M is C een column van MC

Een tijdje geleden trof ik in een buitenlands blad -ik meen een Australisch blad- een interessant artikel aan. In dat artikel 'droomde' de schrijver over hoe de maatschappij, het leven van alle dag er zou uitzien in een twintig jaar na nu.

In zijn visie is besturingsapparatuur alom aanwezig, beheerst zij ons gehele leven en kunnen wij niet meer goed functioneren zonder deszelfs. 't Koffiezetapparaat weet dat tien voor zeven de koffie klaar moet staan; genoteerd wordt dat de uiterste gebruiksdatum van de melk over-overmorgen verloopt maar dat dat een zondag is. Dus is vandaag, donderdag, vroeg al een nieuwe melkbestelling geplaatst op de internet site van de melkboer.
De autoradio heeft inmiddels opgevangen dat de weg die u altijd neemt door een zwaar ongeval geblokkeerd is. Gelijk wordt berekend of u daar last van kan hebben en zoja welke alternatieve route in aanmerking komt.

We leven dus in een volledig computer ge-automatiseerde tijd. Postbestelling zal er nauwelijks meer zijn want briefwisseling gaat goedkoper en sneller via het internet. Dat komt omdat postbestellers aanzienlijk meer 'loopgeld' verdienen mede waardoor de PTT een onaantrekkelijk tarief hanteert. Virus-bakkers zijn opgehouden met hun bezigheid omdat ze in de gaten kregen dat ze in hun eigen vingers sneden.

De chip is sterk vereenvoudigd en doet slechts een enkele taak. En omdat het risc het minst aantal onderdelen vergt, is het 't meest aangewezen systeem. Daar had het artikel het niet over, het is mijn eigen invulling.

Trouwens, nu Intel de StrongArm maakt EN VERKOOPT, zijn ze er rap achter gekomen dat 'ie -minder onderdelen- goedkoper te produceren is. En verwacht ik dat de SA de X86 gaat verdrijven. En dus is ons RISC OS gered, zegt U. Neen, 'tuurlijk niet, software-bakker Microsoft is niet Intel met de SA. Die SA toch hoeft niet persé alleen door RISC OS te worden aangedreven.

Daarom vind ik het jammer dat er zo weinig productie-interesse is/was voor de ontwikkeling van een RISC OS-kaart voor de Wintel-box. Met wat reclame zou het de beste 'einsteiger' zijn voor ons ROS.

Wat in vraag naar ROS zou resulteren. Net als naar Linux nu. De rest vult u zelf maar aan.

Een droom; wat mij betreft blijft het een droom, de computer die alles van ons overneemt. Ik gebruik 'm graag, dat masjien, om te schijven, om data op te vragen en op te bergen, om plaatjes aan te passen -maken lukt me (nog) niet. Maar dat het vermaledijde ding alles over neemt? Ook het maken van

kinderen, ik moet er niet aan denken!!

groetend, Max van Loon