M is C een column van MC

Laatst sprak ik één van de lezers van Asterisk die me zei dat mijn verhalen een ondertoon van pessimisme hadden. Ik schrok want ik wil zo nuchter mogelijk blijven, een beetje humor en met een vleug van hoop. Mijn stukjes willen van nu af aan dus een glimlach op uw gezichten toveren! Ondanks de grimmige situatie van ons RISC OS.

Zoals nu wel algemeen bekend hebben we nou zeker vier bedrijven die ROS-computers maken: Castle Technology, 'beheerder' van het RISC OS die de Acorn range voort zetten, RiscStation en MicroDigital als vernieuwers, en de boardmaker Millipede. Dat is enerzijds verheugend, geeft de burger moed. Maar -en vergeef mij de vergelijking- meer varkens die dezelfde hoeveelheid voedsel krijgen, zouden ze net zo dik worden? Edoch, vroeger hadden we alleen IBM, nu ...., hou maar op met tellen; en bijna allemaal (behoorlijk) gezond. Moet dus kunnen, niet?

Nou is het bestaansrecht van computers afhankelijk van

  1. de producent van het apparaat, de 'doos',
  2. de maker van interface programmatuur die aansluiting van computer aan hardware mogelijk maakt en
  3. productie van applicaties die het ding dat laat doen wat wij wensen dat 'ie doet. (hèhè, niet helemaal goed Nederlands, geloof ik. Maar wel duidelijk -hoop ik).
  4. En als laatste de andere hardware.

Wat betreft 1): daar zijn er al vier van, binnen een jaar misschien wel méér. Maar van 2)? Één handje vol, geloof ik. Te weinig dus. En wat betreft de derde groep, die zijn net als de ratten die het proverbiale schip verlaten! Ze zijn op zoek naar een ander schip. Hé jongens, wij zijn er nog in onze reddingbootjes. Kom erbij en help mee te roeien, of bedenk een zeiltje te knopen uit jullie hemden. De wind steekt op en in de verte ligt het land van hope and glory!
Ik ben alleszins voor Linux, al is het alleen maar om de macht van MicroSoft in te dammen. Maar Linux heeft niet die mooie opbouw en het gemak dat zo typisch is voor ons OS.

Als we nu ons RISC OS zetten BOVENOP Linux dan hebben we de grote verspreiding, de bekendheid van het Linux én we benaderen het vanuit ons OS en ons windowing system. À la Chrysler met z'n geweldig mooie auto-bak die dat combineerde met BMW's ZF-5 bak die het gemak van het auto-schakelen mist. Maar we hebben al BSD en ARM Linux, hoor ik. Klopt ja maar met beiden kan je dit niet of doet dat het niet: 't is heel merkwaardig dat diverse grote jongens uit ons groepje zonder uitzondering adviseren om Linux te starten vanuit DOS.

Dus heren (en dames!) ontwikkelaars, wie zet zich ertoe om een soort interface te maken voor RedHat, Suse of Caldera? Uiteraard met toestemming van de makers van genoemde OSsen. Opdat we ons begeven op wereld-niveau om tenslotte ons eigen gezicht te tonen! Een beetje als Le Bal Masqué van Scribe, of bekender: Verdi's Un Ballo in Maschera.

groetend, Max van Loon