M is C een column van MC

Onderwerpen voor mijn columns betrek ik meestal uit berichten in buitenlandse bladen en ons eigen Aconet. Da's dacht ik algemeen bekend. Nu valt mij de laatste tijd in Aconet op dat hoe langer hoe meer ROSsers ontevreden zijn: een schaarse producten stroom, trage ontwikkeling, duur in vergelijking met de DOS-Windows wereld. Je ziet een mooie nieuwe printer of scanner verschijnen voor nog betere prestaties. Gratis Windows- en Macdriver wordt bijgelerd. Zij wel!!

Als je de situatie in onze RiscOS wereld nuchter, zonder enig sentiment bekijkt, is het inderdaad bedroevend. Niet alleen verschijnen er weinig applicaties en toebehoren voor onze machines maar 't is alles ook nog duurder dan het vergelijkbare in de wereld van de DOS en Windows. Neem nou USB, onze nieuwste machines hebben dat maar is er ook aanvullende apparatuur, passend in ons ROS-wereldje? Dus, conclusie: ze hebben gelijk de negativisten.

Het is droevig gesteld bij het Risc OS!

Toen ik in 1990 overstapte naar het Acorn Archimedes platform, toen niemand ontevreden was, vroeg een DOSser mij waarom ik een betrekkelijk onbekend systeen verkoos. Weinig mogelijkheid tot uitbreiding, weinig software keuze. En wat er was, was duurder dan wat je bij de toenmalige DOS-wereld kon kopen. Let wel, het was de tijd dat de koers van de aandelen Acorn flink stegen. Wat mij dreef om het Acorn, het RiscOS platform te kiezen boven het alom gekende en verkrijgbare DOS, doet er niet toe.

Interessanter is UW antwoord op de vraag waarom u NU weggaat naar Windows. Lagere prijzen? Die hadden die Windozers toen ook al immers, een grotere markt -meer afzet- betekent automatisch lagere verkoopprijzen. Toch verkoos u toen de duurdere Acorn. Meer keuze uit toepassing, uit applicaties?

Zelfde antwoord als hiervoor. Toch weerhield de duidelijk kleinere keuzemogelijkheid u toenmaals niet de Acorn te kiezen. Toen hadden we een duidelijk en gemakkelijk hanteerbaar GUI. Ja, dat is een valabel argument maar ons GUI heeft nog steeds een logischer en betere opbouw, zie o.a. het anti-aliasing. En dat is toch iets dat u als criticus moet erkennen, nietwaar? U ziet, elk antwoord van u, kent een anti-antwoord. Elk argument van NU bestond vroeger OOK.

De situatie doet me denken aan de loopvlak-gordel autoband van Michelin: die was ook duurder en ieder haalde z'n schouders op. Net als met de Traction Avant. Behalve die stomme Fransen waren er maar weinigen die er in geloofden. En nu?....!!

groetend, Max van Loon