Net.Nieuws maart 2000
van onze Internet-correspondent Ferdinand Veldmans

Een van de oprichters van RISCOS Ltd, Technical Director Andrew Rawnsley, gaat weg bij het bedrijf. Na er een jaar gewerkt te hebben vind hij het tijd om weer eens een stap terug te doen en verder te gaan met het ontwikkelen van software voor RISC OS voor zijn bedrijf R-Comp Interactive. Hij blijft wel verbonden aan RISCOS Ltd als "director".

Vorige maand schreef ik over een nieuw project van RISCOS Ltd, genaamd Ron. Dit is een versie van RISC OS 4 die op de Psion netBook (http://www.enterprise.psion.com/public/netbook/netbook.htm) zal gaan draaien. Maar dit zal niet gebeuren zonder de steun van gebruikers. Daarom is er nu een formulier waarop de (serieuze) interesse voor Ron aangegeven kan worden. Het formulier is te vinden via http://www.riscos.com/ron/.

Een uitgebreide review van de NetBook en zijn connectie met de RiscPC via PsiFS is te vinden op http://www.armlink.ndirect.co.uk/reviews/netbook.htm.


Om nog even over PsiFS door te gaan: (http://www.thouky.btinternet.co.uk/software/psifs/) is een freeware RISC OS file system dat communiceert met een SIBO of een EPOC apparaat, zoals de Psion organisers. Nieuw in versie 1.20 zijn de mogelijkheden van een incrementele backup, het in de gaten houden van de status van de batterijen, het synchroniseren van de klok van het apparaat met de computer, beter geheugenbeheer (via dyna-mic areas) en de nodige fouten zijn eruit gehaald. Files kunnen van en naar het apparaat gestuurd worden net zoals ze op een (langzame) harddisk zouden staan.


Een ander hulpmiddel voor Psion organisers is Psionconv (http://home.t-online.de/home/thomas-milius/English/Computer/index.htm), waar nu versie 0.04 van beschikbaar is. Het is een Psion Series 5 naar RISC OS file converter. Ondermeer tekstfiles en 8 bit PCM geluidsfiles kunnen naar RISC OS formaten worden omgezet.


Castle Technology gaat een nieuwe webbrowser releasen, Oregano, die is ontwikkeld door Oregan. Oorspronkelijk ontwikkeld voor de NC, komt het nu beschikbaar voor RISC OS voor ongeveer 70 pond. Meer informatie volgt hopelijk binnenkort.


Vorige maand berichtte ik al over twee nieuwe tijdschriften, RiscAction en RISC World. Daar is er nu weer eentje bij gekomen, RISC Nation. Het is een blad gebaseerd op StrongHelp en wordt verspreid met de nodige software op een diskette. De kosten zijn UKP15 per jaar. Wat precies de achtergrond van de makers is, is onbekend. Meer informatie is te verkrijgen bij Kerry Floyd op kezs@ukgateway.net.


Een nieuwe versie van ECS Utils, nu bekend onder de naam van Tortils, is te downloaden vanaf http://www.torty.org.uk/sware.html. Er zitten nu een aantal nieuwe features in zoals:
- het scrollen van een window met Menu dubbelklik
- snel veranderen/herstellen van het pinboard
- screendumps maken van van alles (met en zonder windowranden)


DiscBase is een programma van Jan Ganzevles om disks (incl. CD's) te indexeren. Versie 0.80 is nu te downloaden vanaf http://home.wanadoo.nl/jan.ganzevles/. Deze release heeft onderstuening voor lange filenamen.


Er is nu allerlei informatie over het bijzondere grafische programma Compo: een archief van updates, voorbeeld plaatjes, lijsten met wijzigingen en hints & tips. Nieuwe updates worden de komende tijd ook verwacht. Volgens de auteur Rob Davison nemen die het programma mee in een nieuwe en nog ongebruikelijker richting. Zie http://www.crosswinds.net/~rdavison/compo.htm.


PHP (http://www.ecs.soton.ac.uk/~ajw498/), dat staat voor "PHP: Hypertext Preprocessor" is een scripttaal om dynamisch webpagina's aan te maken. De grammatica lijkt een beetje op C, Java en Perl. PHP kan zelfstandig gebruikt worden, zodat je alleen maar een webbrowser nodig hebt om het resultaat te bekijken, of op een server gedraaid worden via een CGI script. Meer informatie over PHP is te vinden op http://www.php.net/.

Bij het programma wordt ook een Perl script geleverd om HTML pagina's te vertalen naar een StrongHelp manual.


De Bablake Junior school biedt een aantal nuttige zaken aan: RISC OS 4 sprites voor ImageFS, Translator en Creator (http://www.bablakejs.co.uk/download/sprite.zip). Verder een verbeterde lijst (http://www.bablakejs.co.uk/download/maps.zip) van DOS mappings voor CDFix en voor !Boot: Choices.Boot.Tasks.!Boot (heerlijk dat soort paden...). Ook hebben enkele talenten van die school gezorgd voor nieuwe clipart in Draw formaat. Die afbeeldingen zijn te vinden op http://www.bablakejs.co.uk/work.htm.


Alle software van de FTP sites HENSA, Demon, CyberVillage, AcornUsers.org, Barnet, Stuttgart en nog meer is nu te verkrijgen op een dubbel CD (de 'China CDs'), voor de minimum donatie (het is charityware) van UKP12.50. Besteld kan worden via CTA Direct, APDL, Archive en Acorn User. De eerste drie kunnen VISA/Mastercard aan. Zie ook http://www.acornusers.org/education.


OHP is een presentatie programma van SpaceTech. Versie 2 is nu uit met als uitbreiding o.a. de ondersteuning voor ArtWorks files, geluidseffecten, de mogelijkheid makkelijk door een presentatie heen te springen en export naar Power-Point. De applicatie OHP_Show, die alleen presentaties kan weergeven, is samen met een voorbeeld presentatie te downloaden van de Spacetech website (http://www.spacetech.co.uk).


Er is weer een nieuwe site met informatie over verschillende programma's. Op dit moment zitten ongeveer 285 programma's onderverdeeld in 20 categorieen in de ANS Filebase. Die is te vinden op http://filebase.acornusers.org/. Iedereen kan zelf ook programma's toevoegen aan de filebase.


Partis Computing heeft sinds een tijdje de Power-tec software overgenomen. Een van de producten is PowerZip waarvan nu een lite versie gratis te downloaden is vanaf http://www.partis.org.uk (en dan 'Contents' aan klikken). Deze kan Zip, Zip+ en Zip250 drives lezen die via de parallelle poort zijn aangesloten. Schrijven is niet mogelijk, daarvoor is de volledige versie nodig. Deze laatste zal ongeveer op het moment van uitkomen van dit blad ook een upgrade hebben die ondersteuning heeft voor het nieuwe F+ formaat van RISC OS.


Dat besluit weer deze editie van Net.Nieuws. Volgende maand staat wederom een volgende gepland. Tot dan!

Ferdinand

fv@topix.demon.nl