DirectX drivers installeren op de PC kaart
voor U uitgeprobeerd door Maarten Bezemer

Een van de nieuwe mogelijkheden van PCPro3 is de ondersteuning voor DirectX.. Omdat veel van de nieuw ontwikkelde PC spelen DirectX gebruiken, heb ik eens uitgezocht hoe je de drivers voor DirectX moet installeren voor Windows 95.

Onder DirectX worden de volgende dingen verstaan: drivers voor beeld en drivers voor geluid (ook voor joysticks etc). Omdat er voor de PC veel videokaarten en veel geluidskaarten in omloop zijn, moesten de programmeurs van spelen, maar ook voor 'gewone' toepassingen, hier rekening mee houden en voor elk type kaart specifieke drivers ontwikkelen. Met DirectX is dit niet meer nodig omdat al deze drivers in DirectX zitten in gebouwd. Vandaar dat DirectX zo populair is, want dit scheelt de programmeurs veel werk.

Door Aleph One zijn drie videodrivers ontwikkeld, een gewone (die je gewoonlijk installeert) en 2 verschillende drivers die DirectX ondersteunen. Het verschil is dat de ene alleen 256 kleuren aan kan en de andere 32K en 16M kleuren aan kan, MAAR de tweede wordt afgeraden, want de kleuren kloppen niet helemaal, de normaal blauwe achtergrondkleur van Windows werd groen! (de andere kleuren klopten ook niet). Dus het is verstandig dat je de 256 kleuren driver installeert, tenzij je persé meer dan 256 kleuren (die dan niet kloppen) nodig hebt.

Het is ook nodig dat je DirectX versie 5 of 6 hebt, heb je die niet dan is die van internet te downloaden (bv bij http://www.games.net/download/files/0,1129,731,00.html of bij http://www.microsoft.com/windows95/DOWNLOADS/ CONTENTS/WUOTHER/DIRECTXFOUNDATION/ DEFAULT.ASP), ook is DirectX vaak te vinden op cdroms, waar programma's opstaan die DirextX nodig hebben. Voor de hier beschreven installatie heb je dus naast de Aleph One drivers ook nog DirectX 5 of 6 nodig.

Ik heb de volgende stappen gedaan om DirectX goed te laten werken, ze wijken af van de officiële installatie, maar de hier beschreven methode heeft bij mijn weten altijd gewerkt:

  1. Als je dit nog niet gedaan hebt, installeer dan volgens de normale procedure de normale beeldscherm driver van Aleph One (natuurlijk die van PCPro3, dus als je de driver van PCPro2 gebruikt moet je deze upgraden).
  2. Als dit gedaan is, ga dan naar 'Beeldscherm' in het Configuratiescherm (hier kom je via Mijn Computer, die staat normaal links boven in het scherm) en kies het tabblad Instellingen (de meest rechtse). Klik dan op de knop 'Geavanceerde eigenschappen', je krijgt dan een nieuw venster, kies hier het tabblad 'Beeldschermadapters' en hier de knop Wijzigen. Er opent zich weer een nieuw venster, kies dan de optie 'Alle apparaten weergeven'. Je ziet nu alle beschikbare beeldschermadapter drivers, als alles goed is, is bij Fabrikanten 'Aleph One Ltd' gekozen en bij Modellen 'Aleph One configurable ARM driver' (anders moet je terug naar 1), kies nu bij modellen een van de DirectX-compatible drivers en kies OK. Kies Toepassen en dan OK in het vorige venster en kies weer Toepassen, Windows vraagt nu om de computer op te starten, kies hier Ja.
  3. Nu moeten we DirectX zelf installeren. Ga naar de locatie waar de DirectX installer staat en start deze. Kies een paar keer Volgende en dat je het met de auteursrechten eens bent. Als de installer klaar is, zal hij weer vragen om Windows opnieuw op te starten. NIET doen, maar bij het startmenu de computer afsluiten kiezen.
  4. Start nu !PCConfig op. Kies bij het hoofdscherm Memory. Onderaan staat een optie : 'Support VESA 2.0 / DirectDraw' deze moet je aan zetten (NB dit kost 2 MB geheugen dus als je meer wilt én hebt, kun je aan het geheugen 2MB toevoegen). Kies OK. Open nu Display en zet de optie 'Automatically switch to single-tasking' aan en kies weer OK. Kies nu Advanced en maak het venster groter. Bij het onderdeel Cache settings (bovenste) moet je Internal én External op Write-through zetten (dit zorgt ervoor dat het scherm goed wordt opgebouwd, het is een beetje moeilijk te beschrijven wat er anders gebeurt, als je het wilt weten, zet beide dan op Write-back, je weet nu hoe je ze later terug kunt zetten...). Kies OK helemaal onderaan het venster. Kies Save changes en start !PC weer.
  5. Nu kun je het aantal kleuren op 256 zetten (kon eerst waarschijnlijk nog niet), door weer naar Beeldscherm->Instellingen te gaan en 256 kleuren te kiezen, als Windows vraagt de computer opnieuw op te starten moet je Ja kiezen. Nu zou alles goed moeten werken.
  6. Dit kun je als volgt controleren. Als Windows weer opgestart is, moet je naar single-tasking gaan (middelste muisknop), je merkt nu dat DirectX niet multi-tasking kan draaien. Ga nu nog een keer terug naar RiscOS, dit lukt nu wel (maar de PCkaart staat nu pauze tot je weer terug naar single-tasking gaat). Kies in het menu 'Video info...', in het nu geopende venster staat bij Type 'VESA 2.0', wat op DirectX duidt.
  7. Je kunt ook kijken of alle DirectX functies werken. Ga terug naar Windows en open je harddisc (C:) en ga naar 'Program Files' en verder naar 'directx' en dan naar 'setup' en start DXdiag.exe op, er zijn nu verschillende tabbladen, het kan zijn dat er bij sommige files een uitroep teken staat, dit maakt niet uit, dit houdt meestal in dat DirectX die file niet kent, dit klopt want er zitten Aleph One files tussen. Als het goed is werken beide tests bij het tabblad Display en de test bij het tabblad Sound. Als de tests bij Display het niet doen bij de fullscreen test kun je nog proberen of je bij dxsetup.exe 'Hardware-acceleratie' uit kunt zetten. Het helpt ook weleens als je naar 640x480 gaat, de test opnieuw draait en weer terug naar je normale resolutie en test nogmaals draait.

Ik hoop dat nu alles naar behoren werkt, zo niet vraag gerust wat er niet klopt of wat er fout zou kunnen zijn, misschien kan ik je helpen...

Maarten Bezemer
aw.bezemer@wxs.nl