Net.Nieuws december 1999
door Ferdinand Veldmans

Kort nieuws:

Castle maakte bekend nu officieel een licentie te hebben op RISC OS 4 voor het gebruik in de RISC OS desktop computers die ze maken (zoals de RiscPC). Voor meer details zie http://www.castle.org.uk/castle091199.htm.

Millipede (http://www.millipede.co.uk) liet weten dat de graphics prestaties van het nieuwe Imago moederbord de verwachtingen (zoals gepubliceerd in de originele specificaties) overtroffen. Gedemonstreerd kan worden een resolutie van 2048 x 1536 in 24 bits kleur! Er schijnen maar ternauwernood monitoren te zijn die dat enigszins aan kunnen...

Cerilica (http://www.cerilica.com/) is nog steeds bezig aan Vantage. Ze lieten expres The RISC OS 99 Show ervoor schieten om de ontwikkeling niet op te houden. Het schijnt bijna af te zijn, maar (te) vaak kosten de laatste 10% van het produkt, 90% van de tijd. Maar goed, de planning is nu een release in januari 2000. Dus we wachten rustig af :-)

Een nieuwe editie van de Wakefield show staat al weer gepland. Ditmaal op 20 en 21 mei 2000. Wederom in het Thornes Park Athletics Stadium. Zie http://www.cybervillage.co.uk/acorn/wakefield voor meer informatie.

RISC OS Ltd (http://www.riscos.com) meldde eind januari te gaan starten met het uitbrengen van een magazine op CD-ROM. Deze Foundation Newsletter zal een keer per kwartaal uitgebracht worden.


De WimpBasic website, waar voorbeelden, hints & tips en meer over WimpBasic gehaald kunnen worden, is verplaatst naar http://www.simnet.is/wb.

Een ander handig adres voor WimpBasic programmeurs is http://www.QuercusComputers.co.uk/download.htm, waar WB_Comp gedownload kan worden. Het is een programma om twee source bestanden met elkaar te vergelijken en te tonen welke procedures en functies er missen, of welke verschillen er zijn. Met enige beperkingen kan het ook gebruikt worden om de bronbestanden van een willekeurige andere taal te vergelijken.


Er is een nieuwe versie van de Samba server voor RISC OS. Samba maakt het mogelijk om RISC OS discs te delen met UNIX en Windows machines. Versie 0.04 heeft nu configuratie via de WIMP, gebruikt de Mimemap module voor filetype extensie mapping, verbeterde documentatie en nog veel meer.


Een nieuwe versie (1.21) van het - naar het schijnt - uitstekende FTP programma FTPc kan gedownload worden vanaf http://www.c-granville.freeserve.co.uk.


De derde pre-release van de compilerset (C, C++ en Fortran) GCC is nu te downloaden. Zie daarvoor http://hard-mofo.dsvr.net/gcc. Er zijn de nodige bugs uitgehaald en het geheel is nu een stuk stabieler. Toekomstige ontwikkelingen richten zich op toegevoegde functionaliteit. De homepage van GCC voor RISC OS is http://www.arcsite.de/hp/gcc/.


iSV Products (http://www.isvproducts.co.uk) werkt hard aan een nieuwe versie van DrawWorks. Enkele van de nieuwe features zijn:


De nieuwe homepage voor alle Strong... programma's is nu te vinden op http://freenet.barnet.ac.uk/manuals/g.vik/strong.html. De oude site van Guttorm Vik wordt niet meer geupdate sinds hij stopte met de ontwikkeling van de software.

Dit was het weer voor deze maand. Niet zoveel helaas, maar het was dan ook erg rustig in de RISC OS wereld. Laten we hopen dat het een trend is die weer wordt omgebogen de komende tijd.

Ferdinand
fv@topix.demon.nl