Net.Nieuws juni 2000
zoals van het 'net gevist door Ferdinand Veldmans

Afgelopen weken brachten een hoop nieuws. En in tegenstelling tot sommige maanden, vooral positief nieuws. Zo is er de Kinetic Risc PC, de ViewFinder, de Nucleus, de Wakefield Show en nog veel meer. Hieronder een poging om het geheel samen te vatten...

Vorige maand meldde ik over een gerucht dat Castle Technology een nieuwe StrongARM kaart zou gaan uitbrengen. Dat gerucht bleek waar te zijn. Er is nu de Kinetic Risc PC en de Kinetic upgrade. Waar het om gaat is een processorkaartje met een 233MHz StrongARM, minimaal 64MB snel SDRAM en een setje chips van Castle die onder meer de afhankelijkheid van de IOMD verminderen.

Het SDRAM lost het probleem met een van de grootste bottlenecks van de Risc PC op, namelijk de trage geheugenbus. Echter het geheugen van de Risc PC wordt nog steeds gebruikt wanneer het SDRAM niet voldoende blijkt te zijn. Volgens Castle is het hertekenen van het scherm zo'n 2.5 keer sneller en gaan activiteiten zoals printen en de toegang tot een zip drive ongeveer 2 keer sneller.

Zowel bestaande als nieuwe Risc PC's kunnen van de upgrade voorzien worden. In het geval van een nieuwe Risc PC spreek je dan over een Kinetic Risc PC. Wel zijn er op dit moment nog problemen met PC kaarten en podules, waarbij bij de laatste DMA niet meer werkt. Maar ook schijnt het wel zo te zijn dat zonder DMA door de snellere geheugentoegang de podule als geheel minstens even snel blijft werken.

Voor de upgrade is ook een nieuwe versie van RISC OS 4 nodig. Prijzen bij inruil van een huidige StrongARM kaart en RISC OS 4 liggen vanaf 299 pond.


Ander nieuws op het hardware front brengt de ons welbekende John Kortink. Onder de naam Windfall Engineering heeft hij de ViewFinder (http://web.inter.nl.net/users/J.Kortink/viewfinder.htm) ontwikkeld. Dit is een podule die de grafische mogelijkheden van de Risc PC behoorlijk uitbreidt.

Zo worden er o.a. de volgende modes mogelijk:
True colour (32-bit) resoluties:
1600 x 1200, 82 Hz
1280 x 1024, 107 Hz
1024 x 768, 135 Hz
800 x 600, 135 Hz

High colour (16-bit) en 256 colour (8-bit) resoluties:
1920 x 1440, 65 Hz
1800 x 1440, 68 Hz
1600 x 1200, 88 Hz
1280 x 1024, 107 Hz
1024 x 768, 135 Hz
800 x 600, 135 Hz

Daarbij worden bepaalde operaties die eerst in software werden uitgevoerd nu in hardware gedaan, wat voor een behoorlijke snelheidsverbetering zorgt. De software voor de ViewFinder zit in een flash ROM, wat hem dus toekomstvast maakt. De kaart zelf is eigenlijk een Risc PC interface naar AGP kaart, wat het dus in de toekomst mogelijk maakt om evt. ook andere AGP kaarten aan te sturen zoals snelle 3D kaarten.

De ViewFinder werkt met alle bestaande RISC OS software met de uitzondering (op dit moment) van software die gebruik maakt van hardware scrolling. Dit betekent ook dat de standaard F12 functionaliteit niet beschikbaar is; er zal dus gebruik moeten worden gemaakt van een taskwindow. De prijs voor de kaart is op het moment van schrijven nog niet vastgesteld, maar ligt waarschijnlijk in de buurt van de f800,-.


De Nucleus (http://www.astutegrfx.demon.co.uk/cerilica/nucleus/index.htm) is een initiatief van Cerilica (van het tekenpakket Vantage) waarmee ze de eerste leverancier zijn die een systeem aanbieden met het splinternieuwe (nog-niet-af-zijnde) Imago moederbord. Gericht op de professionele en semi-professionele markt is het geen goedkope oplossing. Maar wel heel stijlvol:

Het systeem bestaat uit een aluminium kast die in elke willekeurige kleur geleverd kan worden, 3 5¼" drive bays, 6 3½" drive bays, ruimte voor 3 extra harddiscs, 4 EASI podule expansion slots, natuurlijk het Millipede Imago motherboard, Intel StrongARM processor met processor upgrade connector, 128MB standaard PC SDRAM (max. 512MB) op een minimum frequentie van 100MHz, 16MB flash memory, video resolutie tot 2048 x 1536 bij 72Hz in 24-bit kleur, 100 Base-TX ethernet, dual EIDE interface om vier EIDE drives aan te kunnen sturen (waarschijnlijk via ultra DMA mode wat een snelheid levert van 32MB/s). En nog veel meer aan hard- en software.

Applicaties zullen gebruik kunnen maken van de geavanceerde hardware, waarbij Vantage natuurlijk een van de eerste is. Prijzen worden geschat vanaf 2000 pond. Eerste levering wordt (wellicht nogal optimistisch) verwacht vanaf het einde van de herfst dit jaar.


Op 5 mei j.l. hebben MicroDigital Ltd (http://www.microdigital.co.uk/) en RiscStation Ltd (http://www.riscstation.co.uk/) een "joint memorandum of understanding" getekend. Dat houdt in dat ze gaan samenwerken om een nieuwe generatie RISC OS gebaseerde computers te ontwikkelen. Beiden gaan dan nieuwe ontwerpen produceren gebaseerd op deze gemeenschappelijke technologie. Op die manier wordt compatibiliteit tussen merken gehandhaafd. Het is de bedoeling dat andere hardware ontwikkelaars ook nog voor dit initiatief uitgenodigd worden. Het eerste product dat gezamenlijk ontwikkeld wordt is een op de ARM7500 gebaseerde portable.


En natuurlijk is Wakefield weer geweest. Een selectie van de gebeurtenissen:

Castle was aanwezig met de Kinetic Risc PC en er was een demonstratie van Iron Dignity die een stuk soepeler liep dan eerst. Of door optimalisaties van Artex, of door de nieuwe StrongARM kaart. Dat laatste lijkt mij het meest van invloed.
MicroDigital had een dummy versie van de nieuwe RISC OS laptop. Dummy omdat er nog wat technische problemen waren. De definitieve versie wordt met een maand of 2, 3 verwacht met een grijswaarden scherm voor rond de 1000 pond. Een kleuren versie zou mogelijk later komen mits de kosten voor het produceren daarvan niet te hoog worden.
Verder waren er de nieuwe modellen van de RiscStation, behalve de Networkx, Lite en Lite+ nu ook de RiscStation Red, RiscStation Blue en RiscStation Mauve. De PCI versie van de RiscStation was wederom nog niet functioneel.
De webbrowser Oregano werd gereleased (zie verder), er was een nieuwe versie van TextEase, die ook op de I-Mac draaide en er waren nog verschillende andere zaken.
Het theater zat zoals gebruikelijk elke keer weer goed vol.

Foto's van Wakefield zijn te vinden op http://www.iconbar.com/news/wakefield2000/ en http://rougol.jellybaby.net/wakefield/2000/


Tijdens Wakefield werd een nieuwe versie van DrawWorks gelanceerd, namelijk DrawWorks New Millennium. Met de uitbreidingen en verbeteringen alleen kun je al een heel artikel vullen. Dus daarom verwijs ik u naar het overzicht op http://www.isvproducts.co.uk/dwnm.htm


Castle Technologies (http://www.castle.org.uk) heeft een licentie genomen op een port van Oregano, de webbrowser ontwikkeld voor set-top boxen door Oregan (http://www.oregan.net). De browser is efficiënt geschreven, wat resulteert in een snelle werking en een kleine omvang. Op dit moment worden o.a. HTML 3.2, JavaScript 1.4, Java 1.1.7 en SSL 3.0 ondersteund. De browser wordt nog actief verder ontwikkeld. Zo staan HTML 4.0 en cascading style sheets (CSS) op het programma voor de korte termijn, XHTML staat wat verder in de toekomst gepland. De browser kost 49 pond. Bij aanschaf van een Kinetic Risc PC wordt hij echter gratis meegeleverd.


Een andere browser die ook nog steeds verbeterd wordt is WebsterXL van R-Comp (http://www.rcomp.co.uk/). De laatste versie, 1.95, is zoals vorige maand al aangekondigd, flink verbeterd met ondersteuning voor 40 en 128 bit SSL, betere JavaScript afhandeling, file upload, verbeterde performance en meer. De update is gratis voor alle bestaande gebruikers.


Van het agenda programma Organizer is een sterk verbeterde versie beschikbaar. Dit is de eerste upgrade waarvoor betaald moet worden. Enkele van de nieuwe features zijn:

De hele lijst van wijzigingen is te zien op http://www.organizer.ukgateway.net/latest.htm.


De "TBA Classics" CD-ROM is een verzameling spellen van TBA, zoals BHP, Formula Two Thousand (FTT), Cobalt Seed, Dragonball en meer. De CD bevat voor sommige spellen (zoals BHP) de complete source code. Ook is het TAG/ Holograph games ontwikkelsysteem toegevoegd, dat gebruikt is om meerdere van de spellen te bouwen. De CD-ROM is verkrijgbaar via R-Comp Interactive (http://www.rcomp.co.uk/) voor 22 pond.


Van hetzelfde team als de gaming website Acorn Arcade (http://www.acornarcade.com/) is er nu The Icon Bar (http://www.iconbar.com/). Deze site bevat het laatste nieuws op RISC OS gebied en alles van programma tutorials tot artikelen over online winkelen. Op elk artikel kan commentaar worden gegeven en tevens is er een discussie forum.

De site is tevens de nieuwe lokatie voor informatie over het programma Compo van Rob Davison: http://compo.iconbar.com/


Een handig programma voor BASIC programmeurs is Reporter (http://www.avisoft.force9.co.uk/). Hiermee kunnen met eenvoudige ster-commando's BASIC variabelen, OS variabelen en meer naar een multi-tasking debug window gestuurd worden. Wat vooral interessant is, is de mogelijkheid om BASIC foutmeldingen af te beelden, waarna d.m.v. throwback de regel waarin de fout zit getoond wordt.

Zo ziet dan een simpel BASIC

eruit dat Reporter gebruikt:

En dat levert dan de volgende

op:

Na Drobe Launchpad (http://www.drobe.co.uk/), oudgediende Acorn Cybervillage (http://www.cybervillage.co.uk/acorn/) en nieuwkomer The Icon Bar (http://www.iconbar.com/) is er wederom een nieuwe portal. "risc os.net" is de naam en het is te vinden op http://www.riscos. net/. De site komt van Zenta en Oregan.


Andrew Weston heeft een nieuw freeware spel gereleased: Overcast. Dit is een grafisch adventure met een zicht vanaf boven. Het spel en meer details erover zijn te vinden op http://www.argonet.co.uk/users/awestern. De auteur is ook al bezig met een vervolg, dat een drastisch beter uiterlijk en spelinhoud moet bieden.

Een van de ontwikkelscreenshots ziet u hieronder.


De tweede editie van CodeCraft (http://surf.to/codecraft/) is weer bijna voorbij. Van 1 juni t/m 15 juli kan er gestemd worden op de beste 1K game/ demo, 2K tool en 8K game/demo. Op dit moment zijn er in totaal bijna 40 inzendingen, wat toch weer een leuke score is. Dus stem vooral mee als u toegang tot internet heeft! De uitslag zal wederom in een volgende Asterisk te lezen zijn.


Het is wel duidelijk dat de RISC OS hardware weer springlevend is. Nu kunnen we alleen maar hopen dat de software niet weer achterop blijft. Met al die potentieel zeer interessante mogelijkheden die de nieuwe hardware biedt is het meer dan zonde om er alleen maar Draw en Impression op te draaien...

Tot de volgende keer!

Ferdinand

fv@topix.demon.nl