Hardware
Jan Blok vraagt medewerking voor een project

In het vorige nummer van dit blad is melding gemaakt van het feit dat een stuk of wat mensen de koppen bij elkaar gestoken hebben en het plan opgevat zelf een ethernet kaart te bouwen. Op zich is dat juist. Of het de bedoeling was dat dit wereldkundig gemaakt werd, is de vraag. Er zitten wat haken en ogen aan namelijk.

De situatie is zo: Een ethernet kaart voor de RiscPC is absurd duur. Ik zou er twee heel goed kunnen gebruiken om een netwerk te leggen tussen mijn RPC's en nog wat ook heel interessante digitale data processoren. Nu heb ik iemand ontmoet die een ethernet kaart heeft. Om zijn eigen woorden te gebruiken: ''Toen wist ik niet wat een normale prijs was''. Nu kan hij er ook nog wel een of zo gebruiken maar net als ik vertikt hij het er een te kopen voor tegen de vierhonderd gulden. Hij weet weinig van techniek maar hij wil wel de kaart een poosje ter beschikking stellen om de ROM uit te lezen en eens goed te kijken wat er zoal op zit en daarna een inschatting te maken of het mogelijk is een kopie te maken. Er zit nog iemand in het komplot die veel van techniek af weet en zijn medewerking heeft toegezegd.

Tot zover is alles duidelijk.
Wat echter niet duidelijk is, is of het verantwoord is om in groot verband kaarten te bouwen en nu komt het: de software te gebruiken. In feite is het doodgewoon die software stelen. Dat is tegen mijn gevoel. Ik vind dat voor een paar in besloten kring het nog wel kan --ja ja beetje stelen is ook stelen-- maar als het projekt aan de grote klok wordt gehangen doe ik daar niet aan mee.

Bovendien is het zo dat wat mij betreft het een tussendoortje is. Eigenlijk ben ik met iets anders bezig en die hardware bouwen kan dan nog wel maar de software schrijven begin ik niet aan. Ik denk dat dat tegen valt en het is de vraag of ik dat aankan. Dus daar gaan we met de probleemstelling: Is er belangstelling voor in groter verband ethernet kaarten bouwen?? Zo ja, dan moet het bestuur met geld over de brug komen want ik ga voor geen cent risiko lopen. Ik vind dat je daar een vereniging voor hebt.

En wat de software betreft: wie schrijft die? Als daar geen aanmeldingen voor komen gaat het feest ook niet door. Dan kan iemand nog vragen: ''Je hamert op die software maar voor de hardware geldt toch hetzelfde?''. Nou nee. Er zijn fabrikanten die chips maken. En die chips passen in een ontwerp. Dat ontwerp kan geen grote variatie vertonen. Dat durf ik en plein public wel aan zonder dat ik verwacht ooit problemen te krijgen met fabrikanten van dit soort kaarten. Verder is het zo dat ik in een andere groep zit waar de problematiek ook speelt. Dat wil zeggen, daar wordt een computer ontwikkeld met ook een ethernet interface erop. Daar is al naar gekeken en het is heel goed mogelijk dat dezelfde chip gebruikt kan worden. En die gasten weten zo verschrikkelijk veel..... En daar kunnen we gebruik van maken.

Dus nu even samenvatten: Er is een plan ethernetkaarten te bouwen. Als dat in groter verband gaat gebeuren moeten mensen zich aanmelden om de software te schrijven. Wie werpt zich daar voor op? De rest zal wel lukken.

In afwachting: Jan Blok j.m.blok@kader.hobby.nl