van de voorzitter

Waar het hart van vol is, loopt de mond van over. Ongewild roep ik in mijn omgeving, privé en op het werk, op gezette tijden de ietwat wrevelig vermoeide bevestiging op dat RISC OS het beste computerplatform is. Wat mij weer onrustig maakt omdat mijn enthousiasme alleen niet genoeg kan zijn, ze te overtuigen.

Dat is nu eenmaal zo: je moet er zelf achter zitten, het zelf ondervinden. Zo ligt de ene pen je beter in de hand dan de ander, vind je die ene auto in vormgeving en functionaliteit gewoon beter dan wat er verder ook bedacht is. In die orde plaats ik - alweer acht woelige jaren lang - de Acorn, ofwel de computer met het RISC OS besturingssysteem, en deel ik graag mijn enthousiasme met anderen.

Want laten we wel zijn: ik kan het aantal ongevraagde noodstops (om het woord crash niet te gebruiken) letterlijk op de vingers van een hand tellen (wat!, ik hou nog vingers over!). De programma's die indertijd al indruk op me maakten, zijn mij nog altijd van dienst, inmiddels (ook) op een heel andere machine en meegegroeid in functionaliteit. Het verkeer met andere computerplatformen en de functies die Internet mij biedt, worden geruisloos en gerieflijk afgewikkeld.

En ondertussen tobt - al die tijd al - de modale computergebruiker gewoon door. Hebben deskundigen - doorgaans onwetend van Acorn en RISC OS - inmiddels een indrukwekkende vaardigheid ontwikkeld in het opnieuw installeren van systeemsoftware. En houdt de ene helft van werkend Nederland de andere helft van het werk met op zich logische vragen, waarom er niet gebeurt wat ze verwachtten. Wat ze gemeen hebben, is hun inmiddels gegrond gebleken angst voor virussen. Wat een verspilling.

Nog altijd stelt kwaliteit niet de norm. Nog is het computerwereldje onkundig van ons besturingssysteem dat uitblinkt in stabiliteit en gebruiksgemak, en aan software biedt wat je maar zou willen wat-ie doet. Het zou, uitgerekend nu de hegemonie van Microsoft wankelt, mooi zijn als onze volbloed in de baan eindelijk de aandacht krijgt die het verdient.

Zit ik alweer zieltjes te winnen. Een slechte gewoonte toch want er zijn heel wat mensen en bedrijven die RISC OS machines en applicaties professioneel of voor hun plezier gebruiken. Juist daarom ben ik blij dat de RISC OS Expo 2000 Show weer voor de deur staat: hier ben ik onder mede-liefhebbers en RISC OS-kenners; hier kan ik me op de hoogte stellen van de nieuwste ontwikkelingen: op het gebied van techniek, machines en software.

Deze Asterisk is dan ook een thema-nummer rond deze show. Een show, op poten gezet door Aad Bezemer en Bart Bruns, en financieel mede mogelijk gemaakt door het hoofdsponsorschap van Desk. Heeft u toegang tot Internet dan is voorpret voldoende voorhanden: ga naar http://www.nedernet.nl/~bigben/ en klik (na keuze voor presentatie al of niet met frames) op het Expo2000 logo. Er zijn tal van links naar bedrijven, die RISC OS een warm hart toedragen en op de beurs aanwezig zullen zijn, ongetwijfeld ook met het voornemen, u en mij te verleiden tot nuttige aanschaffen.

Als thema-nummer vertegenwoordigt deze Asterisk temeer waarde omdat het op ordelijke wijze de kracht van "ons" besturingssysteem uit de doeken doet (ook dat kan via internet: ga naar http://www.nedernet.nl/~bigben/acorn/folder/intro.html). Heerlijk. Hoef ik niet weer - getergd door het moment - een zoveelste lans te breken: "hier, kijk dit nu eens rustig door".

Het belooft opnieuw een spannende, interessante en gezellige show te worden... Als de zendeling in u erop aandringt, laat u zich gerust vergezellen door vrienden en collega's: bij het zien van zoveel moois is succes verzekerd.

Ik zie u graag terug in Nieuwegein!