Nog eens, maar dan langzaam
door Ben Meijer

Bij het maken van huiswerk hielp mijn oudste broer - bijna afgestudeerde Delftse ingenieur - mij bij het maken van een meetkundesom. Ik meende alles begrepen te hebben. De volgende dag vroeg de leraar - tevens directeur van de Mulo - wie de uitkomst goed had.
Argeloos stak ik mijn vinger op en helaas, ik bleek de enige. Ah, kom jij hem maar eens op het bord voormaken. Ik zakte geweldig door de mand. Je broer heeft je zeker weer geholpen, zei de directeur, die in die dagen nog elke leerling bij naam kende en zelfs de achtergrond van de familie. Moet je nu voor komen in de schoolfabrieken met meer dan 1000 leerlingen.

Ik moet hier vaak aan denken als ik bepaalde artikelen in ons clubblad lees.

De schrijvers, in mijn ogen hoogbegaafden op het gebied van computer en van internet, zullen zich - net als mijn broer indertijd - zich geen voorstelling kunnen maken hoe ingewikkeld alles overkomt op leerlingen die vele trappen lager leven in hun denkwereld. Op de auteurs komt het over als logisch toch?, op mij als ho, alsjeblief, langzamer, vertel het nog eens op een andere manier en stap voor stap en vooral met voorbeelden!.

Ja er bestaan leden die, hoewel al enige jaren Acorn/RISC OS liefhebbers, altijd moeite blijven hebben met het jargon, en inzicht slechts moeizaam verkrijgen.

Tijdens de feestelijke RISC OS-dag in Nieuwegein, ontmoette ik er twee soorten mensen: zij die volleerd zijn en enkelen, waaronder ik mijzelf reken, die er ietwat beduusd van al die geleerdheid rondlopen. In de tram kan je tbc oplopen doordat iemand hoest. Wat zou het mooi zijn als je op onze Expo besmet werd met kennis door diegenen die achter de tafels staan en er alles van schijnen te weten!

Een kuch van André van den Berg, of van Frank Kraaij, een hoestje van Henri Derksen of van Kees Grinwis, een nies van Peter Scheele of van Ferdinand Veldmans; thuisgekomen zou ik niet onder de wol maar achter de Acorn kruipen met een hoge geleerdheid.

Ik kwam dus thuis met wat filetjes op een diskette (ik weet wat files zijn en wat een diskette is, dus dat valt al weer mee) en bekeek een paar bestanden. In een bestand !Beginners beschrijven Frank de Bruijn en Henri Derksen fraai de gang van zaken rond BBS en aanverwante zaken.

In !LeesEerst-file lees ik:
Om te kunnen werken zijn de volgende handelingen noodzakelijk, volgen negen uit te voeren handelingen. Al lezende zakt de moed je in de schoenen: Sysop, contact maken met BBSen, WimpLink, pas de !Bootstructuur aan. Ik ben als de dood om iets aan mijn !Boot te veranderen. Heb ik al eens gedaan op aanwijzigen van een programma, maar ik geloof niet dat mijn !Boot nog zo kristalhelder is als bij aanvang...

En ik heb wel eens mijn master !System gesleept naar een utilityvenster en toen ook nog een naar new !System, maar er gebeurden rare dingen en ik geloof niet dat alles ging zoals het moest gaan.

Of had ik moeten gaan via !Boot, naar System en daar iets moeten droppen? Of juist niet? Nachten wakker gelegen: zou-ie het nog doen een volgende keer. Overbodig, want Acorn/RISC OS doet het altijd weer.

Tja, moet ik maar de regionale bijeenkomsten bezoeken. Wel eens gedaan. Maar ook daar gaat het - hoe moet ik dat nu zeggen, zonder de clubjongens tekort te doen - nogal over mijn hoofd heen. En eerlijk gezegd en vooral, ik ben een verstokte thuismus. Het clubblad, lekker lezend in je stoel of met de computer bij de hand, kan uitkomst bieden. Er staan mooie artikelen in. Ik spel hem uit. Maar helaas, voor mij als eeuwige leek, vaak te technisch of met te grote stappen.

Ik zoek mijn hele computerleven lang - begonnen op de rubber toetsen van Sinclairs ZX Spectrum - naar stap voor stap uitleg van de materie. Een enkele keer kwam ik het tegen, de stijl van: druk die toets in, ga dan naar... , open nu dat bestand. Het blad ComputerIdee voor gebruikers van DOScomputers heeft het begrepen (ik bedoel niet de opmaak van het blad!).

Vertoning van afbeeldingen van de desktop, zoals bij artikelen in het aprilnummer van Asterisk (18e jrg. nr.3) is een goed hulpmiddel. Zouden er bigkenners onder de bigbenners zijn die de stap voor stap methode beheersen en zou het clubblad een paar pagina's per maand kunnen wijden aan onderwerpen voor eeuwige beginners, zoals: hoe maak ik mijn eerste contact met een BBS, of wat te doen bij de boodschap: load up in your bootup sequence (Zomaar slepen naar !Boot? Vervuil ik dan niet mijn systeem? - ik denk Windows... Lees in RISC OS User Guide, bij load: le into Draw, enz. en bij boot een hele lijst, maar niet wat ik zoek) of bij pas de bootstructuur aan.

Goed, ik geef het toe: ik ben aartslui en lappen tekst, bovendien vol met termen, ontnemen mij de lust. Je hebt van die mensen die op gehoor piano leren spelen en anderen die eindeloos lessen moeten volgen en dagelijks vingeroefeningen moeten doen. Had mijn broer indertijd die stap voor stap stijl maar beheerst, had ik eindelijk eens kunnen gloriëren. Het is sinds die afgang nooit meer goed gekomen met me.

Ben Meyer (B.Meyer@cable.A2000.nl)