M is C een column van MC

In deze column wil ik het eens niet hebben over de computer maar over de chip.

Het zal u wellicht bekend zijn dat Philips onder meer bezig is met een apparaat dat, gemonteerd in een auto, constant een signaal uitzendt naar een satelliet. Zo is na te gaan waar de wagen zich bevindt. Dit apparaat is nu zo klein dat het ondergebracht kon worden in een chip met processor. Voorzien van een long- life batterij is Éie daardoor bruikbaar in een geheel ander terrein: de biologie. Dan kunnen biologen de trek nagaan van diersoorten. Dat is nodig om begrip te krijgen over de kringloop in het leven. De kringloop waarvan wij een onderdeel uitmaken. En dus is het van belang voor ons welzijn.

Nu weet ik niet of Philips gebruik maakt van een ARM processor maar het zou mij niet verbazen als dat zo is. Immers vergt juist die maar weinig energie en mede daardoor heeft Éie weinig energieverlies in de vorm van warmte. In ieder geval valt mij op dat veel grote bedrijven samenwerkings-verbanden sluiten met de ontwerper van de ARM processor. Ik noem enkele: het Duitse Bosch voor gebruik in de industrie en autoĹs in het bijzonder. Ook het Japanse Mitsubishi is bezig om het ARM-ding te gaan gebruiken in hun digitale apparatuur. Van Sony weten we dat ze de ARM gebruiken (Playstation). Voorts zijn ondermeer de universiteiten van Berkeley, Leuven en Aken doende om de ARM te bezigen voor diverse onderzoeken. In alle berichten is sprake van het feit dat de ARM klein is, weinig energie verbruikt en, vooral, slechts zeer weinig warmte afgeeft.

Gaan we weer terug naar het biologische. Met zoĹn koel apparaat dat ook nog een zeer gering verbruik heeft kan je een langdurige proef ondernemen zonder mogelijkheid voor tussentijdse aanpassingen. Bekend is dat vooral Amerikaanse universiteiten bezig zijn om de trek en het gedrag van dolfijnen te onderzoeken. Het zendertje met de chip wordt (meestal) bovenhuids bevestigd. Tevens zou men in staat zijn gemoeds-toestanden te meten (hartslag?) om te zien wat deze dieren ondergaan wanneer zij in en onderwater spelen met mensen.

Voornamelijk Europese universiteiten hebben zo nauwkeurig in kaart kunnen brengen hoe -ik dacht ooievaars- vliegen, wat ze aandoen om uit te rusten en mogelijk ravitailleren. Wat betreft de biologische onderzoeken is mij niet duidelijk of gebruik wordt gemaakt van de ARM processor maar gezien de samenwerking met diverse universiteiten, verwacht ik dat wel. Die industriŰle interesse voor de processor van ARM zou wel eens DE redding kunnen zijn.

groetend, Max van Loon