van Marcel naar Messenger
door Jan-Jaap van der Geer, correspondent in de sneeuw

Ik werp een blik naar buiten.
De zon schijnt, overal ligt een leuk laagje sneeuw. Zal ik naar buiten gaan? De ski's onder binden? Als ik dat doe komt het er natuurlijk nooit van om dat artikeltje te schrijven wat ik al een weekje ofzo van plan ben te schrijven. Nee. Vandaag laten we de Noorse sneeuw voor wat het is en schrijven we een Asterisk-artikeltje...

Een week of wat terug ben ik na jaren trouw te zijn geweest aan Marcel, de mail en news-programma van de ANT Internet Suite overgestapt naar Messenger, een freeware mail en news-programma van Mark Sawle. Zo te zien stammen de eerste versies uit 1995 maar er wordt nog altijd aan gewerkt.

De reden voor mij om dat te doen was eigenlijk omdat ik Marcel een beetje zat wordt. Het doet precies wat ik wil, maar ook absoluut niet meer dan dat. Versie 1.53 was een grote verbetering, met het gebruik van outlined fonts. Maar zodra je wat oude artikelen in een newsgroep op wilde zoeken, dan was het ellende, dan kwam die zandloper en dan kon je gaan wachten. Tap tap tap...

Verder kreeg ik steeds regelmatiger op het moment dat de news was binnengehaald en werd uitgepakt een foutmelding dat er een of ander blok was overschreven en daarna was het nog wel eens file-core in use en kon ik opnieuw opstarten. Dat werd ik ook een beetje zat.

Ooit in een ver grijs verleden weleens Pluto gedownload. Dat heeft niet lang geleefd bij mij. Al in de eerste configuratiescherm wat ik tegenkwam waren merkwaardige icons te zien die je muispointer veranderden in een menu-pointer als je er met je muis boven kwam.

Style Guide? Wasda?

Ik gebruik RISC OS omdat ik het een prettige user interface vind, en een programma wat de Style Guide volledig negeert heeft niets met RISC OS te maken en dus zie ik niet in waarom ik dat zou gebruiken. Dan zou ik ook Windows kunnen gebruiken. Dank u.

Overigens werd er verbaasd gereageerd toen iemand in een recente thread ergens op comp.sys.acorn.* meldde dat Pluto zich niet aan de Style Guide hield. Dus wellicht is dat allemaal achterhaald. Kweenie. In ieder geval heb ik Messenger gedownload. Versie 1.41d van 2 januari 2000.

Al snel begreep ik dat ik meer nodig had. Messenger beheert niet z'n eigen messages, maar laat dat over aan een ander programma, Newsbase. Die dus ook maar gedownload. Het spul ergens geïnstalleerd. Vervolgens met de bijgeleverde stronghelp manuals erbij door de configuratie gelopen. Je moet eigenlijk voornamelijk Newsbase configureren.
De mailreader heeft ook z'n mogelijkheden, maar die zijn meer van de voorkeuren-aard. Doe je het bij newsbase verkeerd, dan werkt het gewoon niet...

De belangrijkste instelling bij Newsbase was eigenlijk onder de iconen 'hostname setup' en 'transport setup'. Als je bij die laatste begint, dan kun je daar invullen dat het 'source transport' 'ant' moet zijn en dan op de 'auto-setup' knop drukken. Dit betekent dat Newsbase allerlei instellingen van ANT Internet Suite gaat ophalen. Als je de instellingen vervolgens saved dan ben je al een aardig eind op weg. In ditzelfde window staan twee toggles 'check arrivals' voor new mail en new news. Als je deze uit laat staan, haalt Newsbase de mail weg uit de directorys waar ANT ze binnenhaalt.

Met de instelling van het vorige window zijn er ook wat zaken ingevuld bij 'hostname setup'. Na wat geklooi bleek dat bij mij verkeerd te zijn waardoor mijn uitgaande post niet geaccepteerd werd. Mijn provider is tele2, en in ANT had ik bij de hostname iets van riscp.tele2.no ingevuld. Werkte prima. Newsbase gaat echter deze gegevens gebruiken voor het maken van een 'envelope' waarin de mail naar de provider gestuurd wordt. Als dit niet klopt, wordt het geweigerd. En natuurlijk werkte het niet. Na wat gepield te hebben, vergeleken te hebben wat er in ANT gedaan werd en wat helpfiles gelezen te hebben heb ik uiteindelijk bij 'hostname' 'c2i' ingevuld.

Bij 'domain' 'net' en bij mailname 'c2i.net'. Dit zijn dus de onderdelen van het adres waar ik mijn uitgaande post heen stuur (mijn uitgaande email-adres is jjvdgeer@c2i.net, aan niemand vertellen want ik gebruik eigenlijk alleen mijn jjvdgeer@dds.nl adres...).

Toen dit werkte kon ik gaan werken met Newsbase/Messenger. De instellingen van ANT waren door Newsbase zo aangepast dat zodra je met ANT mail/news had opgehaald, dit niet automatisch werd verwerkt. Het bleef dus gewoon staan waar het stond. Dat moet je handmatig doen. (Transfer->expire news en transfer->deliver mail). Als je nu zorgt dat je op het moment van ophalen van de post geen Newsbase hebt draaien, dan kun je na het ophalen van news en post naar !InetSuite.Internet.Spool.Input gaan, dan staat hier de binnengekomen post. In !InetSuite.Internet.Spool.News.Input staan de binnengekomen nieuwsgroepberichten. Maak een copietje van beide directorys en laat Marcel de berichten verwerken. Zet vervolgens beide directorys weer terug en start Newsbase op. Newsbase merkt dat er berichten klaar staan en gaat ze automatisch verwerken. Voila! De mail is nu beschikbaar in beide pakketten. Het is een beetje geklooi, maar voor een overgangsfase vond ik het wel prettig. Je kunt met de oude vertrouwde Marcel blijven werken totdat je vertrouwen genoeg hebt in Messenger/ Newsbase.

Als je ooit terug zou willen naar Marcel is het overigens voldoende om in !InetSuite.Internet.Files.!InetMail textfile de regel 'DeliverAuto: OFF' te veranderen in 'DeliverAuto: ON', en in !InetSuite.Internet.Files.!InetNews de instelling 'UnbatchAuto: OFF' in 'UnbatchAuto: ON', en alles werkt weer als voorheen.

Terug naar Newsbase/Messenger.
Bij het importeren van de ANT instellingen zijn de gebruikers van ANT ook overgenomen. Ik heb die ontdaan van hun inlogpaswoord zodat ik geen pas-woord- prompt kreeg, maar dat 'ie meteen inlogt na de keuze van de gewenste user. Als je nu Messenger opstart moet je de net opgehaalde berichten kunnen lezen. Messenger is een veel elegantere mailreader dan Marcel. Je krijgt een window voor je neus waar je in de instellingen kunt kiezen of je alle, alle ongelezen of alle gelezen berichten wilt zien.

Je kunt de plaats van de windows opslaan, zodat 'ie later ook op diezelfde plek verschijnt. De kolommen (subject, sender, date) hebben een button als label. Een klik met select erop en de lijst is gesorteerd op die kolom. Een klik met adjust op die knop en hij is aflopend op die kolom gesorteerd. Zo hoort het! Het is ook mogelijk gedetailleerd aan te geven hoe je het spul gesorteerd wilt hebben, 5 niveau's, waarin je naar keuze 'none', 'by read', 'by subject', 'by sender', 'by date', 'by arrival' en 'by score' kunt aangeven. En of dat niveau oplopend of aflopend gesorteerd is.

Je kunt ook zeggen dat je het window threaded wilt sorteren. Je krijgt dan per subject een regel. In de kolom 'sender' staat het aantal gelezen/ongelezen berichten. Als je die regel dubbelklikt krijg je het eerste bericht voor je neus.

De thread 'opent' zich en alle berichten worden zichtbaar. Reply's op andere berichten staan onder dat andere bericht, een stukje naar rechts verschoven

. Op die manier krijg je dezelfde informatie als de briljante 'reply tree' van WimpLink, maar dan in een wat compactere vorm. Jammer dat het berichten-window wel focus krijgt, maar je niets met je toetsenbord kunt doen. Het zou aardig zijn een bericht met de toetsen te kunnen selecteren, op return te drukken om het te lezen. Of alleen te kunnen bladeren in de list. Ook knalt Messenger er nog weleens uit met foutmeldingen als je de interactieve help gebruikt.

Het schrijven van berichten vind ik persoonlijk iets minder mooi als bij ANT. Bij ANT, als je op reply drukt, opent het reply-window, opent de editor (Zap, natuurlijk) en sta je meteen in de tekst. Negen van de tien keer wil je ook helemaal niets in dat window veranderen, alles staat immers al goed ingevuld.

Zet mij maar direct in de editor.

Bij Messenger moet je daar eerst voor op een knop drukken (die gelukkig de default is, dus een ram op <return> lost het probleem al op). Ook vind ik het wel elegant van Marcel dat het Zap-window gekoppeld zit aan het send-window. Verschuif ik de een, dan schuift die ander mee. Voelt wat meer geïntegreerd en dat staat mij wel aan eigenlijk...

Het zoeken naar berichten is erg mooi in Messenger. De resultaten van de zoekopdracht komen in een apart berichten-window. Alle berichten staan daar als 'ongelezen'. Lees je ze dan staan ze natuurlijk als ongelezen. Ik wilde een van die berichten op 'ongelezen' zetten in de 'echte' berichtenwindows, maar het bleek dat dat al dan niet gelezen-zijn een lokale eigenschap van dat window was. Ik moest alsnog het bericht in m'n inbox opzoeken om 'm daar op ongelezen te zetten. Nou ja goed. Je kunt niet alles hebben, en eigenlijk is het ook wel de enige manier om het zo op te lossen.

Je kunt zelfs meerdere van die zoek-windows tegelijkertijd open hebben staan. Mooi!

Een eigenschap waar ik even aan moest wennen is het gedrag van de vooruit- en terugknop. In Marcel lees je het volgende bericht met de vooruitknop en het vorige bericht met de terugknop. Dat is bijna ook waar in Messenger. Alleen betekent vooruit 'het volgende ongelezen bericht'. Het overkomt mij nog weleens dat ik vlotjes door de berichten in een nieuwsgroep heen zit te browsen, en net op het moment dat ik naar de volgende ga, denk ik 'he, wat stond daar nou?' en druk ik op terug. Dat gaat prima. Maar dan lees je het volgende bericht weer, en dan sla je dus een bericht over: Het bericht waar je op stond toen je terug ging. Die is nl. al gelezen... Ik moet er dus even aan wennen dat ik eerst dat bericht lees, en dan pas terugblader. Dan gaat alles prima... Want eigenlijk is het ook wel behoorlijk praktisch als je de berichten die je al gelezen hebt overslaat!

Het invoeren van mailinglists naar een aparte folder was iets wat me wel wat gevogel heeft gekost. Terwijl het eigenlijk redelijk simpel is. Maar ja, zo gaat dat soms. Bij het definieren van filters in Newsbase is het bijvoorbeeld belangrijk dat de radio-set met opties off, mail, news en either op 'mail' staat. Standaard komt dat ding om een of andere reden met 'none' aanzetten, zodat je dus met een niet actief filter zit. Waarom doet 'ie het toch niet?!?

Verder kreeg ik waarschuwingen dat de folder waar ik de berichten in wilde zetten niet bestond. Dus ik pogen folders te maken, maar dat kan alleen in Messenger en lijkt dus fout. Dat blijkt ook helemaal niet nodig. Je kunt gewoon een foldernaam verzinnen, en die wordt dan gewoon voor je gemaakt. Die folder moet alleen beginnen met 'Folder.' of 'Email.'. Dat was nog wel uit de help te halen, maar als je dan stug 'Folders.' gebruikt, dan werkt dat ook weer niet... :-/

Ben je eenmaal uit die problemen, dan valt het allemaal wel mee. De gebruiker die je gaat gebruiken om die mailinglists te lezen moet je even instellen in Messenger bij de

. Hier geef je aan hoe de mailinglist heet, hoe de folder met de berichten uit die mailinglist heet en wat het adres is waar mail richting die list heen moet. Als je dat gedaan hebt moet je in het folders-window van Messenger jezelf subscriben op die mailinglists (hier kun je ook de gewenste newsgroepen subscriben). Als dit allemaal op orde is kun je vrolijk aan de slag met je
en news. Ik moet zeggen dat het me allemaal prima bevalt.

De combinatie Messenger/Newsbase kost wel aanzienlijk meer geheugen dan Marcel.
Waar Marcel zo'n 400Kb in beslag neemt, nemen Newsbase en Messenger beiden zo'n 450Kb in beslag. Daar staat tegenover dat een klein testje zojuist liet zien dat toen ik een newsgroup opende in Marcel, er ineens 476Kb richting Marcel verdween. Bij Messenger/Newsbase kost het ogenschijnlijk aanzienlijk minder geheugen om een nieuwsgroep te openen. Dus eigenlijk maakt het ook niet zo heel veel uit ook... Ik ga binnenkort Messenger Pro maar eens aanschaffen, want ik vind dat ik wel voor dit spul wil betalen!

Ik heb op dit moment eigenlijk geen idee wat Messenger Pro biedt boven Messenger. Ik begrijp dat je dan Newsbase niet nodig hebt (kan wel). Zodra ik het weet schrijf ik misschien wel een artikeltje 'van Messenger naar Messenger Pro'... Wie weet. Voorlopig kan ik iedereen aanraden dit eens te proberen. Het installeren is niet echt supersimpel, maar als je je daar doorheen slaat dan heb je een veel volwassener pakket en dat is toch ook wat waard...

Groetjes vanuit een besneeuwd Oslo (nou ja, 200 meter daarbuiten),
Jan-Jaap van der Geer
jjvdgeer@dds.nl