RiscPC en PDF
door Frans Gasthuis uitgezocht

PDF-files bekijken:
Bij talloze MSWindows-programma's wordt de handleiding van het betreffende programma aangeboden als PDF-file. Om zo'n file te kunnen bekijken wordt Adobes Acrobat (reader) dan vaak verondersteld aanwezig te zijn of eventueel zelfs meegeleverd. De PDF viewer (van Leo Smiers en Derek B. Noonburg) maakt het Risc PC gebruikers ook mogelijk om deze files te bekijken.

Maar nu het omgekeerde: PDF-files maken.
Voor de MS Windows-wereld is dat zeer eenvoudig te realiseren, althans na betaling van circa 600 gulden voor een legale versie van het volledige Acrobat-pakket.

Hoe werkt dat dan?
Acrobat installeert simpel een nieuwe printerdriver: de Acrobat PDF Writer. Wanneer je nu een document print komt het echter niet op papier maar wordt er een PDF-file op de disc aangemaakt - kant en klaar om via de Acrobat-reader bekeken te worden.

Wat kun je daar dan mee?
Wel, natuurlijk ook ergens een handleiding voor maken, maar dat zal niet zo vaak voorkomen. Veel interessanter is het echter dat je een document in zijn originele vorm kunt tonen en (b.v.) per email versturen.

Een email met een attachment in de vorm van een MS Word-document of een Jpeg-afbeelding is al redelijk normaal, maar dat ligt anders met een volledig document opgemaakt met Quark XPress, Pagemaker, Corel Draw enz., want dan moet de ander ook in het bezit zijn van dat programma en dat kost voor b.v Quark XPress een klein vermogen.
Dan zit er niets anders op dan het XPress document in zwart/wit uit te printen, het eventueel door te knippen en vervolgens (in delen en min of meer onleesbaar) per fax te versturen. Een PDF-file verzend je echter in zijn volle glorie: inclusief fonts, foto's en tekeningen en nog in Full Colour ook.

En de RiscPC bezitter dan?
Voor de Risc PC is het een kwestie van wachten ... op het omgekeerde van Acrobat m.a.w.: Taborca. Het programma !Taborca zal/zou worden bijgeleverd bij RISC OS 4 maar ik heb het nog niet gezien en kan er dus evenmin over oordelen ... dus inderdaad maar afwachten.

Maar stel dat het niet uitgebracht wordt, niet perfect functioneert of alleen onder RISC OS 4 werkt: is er dan een alternatief? Het antwoord is ja ... tenminste wanneer je ook de beschikking hebt over een MS Windows-computer (c.q. kaart in de Risc PC) en het Acrobat-'Writer' programma.

Tijdens het installeren van Acrobat wordt namelijk niet alleen een nieuwe PDF printerdriver aangemaakt, maar eveneens het programma Acrobat Distiller met een tweede printerdriver: Distiller-assistant.
Onder MS Windows werkt dat als volgt:

  1. Je maakt een document, een tekening of wat dan ook.
  2. Je print de file naar de (automatisch) geïnstalleerde printerdriver: distiller-assistant.
  3. Deze 'assistant' roept vervolgens het 'Distiller' programma op en zet de 'geprinte' file om naar een PDF-file.

Het leuke voor de Risc PC bezitter zit nu in het feit dat het programma Distiller niet alleen wordt opgeroepen vanuit de distiller-assistant, maar dat het ook zelfstandig te gebruiken is om een Postscript file te openen en om te zetten naar een PDF-file.

En vanuit de Risc PC heeft iedereen de mogelijkheid een Postscript-file naar een disc te sturen. Hiervoor is (in ieder geval) de 'PrntDefn: PoScript2' goed te gebruiken. Wanneer deze printerdefinitie naar het 'printer control' venster is gesleept moet via het 'connection venster' to: 'file' worden geselecteerd en kan het PoScript icoon onder de naam Printout (of wat dan ook) naar een disk worden gesleept. Wanneer dan een document werkelijk wordt uitgeprint naar de geactiveerde 'PoScript2' printer krijgen we een, voor Distiller, bruikbare Postscript file.

Door de gebruikte naam 'Printout' te voorzien van de extensie 'ps' (in dit geval dus: 'printout/ps') ziet Distiller de naam ook direct. Deze Postscript-file is zonder wijziging zwart/wit op het formaat: A4 (Generic PS) Portrait. Uiteraard zijn deze instellingen te wijzigen via het 'Printer configure' venster; waar dan minimaal de optie 'colour' moet worden aangeklikt.

De zo verkregen Postscript-file laat zich onder MS Windows, met Distiller, feilloos laden en omzetten naar een PDF-file die door iedere bezitter van Acrobat(reader) te bekijken is. (Opm.: Vreemd genoeg heeft de Risc PC PDF-viewer problemen met Acorn fonts terwijl deze 'vreemde' fonts wel goed worden weergegeven onder Adobes Acrobat. Ook gebruikte foto's c.q. plaatjes worden niet altijd op de juiste plaats weergegeven. Of !Taborca ook dit soort problemen gaat geven is uiteraard de vraag.)

Voor bezitters van een Photo-realistic printer heeft de hele procedure nog een extra voordeel. Tot nu toe kon ik een ArtWorks- of Ovation-document niet in kleur printen met mijn Epson Style photo-printer. (Weliswaar heeft Spacetech een printerdriver gemaakt voor -o.a.- deze printer maar die kost wel even 69 Engelse ponden.) Een PDF-file kan via Acrobat echter, met de normale (door Epson bijgeleverde) printerdriver, wel in kleur geprint worden.

Frans Gasthuis
gasthuis.frans@hsi.nl

P.S.
Een document gemaakt in !Ovation Pro en op bovenstaande wijze omgezet naar een PDF-file is te bekijken op de Website van de regio Twente: http://www.acorn.club.tip.nl