M is C een column van MC

Net als ik de RISCOS Expo of beter ONZE Expo achter de rug? Gekeken naar aanbiedingen, ze eventueel aangeschaft? Bekeken of je de nieuwe software kunt gebruiken? Geluisterd in hoeverre ze het beter doen dan wat je al hebt? Het is het normale patroon voor elke tentoonstelling, of ze nu RAI of Femina heten.

ONZE Expo heeft evenwel iets meer: praten met anderen die je kent. Of nog niet kent. Luisteren naar hun argumenten, de jouwe daartegenover stellen. Als het goed is LUISTER je echt en ben je niet in gedachten bezig je aanval voor te bereiden. Dan discuteer je werkelijk! Wat dat betreft zou driekwart van onze Tweede Kamer les moeten nemen bij de Oude Grieken. Daarom verdroot het me wel eens te horen hoe sommigen een bericht een negatieve belichting -abstract gesproken- gaven. Zoals het bericht dat twee bedrijven hadden besloten samen te werken opdat de producten van de een zouden kunnen samenwerken met die van de ander.

Onmiddellijk werd gesproken van een fusie. MEN vergat -voor het gemak?- wel dat het bericht sloot met een oproep eveneens met hun samen te werken teneinde totale compatibiliteit te bewerkstelligen. Het hele geval deed me denken aan een grap uit het Mokumse: U nadert met de auto een kruispunt waarvan het licht groen staat. De andere kant moet dus rood hebben. Neemt u aan dat die ander stopt?

Het Imago project: een bijzonder product voor zo'n £2000 en meer. Volgens enkelen een veel te hoge prijs zodat niemand 'm koopt en dat dit weer een neerslag geeft op het 'normale' RISC OS product. Die mensen vergeten dan wel dat dit apparaat niet bestemd is voor de amateur-markt maar voor professionelen. Op speciale besteling. En dan zijn zulke prijzen zelfs laag. De verwachting dat het Imago bord in een amateurversie op de markt zal komen voor een prettige prijs lijkt mij niet reëel want dan heb je een aparte productie-lijn nodig. Kijk maar naar Sun: wereldwijd ingevoerd in zware medische apparatuur. Het merk ooit op de particuliere markt gezien?

Laat ons met een positieve instelling afwachten, wel hopend dat de Britten forse reclame voeren richting de US. Want van die kant komt het 'gevaar'. Gunstige ontwikkeling is dat Aleph One zich (ook?) op Linux gooit. Voor de generatie van na de laatste wereldoorlog: de Belgen hadden een spreuk en die luidde als volgt. "Zonder er op te boffen, we krijgen ze wel die rotMoffen"; met excuses aan de jonge en huidige Duitser. Vult u voor het laatste naamwoord een (andere) naam in. Eh voilà.

groetend, Max van Loon