Een kennismaking met DrawWorks Millennium
een favoriet programma van Lody Sonneveld

Met de aanschaf van de Archimedes, zo'n tien jaar terug, kreeg ik een voor mij totaal nieuwe manier van tekenen tot mijn beschikking. Geheel gratis en voor niets werd daar zomaar het schitterende tekenpakket Draw bij geleverd. En waarschijnlijk omdat het gratis was (en nog steeds is) is Draw door menigeen ondergewaardeerd.

Want er is eigenlijk niets wat je met Draw niet zou kunnen realiseren, wat met andere (betaalde) tekenpakketten ook mogelijk is. Zelfs elk Impression of Ovation document is in principe ook in Draw te verwezenlijken. Al moet ik meteen toegeven dat daar dan wel héél veel tijd in kan gaan zitten. Al spoedig waren er mensen die het toch wel handig vonden om Draw wat meer mogelijkheden te geven. Eén er van was Jonathan Marten, die begin '91 het Public Domain programma Draw Plus het licht liet zien.

Dit programma heeft zeker heel handige opties: je hebt o.a. de mogelijkheid om een geselecteerd object met de cursortoetsen naar de gewenste positie te verplaatsen op het werkblad, maar je kan dat ook doen door simpelweg de x- en y- coördinaten op te geven. Ook handig is het dat je een geselecteerd object vast kan zetten, zodat je dat object eerst moet vrijgeven, voordat je het weer kan bewerken en/of verplaatsen.

Want het is me menigmaal overkomen dat ik in Draw - en dat gebeurde meestal als ik het werkblad een aantal malen vergroot had - een ander object geselecteerd had, dan dat ik dacht en zodoende ook iets totaal anders veranderde dan de bedoeling was. Omdat er indertijd nog geen undo functie was, kostte zo'n grapje me dan ook vaak weer flink wat tijd om de boel te herstellen.

Jonathan Marten bleef aan zijn product sleutelen en 2 jaar later was een sterk verbeterde versie klaar. Inmiddels had 4Mation dit programma geadopteerd en bracht het voor een alleszins redelijke prijs op de markt onder de naam Vector.

Helaas raakte dit prachtige product al spoedig ondergesneeuwd door de tamtam van Computer Concepts, die met veel bombarie de komst van ArtWorks aankondigde. Op de hooghartige wijze CC eigen (werd daardoor uiteindelijk ook niet de breuk met Acorn veroorzaakt?) werd dit als het enig zaligmakende tekenpakket gelanceerd.

Misschien door deze houding van CC, die ook erg voelbaar was als je hun stand op Acorn World bezocht (misschien ben ik wat overgevoelig voor dat soort zaken), heeft het tussen mij en ArtWorks nooit helemaal willen klikken. Vaak gebeurde er net iets anders dan ik verwachtte, als ik bepaalde handelingen in ArtWorks verrichtte.

Bovendien miste ik ook een aantal opties die wel in Vector aanwezig waren. Maar ik moet toegeven dat ook ArtWorks wel degelijk een aantal schitterende "tools" heeft. En eerlijk is eerlijk: Computer Concepts heeft er wel toe bijgedragen dat er heel wat meer Acorn computers verkocht zijn, juist dankzij programma's als ArtWorks én Impression!

Een nieuwe loot aan de stam: DrawWorks
Ik bleef dus aan Vector hangen totdat ik een jaar of drie terug op Acorn World tegen het Vector-tekenpakket DrawWorks 2 van iSV Products aanliep. Als ik het me goed herinner, betaalde ik daar toen ca. £ 20,- voor. Een product dat gelukkig nog volop in ontwikkeling is, want tot op heden is er ieder jaar weer een nieuwe en verbeterde versie met weer meer mogelijkheden verschenen.

De upgrades naar versie 3 en Designer heb ik laten lopen, alhoewel ik juist wel geïnteresseerd was in die upgrade naar Designer. Plannen om dat op Acorn World '98 te doen vielen in het water, omdat die show afgeblazen werd. Maar op de Wakefield Show 99 in mei werd door iSV hun laatste versie gelanceerd, namelijk DrawWorks Millennium.

Voor £ 60,- kon je daar de gelukkige eigenaar van worden en als je al in het bezit was van een eerdere versie, was je slechts £ 30,- kwijt. Door de manier waarop ze keken, toen ik mijn diskette met DrawWorks 2 aanbood, heb ik ergens het gevoel dat die upgrade-prijs eigenlijk alleen voor recentere versies gold.

Maar, zullen ze gedacht hebben, die jongen komt helemaal uit Nederland, dus laten we maar niet moeilijk doen.

DrawWorks Millennium staat op CD-Rom, is verpakt in de gangbare CD-box en dat is het. Dus geen handboek! Tenminste geen papieren handleiding. Helaas is het niet zo dat dit programma zo gebruikersvriendelijk is, dat je zomaar àlle in en outs even fluitend toepast. Maar dat komt omdat er behoorlijk geavanceerde toepassingen bij zitten en daarom staat er op de CD gelukkig een uitgebreide electronische handleiding. Naar wens kan je die uitprinten, maar het is ook mogelijk om die on-line vanuit het tekenprogramma op te roepen. En dat is lang niet alles, want er staat nog veel meer op die CD. Zoals: Mr. Clippy, een clip-art manager, Dr. Fonty, een font editor, 2100 fonts en ruim 1000 clips.

De Clip-art manager en font editor zijn rechtstreeks op te roepen vanuit het tekenprogramma. En ook van deze programma's zijn uitgebreide electronische handleidingen aanwezig. DrawWorks claimt met RISC OS 3.1 t/m 4 samen te kunnen werken en met de volgende file formaten over weg te kunnen: Draw, WMF, EPS, JPEG, TIFF, BMP en Sprites.

De toolbar DrawWorks Millennium, hierna afgekort tot DWM, wijkt van andere tekenprogramma's af, doordat het niet op zich zelf staat, maar met ons eigen Draw samenwerkt. Met DWM open je dus ook ons eigen vertrouwde Draw. Alleen heeft DWM er dan wel een veel uitgebreidere

bij gezet. Als je met de menuknop van je muis op het DWM icon op de balk klikt en daarna "prefs." aanklikt, kun je naar wens deze nieuwe menubalk onder of boven je werkblad plaatsen.

En als je op de hier afgebeelde icon op de menubalk klikt, kan je die menubalk (tijdelijk) naar elke gewenste plek slepen. Nogmaals met "menu" op de icon klikken zet de menubalk weer op zijn oude plaats terug. Met deze menubalk is het mogelijk om bepaalde acties met slechts enkele muisklikken te laten verlopen. Je hoeft je niet langer een weg te banen door de menustructuur van Draw.

Bovendien zijn er een aantal interessante nieuwe features aan toegevoegd. Maar laat ik niet op de dingen vooruit lopen en eerst nog wat meer over de menubalk vertellen, want dat is toch uiteindelijk de gereedschapskist, waarmee je werkt en die bepaalt of een programma je al of niet aanstaat. Welnu, zoals je ziet, staan er 2 rijen icons op de menu balk.

De icons op de bovenste rij blijven altijd hetzelfde en bevatten de hoofdmenu's. Afhankelijk van het gekozen hoofdmenu staan er meer of minder icons op de onderste rij. Deze bevatten de submenu's. Daaronder staat een scroll bar. En om van alle mogelijkheden gebruik te kunnen maken, moet je die soms verschuiven. Als je dat doet, zie je dat er nog aardig wat lege ruimte over is, wellicht is er rekening gehouden met toekomstige uitbreidingen.

Maar laten we terugkeren naar de bovenste rij. Daar staat uiterst links de reeds besproken icon om de menubalk te verplaatsen. Met de icon daarnaast open je het file-menu, vervolgens zijn er icons voor het "view"-menu, het tekst- menu, het object stijl-menu, het grid-menu, het "select en edit"-menu, het "pure tint & named (spot) colour"-menu en het DWM speciale-menu. Met de laatste icon, waarop de "i" staat, open je het 85 bladen tellende electronische handboek. In het veld daarachter verschijnt, indien gewenst, DWM's On-line hulp en zeker in het begin geeft dat waardevolle informatie.

Op de onderste rij staat nú het file-menu geselecteerd. Achtereenvolgens 5 mogelijkheden om het werkstuk deels of geheel op te slaan, 3 menuutjes om files te importeren, de mogelijkheid om je werkstuk in 4 verschillende formaten (256 kleuren anti-aliased sprite, JPEG, GIFF of EPS) om te zetten en de mogelijkheid een geselecteerde sprite via OLE te bewerken.

Tot zover enkele indrukken van DrawWorks Millennium. Ik hoop dat dit artikeltje enig inzicht verschaft in de werking van DWM. Over wat er zoal mee kan, vertel ik graag in een volgend artikel.