Net.Nieuws mei 2000
ook nu weer van topverslaggever Ferdinand Veldmans

De Wakefield Show komt er weer aan en dat betekent weer het nodige nieuws op de markt.

Het gerucht gaat dat Castle Technology een nieuwe StrongARM kaart voor RiscPC gebruikers gaat uitbrengen. Het zou dan gaan om een kaartje met de laatste 233MHz model T StrongARM (die onder RISC OS 4 een extra snelheidswinst oplevert m.b.v. "lazy taskswap-ping") en een grote hoeveelheid onboard geheugen. Dit zou dan heel snel geheugen moeten zijn (rond de 100MHz) dat dient als een level 2 cache tussen de snelle processor en het zeer langzame (16MHz) RAM van de RiscPC. De processor zelf zou wellicht overgeklokt zijn. Voorzichtige schattingen denken aan een snelheidsverbetering van rond de 200%. Echter... toen Acorn de eerste StrongARM kaart ontwikkelde beweerden ze altijd dat level 2 cache geen zin had. Afwachten dus wat er van het gerucht klopt.

Ander nieuws voor de Wakefield Show is de release van twee nieuwe RiscStations, de RiscStation 'Scorcher' en 'Scorcher TwinDeck'. Deze zijn speciaal bedoeld voor CD authoring (het maken van CD-ROM's). Ook wordt het RiscStation EPOS (Electronic Point Of Sale - bv. een soort luxe kassa) systeem gedemonstreerd. Tevens staat er nog een zeer interessante aankondiging gepland voor 20 mei, de showdatum.

Artex Software (http://www.artexsoft.com/) staat op de show met de laatste ontwikkelversies van TEK en Iron Dignity. Van die laatste is dit een screenshot:

Ook brengen ze een level editor voor BotKiller 2 uit en is er een update voor Ankh (de Kids Patch).

Millepede Electronic Graphics is natuurlijk ook aanwezig met de producten die ze gebruiken voor het TV programma "Who wants to be a millionaire?" (in Nederland bestaat er een versie onder de naam "Weekend millionairs") en hun Imago moederbord. Dat nu ongetwijfeld meer doet dan het tonen van een muiscursor zoals op de RISC OS Show afgelopen jaar.

MicroDigital toont zijn Mico computers en kondigt nog twee nieuwe producten aan. Cerilica gaat dan eindelijk het programma Vantage verkopen en zal nog een nieuw programma releasen. En nog vele andere dingen zullen te zien en te koop zijn. Het belooft dus een interessante show te worden!


RISCOS Ltd heeft een aantal zaken gereleased op haar ontwikkelaars website (http://developer.riscos.com/public/Updates/). Zo is er de RISC OS 3.7 versie van de CDFSSoftATAPI driver die onder RISC OS 4 gebruikt kan worden als er problemen zijn met Mode 2 CD-ROM's (zoals Photo-CD's). Ook staat er versie 2.51 van HForm, het harddisk formatteerprogramma, dat nu harddisks groter dan 8GB aan kan. Dit programma is ook onderdeel van Patch 5 voor RISC OS 4. Tevens zijn op dezelfde site de laatste toolbox modules (gedateerd 5 april) te vinden.


Palm Computing, bekend van de Palm Pilot palmtop computer, maakte onlangs bekend dat ze voor de nieuwe generatie Palms gebruik gaan maken van de StrongARM. Met een snelheid van minimaal 200MHz is die een stuk sneller dan de huidige processor, de Dragonball die op minder dan 50MHz loopt. Dit maakt het dan mogelijk zaken als spraakherkenning te integreren met de Palm.


Voor alle Power-tec drives, zoals Power-tec SCSI, IDEFS, Zip, Jaz, etc. is er nu een RISC OS 4 formatter, die dus de disks op F+ formaat kan formatteren waarmee lange filenamen en directories met meer dan 77 bestanden mogelijk zijn. Aan te vragen door een mailtje te sturen naar Partis Computing op tech@partis.org.uk.


De Diamond MP3-speler, de Rio, kan ook op een RISC OS machine aangesloten worden voor het up- en downloaden van MP3 files. Daarvoor kan bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van de port van Snowblind's Rio tool door David O'Shea. Te vinden op http://homepage.eircom.net/~djkoshea. Dit programma is tot stand gekomen door de vraag van een Big Ben lid op een van de Acorn nieuwsgroepen. Dus zit u ook met de wens voor een programma? Probeer het Internet eens!


LongFS is een bekend programma onder RISC OS dat het op RISC OS versie 3 en ouder mogelijk maakt met lange filenamen te werken (via een soort vertaaltabel op disk). Maar sinds kort kan dat ook op de BBC. Was onder RISC OS de limiet 10 karakters, op de BBC is dit slechts 7 karakters. Enige uitbreiding is dus wel welkom. De BBC ROM image LongFS is gratis te downloaden vanaf http://www.sprow.co.uk/bbc. Dit kun je in sideways RAM laden, of je kunt het in een ROM krijgen voor 4 pond. Zie daarvoor http://www.sprow.co.uk/bbc/forsale.htm. Op dezelfde site staat een BBC BASIC programma om zip files uit te pakken.


Een nieuwe versie (0.21.1) van het chatprogramma AcornICQ is te downloaden vanaf http://www.vigay.com/riscos/icq. Verbeteringen zitten ondermeer in de hoeveelheid gebruikt geheugen, de samenwerking met Freenet, zoekmogelijkheden en geluidsopties. Voor de volgende versie staan ondermeer chat, filetransfer, protocol 5 en meerdere UINs hoog op de agenda. Diegenen die ICQ gebruiken weten ongetwijfeld wat hier mee bedoeld wordt...


Een aardige set desktop achtergrond plaatjes is te downloaden vanaf http://www.argonet.co.uk/users/dac/.
De JPEGs zijn verkrijgbaar in 3 resoluties.


Het voormalige shareware programma HardBack is nu gereleased met een open source licentie. HardBack is een backup programma met onder andere ondersteuning voor verwisselbare discs, lange filenamen, compressie en incrementele backups (zodat je niet elke keer de hele harddisk hoeft te backuppen). Het programma en de handleiding in Impression kan gedownload worden vanaf http://www-stu.cai.cam.ac.uk/~atm26/hardback/.


Zo rond de tijd dat u dit leest heeft R-Comp (http://www.rcomp.co.uk/) een nieuwe 128 bit SSL module vrijgegeven voor iedereen. Dit is een module die door webbrowsers gebruikt kan worden om veilige verbindingen mee te leggen (https i.p.v. http in het adres). Tot nu toe kwamen we niet verder dan 40 bit met de module van Acorn, die nooit officieel gereleased is en de commerciële module van ANT, die alleen met Fresco werkte. Dus nu is er eindelijk iets dat door alle programma's en iedereen gebruikt kan worden. Een goede zet van R-Comp.

Tevens komt er een nieuwe release van WebsterXL met verbeterde ondersteuning voor webmail d.m.v. support voor attachments en uploads. Ook is de JavaScript ondersteuning uitgebreid en worden de font/object grootte rendering gelijk getrokken met Internet Explorer en Netscape. Dit geeft webpagina's een meer uniforme look tussen de verschillende browsers.


Ik ben benieuwd of er volgende maand een verslag van de Wakefield Show in de Asterisk te vinden is. Ik zal er niet heen gaan, maar ongetwijfeld een aantal anderen wel. Dus wie zorgt ervoor dat de achterblijvers spijt krijgen dat ze niet zijn gegaan?

Ferdinand Veldmans
fv@topix.demon.nl