!Heretic!
waarin Jos Ulijn het wel erg te pakken krijgt

Met !ScrDumper even wat plaatjes schieten, voor een stukkie voor de Asterisk. Als je dat doet om een indruk te kunnen geven van het spel !Heretic, gebeuren er drie dingen.

Een:

in no time staat je harde schijf vol sprites. Het spel is grafisch ernstig indrukwekkend. Niet alleen de kleuren doen goed werk, niet alleen wordt het op de (mijn 233 Mhz StrongArm) Risc PC zo mooi vloeiend in beeld gebracht; maar eerst en vooral hebben de ontwerpers bij het ontwerpen van de spelsituaties kennelijk kunnen beschikken over een onuitputtelijke bron van fantasie.

Twee:

Je kunt niet zomaar wat sprites dumpen. Zodra je je in het spel waagt, word je zo van alle kanten belaagd, dat je het gevecht aangaat, en het dumpen dumpt. Het geluid is daarbij van door-slaggevende betekenis. Het stereo beeld helpt je goed te bepalen, uit welke richting de ellende komt. De geluiden zijn soms zo macaber dat het hart je in de keel klopt.

Drie:

het vereist bovennatuurlijke krachten om een stukkie over Heretic te schrijven: in leven blijven gaat voor...

De uitgave van R-Comp Interactive: "Hexen en Heretic", stond al enige tijd op het verlanglijstje. Ik had me laten vertellen dat ze veel weg hebben van Doom, alleen met een hoger puzzle gehalte.

Nu heb ik iets met shoot 'm up spelen. Aan gepuzzel heb ik lichtelijk een broertje dood: soms heb ik, met de muis in de hand, achter het toetsenbord geen keus en moet ik wel slim zijn. Als ik een spelletje speel, wil ik gewoon gehoor geven aan de eerste natuurwet: survival of the fittest.

Welnu, in !Heretic kun je je uitleven. Meer nog dan in !Hexen. Op het moment van schrijven kom ik - moet ik bekennen - in !Hexen ook niet verder; ik mis ondanks alle zoeken een conditie om verder vorderingen te maken in dat spel. Grafisch vind ik !Heretic toch een stuk mooier - beide staan ingesteld op 640 x 480, met 256 kleurtjes. De instelling leverde overigens een probleem op dat me aanvankelijk belette om !Heretic succesvol op te starten. Een hulpkreet per email werd per kerende post - en goed - beantwoord.

Zoals ook Doom - over Doom heb ik eerder al eens geschreven - zijn beide spelen

. Zij het dat je nu wel je blik iets omhoog en omlaag kunt richten. Anders dan bij Quake is dat - voorzover ik heb gemerkt - geen vereiste om vorderingen te maken. !Heretic is een kwestie van toegewijd en hard werken - hoewel ik moet bekennen dat ik me nog moet verdiepen in een aantal kwaliteiten (bv. vliegen) die ik in het spel nog niet heb hoeven aanspreken. !Hexen heeft wat meer voor de puzzlelaar; maar goed, laat ik bekennen dat ik me er ook suf heb lopen zoeken - de laatste keer vooralsnog zonder succes.

Aan beide spellen gaat een keurig installatie-menu vooraf. Het laat je de mogelijkheid, de speldata van de CD af te lezen. Dat resulteert in momenten wat het spel even vertraagt. Alternatief is dat die dan voor je naar de harddisc worden gecopieerd - en dan hebben we het toch over (!Hexen) 20 Mb...

!Hexen en !Heretic. Een uitgave van R-Comp Interactive. Twee spelen voor de prijs van één, dunkt me. Een aanrader - stellig - voorondersteld dat dit type spel je ligt.

Oh, ben ik wat kortaf? Nou, sorry hoor. Maar ik moet gauw verder

... Ajuus.