Asterisk's Autovriendelijk Alternatief
door Nico ter Haar

F01.gif - 5Kb

CARBASE is een programma voor het lezen van de Carbase Actueel CD van het blad Autoweek, voorheen uitgegeven door Uitgeverij Uilensteijn. Deze versie van het programma leest de 1999-2 CD, maar ik heb ook oudere versies tot 1996 werkende. Nieuwere versies zijn ook redelijk makkelijk te verwerken, maar dan moet er nu wel wat mensen hun belangstelling tonen!

Om CARBASE te kunnen gebruiken dienen de laatste Toolbox modules geladen te zijn, welke verkrijgbaar zijn op de RISCOS Ltd. website. Werken met RISC OS 4 geeft geen problemen aangezien ik dat zelf ook doe, oudere versies van het OS (vooral zonder Dynamic Areas) zullen het moeilijk krijgen met dit programma. Tijdens het opstarten wordt eerst gecontroleerd welke CD er aanwezig is en of er eventueel database gegevens op de harddisk staan. De gevonden CD/HD data blijkt uit de beschrijving onder het carbase ikoon op de iconbar.

F02.gif - 3190 bytes

Hierna wordt de CD data geanalyseerd voor later gebruik, dit gebeurt altijd er is dus geen vaste database ingevoerd, en worden er wat opzoek-tabellen gemaakt om e.e.a. wat te versnellen. Het programma gebruikt 256k geheugen en nog enkele kilobytes in dynamische areas.

How 2 CARBASE
Door een Adjust klik op het CARBASE ikoon opent zich het

. De bedoeling is dat je eerst een AUTOMERK (linksboven) kiest, daarna een AUTOTYPE (rechtsboven) en tenslotte de AUTOVERSIE (onder). Na een gedane keuze worden de andere selecties automatisch aangepast.

f04.gif - 6Kb Het AUTOVERSIE deel toont achtereenvolgens de Benaming, Carrosserie type, aantal Deuren, soort Brandstof (Euro of Diesel, Gas staat niet in de database) en de Prijs. Een klik op SELECT bevestigt de huidige keuzes en haalt de gegevens van het gekozen model op en toont deze in het auto display venster‘. Hier zijn de nevenstaande pagina‘s aanwezig welke door een klik op de betreffende knop worden opgeroepen, standaard opent de motor pagina.

De beschrijving pagina is alleen te bekijken als men de CD bezit.

De foto- en video pagina‘s zijn nog niet beschikbaar in deze versie. Foto‘s heb ik al redelijk werkende, video‘s vereist dat men PlayAVI van WSS bezit.

Hieronder is de motor pagina van CARBASE weergegeven. Deze pagina is typerend voor alle pagina‘s t/m de service pagina. Hierbij worden er specifieke getallen genoemd voor de items.

F06.gif - 16Kb

Het is overigens niet gezegd dat alle informatie ook daadwerkelijk voor alle types aanwezig is, het hangt ook nog van de importeur af wat er voor informatie vrijkomt. Hieronder een weergave van de exterieur pagina. De paginas van exterieur t/m diversen geven een overzicht van de al dan niet standaard aanwezige luxe‘ opties, welke meestal met een ja/nee worden aangegeven.

F05.gif - 23Kb

Soms zijn opties verkrijgbaar tegen een meerprijs welke dan wordt aangegeven, soms ook zal er een x) bij een optie staan hetgeen aangeeft dat deze optie beschikbaar is als onderdeel van pakket x). Op de pagina diversen‘ staat dan in de regel bij pakket x) een prijs vermeld.

Op de kosten pagina, hieronder, kan het verschil tussen de diverse brandstoffen bekeken worden, tevens is hier aan de hand van het instellen van de provincie de provinciale houderschaps-belasting te berekenen. Via het iconbar menu moeten eerst bij Choices-Brandstof nog wat vaste waarden worden ingevuld voor deze berekening.

F08.gif - 16Kb

Er wordt geen rekening gehouden met afschrijving/verzekering en onderhoudskosten‘.

Hieronder een voorbeeld van een beschrijving pagina, in dit geval voor de Mazda 323P 1.3 LX. Deze beschrijvingen staan op de CDROM en zijn dus alleen beschikbaar als U die in Uw bezit heeft! Alle andere pagina‘s zijn WEL beschikbaar in de te downloaden versie.

F07.gif - 16Kb

Info 4 CARBASE
CARBASE 0.69 is te downloaden via mijn website op: http://www.neptune.demon.nl/ volg de links naar de RISCOS sectie en daar is altijd de laatste release versie. Ook staat het dacht ik op Unicorn BBS.

Een waarschuwing!
Het archief is 310.995 bytes groot, echter uitgepakt wordt de database 2.353.347 bytes (2.3MB, slechte database opbouw), werken vanaf de CD is geen optie op dit moment.

Feedback!
Zoals in het begin reeds vermeld is CARBASE voor de 1999-2 CD. Voor mijn eigen plezier heb ik dit gemaakt, als men interesse toont zullen er eerder versies voor de nieuwste CDROMs verschijnen. Zelf wil ik ook graag de diverse auto‘s vergelijken zoals in de PC versie.

Nico ter Haar nico@neptune.demon.nl