Van de voorzitter

Na en sinds de RISC OS 99 Show in Epsom, Engeland, waait er een optimistische en verwachtingsvolle stemming door ex-Acorn land! Zowel onder gebruikers als hard- en software producenten. En dat laat in de herfst: dat belooft alle goeds voor een ex-eikeltje in het nieuwe millennium.

Naarmate de tijd verstrijkt, ben ik er minder rouwig om geworden dat Acorn de handdoek in de ring heeft geworpen. Heel lang hebben ze - tegen de mega overmacht van het Microsoft imperium - een sterke en unieke computer op de markt weten te houden. Maar het is ook Norton overkomen - geloof in je superioriteit kàn je verblinden en verstarren.

Millipede, Castle, RiscStation, en vele toeleveranciers van software voor ons platform, zij vormen nu de kroonjuwelen van ons platform. Vaak kleine ondernemingen, misschien eenmanszaakjes zelfs, waar men zonder een redelijk budget alles uit de kast haalt en tot briljante prestaties komt. Puur op karakter en geloof in het eigen product wordt zo een strijd gevoerd die kansloos lijkt, maar nog altijd geenszins is verloren.

Nóg wentelt de waanzinnige westelijke wereld zich in de gekte die Windows ons dicteert. Voorbeelden daarvan te over. Ik was op bezoek bij iemand die een zwik JPEG bestanden op scherm wilde hebben. Nou, dat kon: voor elk JPEGje werd een of andere Windows toepassing gestart - en weer, en weer, en hup, weer een blok op [onze] iconbar - die nijver de JPEG inlas. In no time stond het scherm - en de iconbar - propvol met vensters resp. iconbar blokken. Hij was wel effe bezig, die hele zooi weer op te ruimen.

Maar hoe lang nog. Een Amerikaanse rechter pulkt aan het imperium. De Apple iMac lijkt een bekwame blijver. RISC OS Ltd. vormt de spil van een groep spelers die maar al te graag hun kunnen op het veld willen laten zien, en promotie zoeken.

Het is per saldo een komen en gaan van kwaliteit en macht. Alleen de balans tussen kwaliteit en macht is niet altijd te rijmen. Maar niets heeft eeuwigheidswaarde. En toch.

De Britse popgroep Procol Harum bracht in 1977 een elpee uit, met op de B-kant: The Worm And The Tree". Een machtige boom wordt aangevreten en stelselmatig ondermijnd door een worm. Die vreet zich vol en bol aan een geleidelijk aan tot sterven gedoemde boom. Een passerende jager onderkent het proces. Hij haalt een bijl, kapt de boom, en verbrandt al het hout - en daarmee de vette worm. En tussen het as ontspruit een nieuwe kiem - de machtige boom in wording. Een soort eik, denk ik.

Ik geniet van de prachtige muziek uit 1977, tikkend aan dit stukkie op mijn onvolprezen Risc PC, een 1993-ontwerp, en besef hoe rijk ik ben.

Jos Ulijn, Enschede - the Netherlands
mailto:josulijn@worldonline.nl
RISC OS computers - designed to serve.