De RISC OS folder
een artikel van Peter Scheele

E-mail en Internet blijken een handig hulpmiddel voor het uitvoeren van projecten waar meerdere mensen bij betrokken zijn. Electronisch vergaderen, het geven van cursussen of het maken van een folder, het kan ermee. Hoe? Kijk maar, een voorbeeld van zo'n project.

We hebben een folder. Hoe is dat zo gekomen?

Ik demonstreer mijn RiscPC af en toe op school. Ook leden van ACorner demonstreren hun systeem af en toe. En via de AcornistenList, zo heette die toen nog, werd duidelijk dat er veel meer mensen zijn die hun systeem laten zien aan anderen. Er zijn redenen om dat te doen.

Niet alleen is het een systeem om trots op te zijn - ik geniet steeds weer van de verbaasde blikken die nog nooit zoiets gezien hebben en de verbijsterde uitroepen waarom men van het bestaan hiervan niet wist -, wij Acorn- en RISC OS-gebruikers vinden toch die onbekendheid vaak erg lastig. Providers die plotseling geen ondersteuning meer bieden, systeembeheerders aan wie je steeds weer moet uitleggen waarom niet alleen hun opties aandacht verdienen, leveranciers (die van de PC-business) wier ogen snel glazig worden als je duidelijk tracht te maken dat er meer is dan wat zij op de schappen hebben. In allerlei gevallen zou het erg handig zijn als je jouw verhaal zou kunnen ondersteunen met een folder, het liefst een met een behoorlijke uitstraling. Wat zou het handig zijn als je een gratis folder zou hebben die je zelf kunt afdrukken, op een diskette kunt doorgeven, of op een Zip, Jaz of cd of die je op een netwerk zou kunnen zetten of op je homepage via Internet of waarnaar je zou kunnen verwijzen op iemand anders zijn homepage. Zo'n folder met wat plaatjes en wat uitleg over ons systeem.

Begeven we ons hiermee nu op het terrein van de dealers? Ja en nee. Vooral dat laatste. Want ieder van ons heeft er belang bij dat RISC OS bekender wordt.
En dat de aandacht ervoor groeit. En dat er meer leden komen. En meer software. En dat de hardware verder ontwikkeld wordt. En dat men je serieus neemt als je het erover hebt. En dat we het niet alleen voor onszelf doen, maar ook de blik naar buiten moeten richten.

Toen ik dit idee via de List duidelijk maakte op 10 oktober 1999, ontstond meteen het idee er een project van te maken. Iets dat door inbreng van verschillende deelnemers groeit. Waardoor het niet door een man gemaakt is en niemand het gebruikt, maar juist de betrokkenheid zo groot mogelijk is, want dan werkt dit pr-machientje vanzelf. Maar dat vraagt om een duidelijke aanpak. Ik heb dan ook een lijst met aandachtspunten gemaakt en die op mijn homepage gezet zodat ieder die er iets aan wilde toevoegen, kon zien wat er al klaar was.

Het leverde een stroom van bijdragen op. Tips, aanvullingen, opmerkingen, kennis, afbeeldingen, achtergronden, ideeën, nog meer tips, aanvullingen, opmerkingen etcetera. Al snel kon de lijst met aandachtspunten verder uitgewerkt worden. Het leek mij van belang namen en logo's toe te voegen van bedrijven waar RISC OS gebruikt wordt en ook die van de dealers moesten erin. En die van de clubs. En natuurlijk telefoonnummers, www- en e-mailadressen want stel dat zo'n folder iemands belangstelling wekt...

Rond 1 november was de tekst wel zo'n beetje klaar. Wim Luinge wilde zorgen voor een vertaling in het Engels zodat het hele buitenland er kennis van kon nemen. En het is een vertaling geworden in prachtig Engels. Maarten en Steven Ottens hadden al aangeboden voor de vormgeving te willen zorgen. Zij hadden verschillende versies voor ogen: Ovation, PDF en HTML. De twee laatste zijn platform-onafhankelijk en dat is belangrijk voor de verspreidbaarheid.

De HTML-versie verschilt van de andere twee, hoewel de tekst hetzelfde is. En het zijn mooie uitvoeringen geworden. Speels, onverwacht, wat afwijkend. Zoals RISC OS zelf. Nu heb ik toch namen genoemd, dan moeten ze ook maar allemaal. Bijdragen zijn geleverd door (alfabetisch) André van den Berg, Ike Busser, Wim Luinge, Nico ter Haar, Peter Hillebrink, Frank Kraaij, Rien Mertens, Maarten en Steven Ottens, Paul Reuvers, Léon Ruwette en Paul Sprangers.

En nu is de folder klaar. Via de Acornisten, zoals de Lijst nu heet, heb ik dat al wereldkundig gemaakt. Met de volgende tekst die meteen het gebruik van de folder aangeeft:

load'm down en ook weer up
zip'm, jaz'm en burn'm
floppy'm en hadee'm
zet'm op het netwerk (liefst dat van je baas)
print'm en softwareservice'm
regioavond- en HTML'm
PDF'm, link'm en show'm
en verbaas de wereld...

Wie de folder wil bekijken of downloaden, moet zijn op http://www.cuci.nl/~pscheele/ACorner

Daar staat onder 'folder' wat er is, hoe je die krijgt en zichtbaar maakt. Wie geen Internet-aansluiting heeft kan de bestanden wellicht via zijn regio verwerven. Veel succes ermee.

Met vriendelijke groeten,

Peter Scheele

pscheele@cuci.nl