M is C een column van MC

Toen in 1945 de oorlog teneinde was dacht een ieder: Dat nooit meer. Oorlog, 'etnic clensing' (die term bestond toen nog niet), dat zal nooit meer gebeuren. Vier-en-vijftig jaren later en je zou bijna zeggen dat de uitwassen zijn toegenomen!

Alhoewel de analoge en digitale computer al dateren van de 17e eeuw, kwam de eerste programmeerbare en algemeen bruikbare computer van het digitale type pas in 1946 klaar en sinds die tijd is het ding ons leven gaan beheersen, ons denken gaan sturen.

De papierloze maatschappij was geboren! En data wordt safe verwerkt en opgeborgen. Onoordeelkundig gebruik is niet mogelijk!
Geen oorlog, geen rotzooi meer?
Het papierloze kantoor? -men gebruikt zelfs nog méér papier-, data safe?; het zijn alle niet ingeloste wensen gebleken.

En dan is er het speeltje Internet. Tussen juristen zou daaromtrent een strijd zijn losgebarsten: wat is toelaatbaar en hoe zit het met de aansprakelijkheid. Nou, ik ben eens het net opgegaan en daar vind ik in Amerika -waar anders?- een site waar je een eitje kan kopen, voor een 15 duzend dollars.

Eitje?, voor zoveel? Nee, niks een gouwen ei, gewoon levend spul! Kijk, je krijgt eerst foto's van mooie maskes zodat je kan kiezen wie jou dat ei mag leveren. En dan maak je een afspraak voor de levering waarna je betaalt. Zo simpel gaat dat. Wat jij met haar ei doet is je eigen probleem, je kan 't op sterk water zetten of gebruiken voor in vitro fertilisatie in welk geval je ook nog een draagmoeder moet hebben.

Die website-houder is toch strafbaar? Neen, althans voorlopig niet want hij geeft alleen aan dat die dat doen. Er is geen enkele lokale wet of internationaal rechtsartikel te vinden die mij verbiedt te adverteren dat u iets te koop hebt.

Maar hij heft toch provisie (20% van 15000 !!!), dan weet hij als advertentie-plaatser toch van de transactie? Nee, het zal uw krant geen biet interesseren of u een auto of een stuk meubel verkoopt. Die krant, de website-houder fungeert als boodschapper. En men mag een vaste prijs heffen of een percentage. Kun je dus zo'n website verbieden? Neen, je kan decente tekst en beeld eisen en that's it.

U zegt "vrouwen-exploitatie"!
Is een advertentie als 'Mia biedt zich aan uw huis schoon te maken' verboden of strafbaar? Zou je ook exploitatie van een vrouw kunnen noemen. Wanneer is de eigenaar(esse) van een website strafbaar of aansprakelijk voor het gepubliceerde? U ziet, moeilijk te definiëren.

groetend, Max van Loon