Netwerken en RISC OS (deel 2)
door Kees Grinwis

In het vorige artikel heb ik de achtergronden van een netwerk belicht, in dit deel hoop ik in te gaan op het opzetten van een Acorn Access netwerk, hierbij wordt er vanuit gegaan dat er 2 systemen met elkaar verbonden zijn met behulp van een netwerkkaart.

Het aan elkaar knopen van 2 RISC OS machines is bijna is zijn geheel een plug & play verhaal. De netwerkkaart plaatsen, een disk of harde schijf delen en werken maar. Er zijn echter een paar addertje onder het gras, zo moet men bijvoorbeeld een lokaal intranet creëren om de bestanden te kunnen delen, allereerst zal ik dus ingaan op het opzetten van zo'n lokaal netwerk, hierna ga ik kijken naar de mogelijkheid om met behulp van de Filer en ShareFS een harde schijf tussen 2 RISC OS machines te delen.

Het opzetten van een werkend internet kan onder meer gedaan worden met Acorn Internet, deze word standaard meegeleverd met de nieuwe RISC OS !Boot structuur, deze staat ondermeer op de !Browse of !RiscCafé CD-ROM en op een van de Acorn User CD-ROM's. Het is verstandig om deze eerst te installeren voor u verder gaat, of te kijken of u al een nieuwe !Boot gebruikte (bijvoorbeeld bij het gebruik van RISC OS 4).

Een andere mogelijkheid is het gebruiken van de ANT Internet Suite, indien u deze al gebruikt behoeft u de nieuwe !Boot structuur niet te installeren, sterker nog in dit geval moet u controleren of !Internet wel uitgezet wordt in de !Boot.
Na de controle op aanwezigheid van de nieuwe !Boot structuur of de installatie ervan kunnen we beginnen met het opzetten van een lokaal intranet. De configuratie wordt gedaan met behulp van !Configure.

(Dit geldt ook voor RISC OS 4)

Binnen !Configure kiest u voor de optie Network of Netwerk.

Er verschijnt nu een venster met 3 opties, de eerste AUN is op dit moment niet belangrijk, de andere 2 opties zijn dit echter wel. Allereerst gaan we ons Intranet configureren. Voor de machines gaan we de IP-adressen 10.0.0.1 en 10.0.0.2 gebruiken, de 10.x.x.x adressen zijn namelijk bedoeld om in een intranet te gebruiken en komen dus niet in het normale internet voor. Zodra we geklikt hebben op Internet verschijnt het volgende venster.

In dit venster klikken we allereerst de optie Zet TCP/IP protocol aan.
(Of zijn Engelse variant natuurlijk, indien nu nog steeds gebruik maakt van een Engels RISC OS). Alle symbolen zijn nu niet langer meer weggegrijsd en kunnen nu aangeklikt worden.

De eerste (Interfaces) is voor ons het belangrijkste, hiermee kunnen we aangeven welk adres onze machine moet gaan krijgen.

We selecteren een van de mogelijke netwerkkaarten (dit zouden er meerdere kunnen zijn, maar de meesten van u zullen er maar 1 in een machine hebben). Hierna is het mogelijk om deze netwerkkaart te configureren.

Zoals gebruikelijk zegt één plaatje meer dan duizend worden, voor de tweede machine doet u precies hetzelfde, maar gebruikt u in plaats van 10.0.0.1 het adres 10.0.0.2 en uw intranet is geconfigureerd, nou ja bijna. We willen namelijk gaan werken met Acorn Access, deze moeten we ook nog aanzetten (zie het plaatje Netwerk configuratie).

We klikken op Access en vinken de optie 'Gebruik Access aan'.

Nadat we beide systemen gereset hebben kunnen we beginnen met het in gebruik nemen van Acorn Access.

Eigenlijk hebben we nu het allermoeilijkste gedeelte gehad, het configureren van ons systeem. Wat nu komt is eigenlijk alleen nog maar 'point & click', ofwel een peulenschil. (Offtopic: Nieuwe speling overigens)

Afhankelijk van de taal van uw besturingssysteem is er de optie 'Sluit aan' of 'Share' die nu wel een submenu heeft. Er is nu de keuze uit drie opties:

  1. Niet aangesloten, deze maakt een eerdere deel-actie ongedaan en maakt deze drive onzichtbaar voor andere mensen/machines in het netwerk.
  2. Deel is beveiligd, alleen bestanden die met behulp van de Filer (bestandsbeheerder) in het submenu 'Toegang' of 'Access' op publiek gezet zijn worden getoond indien men deze drive via het netwerk bekijkt.
  3. Deel is onbeveiligd, alle bestanden zijn zichtbaar vanaf het intranet.

De harde schijf of diskdrive is nu gedeeld met andere gebruikers.

Door te klikken op het Acorn Access symbool op de symbolenbalk verschijnt er een (Filer)-venster met daarin alle disks die door de gebruiker te zien zijn. Door op één van deze disks te dubbelklikken komt er een symbool bij op de symbolenbalk, vanaf nu is de disk beschikbaar zoals alle andere disks.

Hopelijk heeft u zich door het toch wel wat technische brij heen kunnen worstelen en heeft u een idee hoe u een netwerk op zou moeten ofwel kunnen zetten.

De volgende keer hoop ik in te gaan op wat Acorn Access tooltjes en eventueel nog OmniClient en het benaderen van niet RISC OS file-servers.

Reacties zijn altijd welkom op het bekende e-mail adres: asterisk@dune.demon.nl

Kees Grinwis