiten moet brengen en er wellicht dus iemand een oplossing voor kan maken!


Er is nu een mailinglist voor Browse (de webbrowser van Acorn) gebruikers. Abonneren kun je door een mailtje te sturen naar majordomo@riscos.man.ac.uk met "subscribe browse" als bericht. Het onderwerp mag leeg blijven. In de lijst kunnen hints & tips, bugs en de toekomst van de browser besproken worden.


CamTrack is een programma van Hans de Jong om plaatjes van webpagina's te downloaden en op te slaan. En dan met name plaatjes van webcams, die continue ververst worden. Bij het opslaan wordt ervoor gezorgd dat ze elkaar niet overschrijven. Af te halen op http://home.wxs.nl/~rnohjng/home.html


SSHProxy is een secure shell client voor RISC OS. Dit lijkt op telnet, maar verstuurt alle data versleuteld. Op die manier is het dus mogelijk op een veilige manier via telnet op een andere computer in te loggen. SSHProxy werkt samen met elk willekeurig telnet programma. Meer details zijn te vinden op http://www-stu.cai.cam.ac.uk/~atm26/acorn/sshproxy/.


!WebMan is een programma om de wijzigingen van een website bij te houden. Het kan een lijst genereren van alle veranderingen sinds de vorige upload. De wijzigingen kunnen dan automatisch met o.a. het programma sFTP naar de webserver verstuurd worden. Te downloaden vanaf http://www.locationworks.com/kang.html.


Zo langzamerhand kunnen we weer toe leven naar een beurs in Engeland. RISC OS World '99 zit er aan te komen. Ook dit jaar staat er weer een meeting gepland voor alle gebruikers van IRC en dan met name het #Acorn kanaal. Aanmelden voor de meeting kun je op de #Acorn IRC Meet '99 website op http://www.maxi-web.net/benbrook/irc/irc99.htm. Heb je nog geen ervaring met IRC en wil je toch weten wat voor mensen er nu allemaal op zitten, dan is het wellicht ook de moeite waard om eens een kijkje te nemen. Uit ervaring weet ik dat het een beetje het effect heeft van een radio presentator ineens op TV of in het echt zien. Gegarandeerd anders dan je verwacht...


Tot volgende maand maar weer. Wellicht zie ik u nog op de Acorn Usergroup Meeting (http://www.dse.nl/~cvdh/) op 2 oktober a.s. in Eindhoven?

Ferdinand
fv@topix.demon.nl