Net.Nieuws februari 2000
al het nieuws van Internet, gepresenteerd door Ferdinand Veldmans

Welkom allemaal bij weer een nieuw RISC OS jaar. Laten we hopen dat het deze keer niet allemaal bij halfdoorbakken lucht blijft, maar dat er daadwerkelijk weer iets te beleven valt in het ex-Acorn wereldje!

Om maar met de deur van onze Acorn helden in huis te vallen, RISC OS Ltd bracht de laatste tijd kort na elkaar drie nieuwsbrieven uit. Daar stonden enkele interessante feiten in. Een ervan is dat er een CD-ROM uit komt met daarop alle PRM's, Basic V, Toolbox, DDE, C++ en ASM. En dat zowel in PDF als HTML formaat, waarbij de laatste in het geval van de PRM's helemaal geactualiseerd is (alle fouten zijn eruit gehaald). Informatie over RISC OS 4 wordt later verwacht zover ik weet. De CD-ROM was beschikbaar voor een leuke prijs, maar op het moment van uitgave van dit blad zal dat 25 pond voor Foundation (http://www.riscos.com/foundation/index.htm) leden zijn en 30 pond voor niet-leden.

Andere interessante informatie is dat er een versie van RISC OS 4 komt voor gebruik met de netBook van Psion (zie http://www.enterprise.psion.com/public/netbook/). Het project heet "Ron", dat staat voor "RISC OS on netBook". De netBook heeft 32 of 64MB RAM en EPOC32 als besturingssysteem in een flashkaart. RISC OS 4 zal waarschijnlijk ook in zo'n zelfde kaart geleverd worden, wat dus de mogelijkheid geeft om te kiezen tussen EPOC en RISC OS. Op de site van RISC OS Ltd (http://www.riscos.com/) zal tezijnertijd een formulier verschijnen om de interesse aan te geven in Ron.


Een tijdje terug berichtte ik over het MP3 formaat dat de laatste tijd erg in de belangstelling staat. Decoders van dit audioformaat waren al beschikbaar voor RISC OS, alleen encoders (dus om zelf van een muziektrack een MP3 te maken) waren nogal dun gezaaid.

Er zijn nu echter twee nieuwe encoders beschikbaar: BladeEnc (http://www.acornusers.org/cbsa/Audio.html) van Paul Johnson

en LAME (http://www.sbellon.de/) van Stefan Bellon. LAME staat trouwens voor "LAME Ain't an MP3 Encoder", iets wat het dus juist wel is... Het is een port van een GNU programma en heeft ondersteuning voor variabele bitrates.


Ondanks dat de RISC OS wereld voorzichtig bezig is weer uit een diep dal op te krabbelen zijn er toch nog bedrijven die ermee ophouden. De volgende op rij is het kleine bedrijf van student Dane Koekoek, Werewolf Software, bekend van TANKS en Shuggy en tevens ook distributeur van het Topix programma RAMplify. Al deze software gaat nu de deur uit voor 7 pond voor zolang de voorraad strekt. Dit betekent tevens dat de rechten voor distributie voor RAMplify weer bij Topix liggen.

Heeft u interesse in RAMplify (http://www.werewlf.demon.co.uk/wws/products/ ramplify.html), neem dan contact op met Topix via topix@dse.nl.


Het is al redelijk gebruikelijk voor een muis om niet alleen knoppen te hebben, maar ook een wieltje waarmee je (door b.v. documenten) kan scrollen. Daar is nu ook onder RISC OS ondersteuning voor d.m.v. het programma Wheel (http://www-users.york.ac.uk/~jjrs101). Om zo'n muis te gebruiken heb je wel een vrije seriële poort nodig.

Ondersteuning voor autoscrolling m.b.v. een muis met een wiel (zoals de MS Intellimouse of de Logitech Mouse-Man+) is nu ook in beta test voor de driver voor PS2Mouse(+) revisie 7 of hoger. Geinteresseerden kunnen een mailtje sturen naar ps2mouse@stdevel.demon.co.uk met korte details over de computer, de interface en de muis. Zie verder de website van Stuart Tyrrell Developments (http://www.stdevel.demon.co.uk) voor meer details.


Tidy is een programma om HTML files netjes te maken en fouten automatisch te herstellen en kan gedownload worden van http://www.toth.org.uk/~aardvark/. Tidy is een port van een HTML "tidier" van Dave Raggett.

Meer informatie daarover is te vinden op http://www.w3.org/People/Raggett/tidy


Tijd is altijd een probleem. Vooral om die op meerdere plaatsen gelijk te houden. Voor de combinatie RISC OS en PC kaart met een oude versie van !PCxxx is er nu een oplossing: RODATE (http://www.btinternet.com/~thouky/software/armedit/), een programma van Bob Brand. De tijd in een DOS/Windows sessie kan op elk gewenst moment gesynchroniseerd worden met de RISC OS tijd, onafhankelijk van het RISC OS territorium, tijdzone en DST. RODATE heeft ARMEDIT nodig, te verkrijgen vanaf dezelfde lokatie. PCPro2 en 3 hebben het programma niet nodig, daar wordt het programma Synctime.exe door Aleph One meegeleverd.


Journal is een agenda programma die variabele entries accepteert, die verzameld kunnen worden in een tekstfile die een willekeurige tijdzone kan omvatten. Te downloaden vanaf http://www.users.zetnet.co.uk/rjseago/. Vanaf dezelfde site is ook Speak te downloaden, een programma om tekst voor te lezen.


Buttons is een freeware programma om onder meer een navigatiebalk te maken voor websites. Versie 1.04b is te verkrijgen vanaf http://www.software.solutionsweb.co.uk/buttons/.


Sinds een tijdje is de broncode van de laatste ontwikkelversie van Netscape, Mozilla (http://www.mozilla.org/), beschikbaar om te downloaden. Er werd al langere tijd gespeculeerd over een mogelijke port naar RISC OS. Echter de hoeveelheid broncode en de complexiteit zijn zo groot dat dat lange tijd voor vrijwel onmogelijk werd gehouden. Maar er is nu toch een "brave soul" die het gaat proberen. Martin Piper is de held, ook wel bekend van de RISC OS versie van Quake (TBA Quake), die echter nooit af kwam...

Maar ook al lukt het hele project niet, er kunnen toch interessante stukken code uit komen. Op dit moment zijn een threading library en een JavaScript library min of meer af en bruikbaar voor andere doeleinden. Meer info is te vinden op http://www.wellytop.com/Rozilla/.


Ook onder RISC OS bestaat er het gevaar van virussen. Alhoewel het de laatste tijd erg rustig is op dat vlak, kunnen virusscanners toch nog handig zijn. Eentje die gratis is voor persoonlijk gebruik, relatief nieuw en snel is Slayer http://www.pagedesigner.co.uk/slayer/. Het programma werkt zowel onder RISC OS 3 als 4.


Er staan twee nieuwe tijdschriften voor RISC OS op stapel: RiscAction is de eerste. Een eerste versie zal tijdens de Acorn Southwest Show beschikbaar zijn en kan via raeditor@hotmail.com besteld worden voor 3 pond inclusief cover disc.

De tweede is RISC World (http://www.riscworld.com/), een tijdschrift gebaseerd op CD-ROM. Het is de bedoeling dat daar een maal per twee maanden een editie van verschijnt. Het "blad" wordt uitgebracht door de PD library APDL. Het is niet bekend wanneer de eerste editie gaat verschijnen. Het tijdschrift heeft als hoofdredacteur David Matthewman, bekend van Acorn User. Bijdragen zullen onder meer geleverd worden door de makers van Acorn Arcade (http://www.acornarcade.com/).

Zo, dat was weer de aftrap voor dit jaar. Eens kijken wat ons de komende tijd weer te wachten staat op het gebied van ons geliefde platform... Tot volgende maand!

Ferdinand

fv@topix.demon.nl