nieuws.net
deze keer op het nippertje verzorgd door Kees Grinwis

Zoals u waarschijnlijk al gemerkt zult hebben, dit keer is Net.Nieuws vervangen door nieuws.net. Mij werd, ter elfder ure, gevraagd of ik nog in kon vallen voor onze vaste internet correspondent Ferdinand Veldmans. Bij mij is inmiddels RISC OS 4 geïnstalleerd. Ook op internet zijn er inmiddels upgrades en updates van diverse programma's verschenen.

Inmiddels heeft RISC OS Ltd al een patch uitgebracht voor gebruikers van RISC OS 4.01 en 4.02. De voornaamste uitbreiding is de InternationalKeyboard module. Deze maakt het nu mogelijk om diverse toetsenbord layouts te gebruiken. Meer informatie over de patch kunt u vinden op Acorn CyberVillage. (http://www.cybervillage.co.uk/acorn/hotnet/ riscos/rospatch3.txt). De patch zelf kunt u vinden op de website van RISCOS Ltd. (http://www.riscos.com/devsupport/public/). Hiernaast zijn vele applicaties aangepast of verbeterd, zodat deze ook werken op RISC OS 4.


Ander interessant nieuws kwam van de firma Millipede Electronic Graphics, zij publiceerden een prototype van hun mainboard voor de RiscPC en vernieuwde specificaties. Nieuw in de specificaties is dat het mainboard nu ook USB aansluitingen heeft. Millipede is in samenwerking met RISCOS Ltd bezig om RISC OS 4 geschikt te maken voor dit nieuwe mainboard. Het bedrijf hoopt werkende prototypes te hebben op de RISC OS 99 show.


Voor mensen die het onderste uit de kan willen halen heeft SimTec nu een StrongARM RevT upgrade op de markt gebracht. U kunt uw huidige StrongARM processor kaart laten opwaarderen tot een RevT 233MHz StrongARM. De prijs die SimTec hier voor rekent is 100 Engelse ponden.


Minder leuk nieuws komt er over de Acorn FTP site, ondermeer omdat Pace Micro Technology niet de eigenaar van de domainname 'acorn.com' is hebben ze nu uiteindelijk toch de FTP-site moeten sluiten. Gelukkig zijn er op meerdere Acorn User CD's mirrors van deze FTP site verschenen zodat de meeste informatie toch nog terug te halen is.


Op het gebied van de Freeware, Shareware en Public Domain zijn er echter ook weer een aantal programma's bijgekomen.

Wat dacht u bijvoorbeeld van binnen 5 seconden een oude A5000 helemaal opgestart te hebben.

Met het programma Freeze is dit mogelijk. Alle machines vanaf RISC OS 3.1 t/m een RISC OS 4.0 machine kunnen met die programma werken. U kunt dit programma vinden op de website van Arm's Tech. (http://aglaee.imag.fr/ArmsTech/GUS/Freeze.html)


EuroDict is een programma waarmee het mogelijk is tussen een Europese taal en het Engelse te vertalen. In de demonstratie versie is alleen Deens en Fins meegeleverd, in het Help-bestand is beschreven hoe u aan een van de 18 andere talen kunt komen. Het programma is te downloaden van de website van Philip Murray-Pearce, http://homepages.which.net/~philip. murray-pearce/home.htm


Op het gebied van programmeertalen zijn er ook enkele nieuwe ontwikkelingen, zo is er een pre-release van GCC. De GNU Compiler Collection, uiteindelijk zal dit betekenen dat er ook voor het RISC OS platform een goede en betaalbare C++ compiler zal zijn. Hiernaast is er een verbeterde versie van guavac, de freeware Java compiler. De beta versie van GCC is te vinden op: http://hard-mofo.dsvr.net/gcc/ en de nieuwere versie van guavac is te vinden op: http://free.prohosting.com/~chocky/java/guavac/


Ook op het gebied van de computerspelen is er wat nieuws te melden. Zo is er een uitbreiding van het spel Heroes of Might and Magic 2. Dit is The Price of Loyalty. Volgens Andrew Rawnsley van R-Comp Interactive is dit meer dan alleen een aantal extra velden. Er zijn een aantal features bijgekomen. De prijs die hiervoor wordt gerekend is 22 Engelse ponden. Waarschijnlijk kunt u het spel ook wel bij uw Nederlandse dealer bestellen.


Hiernaast is er ook een update van het Doom DIY pakket, iedereen die er niet voor terugdeinst om vanaf de source het spel Doom op te bouwen kan deze gewoon downloaden. Beschikt u niet over deze kennis, dan kunt u altijd nog de Doom versie van R-Comp kopen. U kunt deze vinden op: http://www.forwiss.tu-muenchen.de/~dehmel/DIY.html


Zoals al gezegd in de inleiding, op het allerlaatste moment nog bij elkaar geschraapt.

GrtjZZZ(r)
Kees Grinwis
mailto:asterisk@dune.demon.nl