Director, een onmisbare applicatie
en hoe Dick Tanis niet meer zonder kan

Director is kortweg gezegd een menu-applicatie. Het toont alleen maar menu's maar deze zijn wel heel handig te gebruiken.

Toen ik voor het eerst Director zag dacht ik: "Wat moet ik hier nou mee?"
Er zaten wel handige features in zoals de drive- en filermenu's maar aan de andere kant kostte het veel geheugen (was in die tijd kostbaar) en installeerde ook wat rotzooi. De menu's waren ook niet zo makkelijk uit te breiden zoals bij Menon en ik had heel weinig kennis van obey-bestanden. Later ben ik het toch gaan gebruiken inplaats van Menon omdat ik die drive- en filermenu's toch erg handig vond. Tegenwoordig draait Director bij mij standaard en kan ik echt niet meer zonder deze handige applicatie.

In dit eerste deel van dit artikel zal ik de standaard functies van Director beschrijven. Director 0.26 staat op de Big Ben Club CD2 in de map Software. Utilities.Desktop. Deze versie bevat helaas wel een bug waardoor menu-items weleens verkeerd uitgelijnd worden. In versie 0.27 zit deze bug er niet meer in. Deze versie is te downloaden bij www.dune.demon.nl/Tabsoft.

Wanneer Director wordt opgestart installeert zich een symbool links op de symbolenbalk. Onder dit symbool wordt de tijd weergegeven. Klik nu eens met rechts op het symbool van uw harddisk. Inplaats dat het filer-venster wordt geopend krijg je nu een

met de inhoud van de hoofdmap van de harddisk. Het mooiste is dat je direct naar een sub-map kan zonder dat je deze hoeft te openen. Dat scheelt aardig wat klikwerk. Net zoals in de filer kan je ook hier de mappen en bestanden klikken om ze te openen of te laden. En wanneer je met rechts klikt blijft het menu gewoon open staan zodat je nog wat kan openen. Deze functie werkt met iedere drive (CDFS, SCSI, ADFS, Apps, RAMDisk).

Klik nu eens met menu op pinboard en je zal zien dat ook het standaard menu van pinboard is vervangen. Via dit menu kan je snel naar elke drive toe of naar diverse mappen (!Boot, !System, Library). Je kan ook direct naar de applicatie-map van Director gaan om bepaalde bestanden aan te passen. Verder kan je in dit menu ook zien welke menu's, filters, icons en vensters geïnstalleerd zijn. Natuurlijk kan je altijd terug naar het oude pinboard-menu door naar de optie pinboard gaan. Deze menu's kan je ook openen via de applicatie -symbool van Director. Verder heeft Director een menu waarmee in één klik van scherm-mode kan wisselen. Dit menu kan je openen door met rechts op het symbool van de Displaymanager te klikken.

Nog een handige feature van Director is het filer-menu. Open nu een map en klik eens met menu op de titelbalk van het desbetreffende venster.

Je krijgt nu een menu met de inhoud van dit venster. Verder is een nog een speciaal filer-menu dat op extensies sorteert. Dit activeer je door de rechter muistoets ingedrukt te houden en dan met menu op de titelbalk te klikken (heel erg handig voor de Windows-map). Het filer-menu werkt ook bij applicaties die het hele pad van een geladen bestand in de titelbalk weergeven (zoals Zap, Edit).

Verder heeft Director nog wat handige menu's die je via elk venster kan bereiken. Klik maar eens met menu op het achtergrondssymbool (linksbovenaan) van een venster. Er wordt nu een menu geopend waarin je de vensters ziet die je open hebt staan en bij welke applicatie ze horen. Je kan nu een venster naar voren halen door op het desbetreffende menu-item te klikken. Dit is erg handig als de desktop weer eens vol staat met vensters en je net dat venster moet hebben dat onderaan zit. Door op het afsluitsymbool met menu te klikken krijg je een menu waarmee je het venster kan symboliseren of op pinboard zetten als dit maar een map-venster is. In dit menu zit ook een sub-menu waarmee je kan zien welke bestanden open staan en je kan ze dan ook nog sluiten als je wilt. Dit sub-menu kan je ook openen door SHIFT, CTRL en Esc tegelijkertijd in te drukken.

Verder heeft Director memoriser. Dit is een menu wat de laatste 15 objecten toont waarop je hebt dubbelgeklikt. Dit menu kan je openen via het menu Filing dat in het menu Pinboard staat of door SHIFT, CTRL en Tab tegelijkertijd in te drukken.

De volgende keer zal ik beschrijven hoe je met Director zelf een menu kan maken.

Dick Tanis (77:8500/100.4 op Aconet)
(dtanis@dune.demon.nl)