Net.Nieuws september 2000
van de vaste correspondent, Ferdinand Veldmans

Zo net na de vakantieperiode lijkt het altijd wel of de nieuwsfeed een extra sprint heeft ingezet. Er is weer een hoop te melden, dus we beginnen maar snel...

De status rond RISCOS Ltd. is een beetje onduidelijk rond dit moment. Justin Fletcher is van baan veranderd en werkt nu bij Pace (de eigenaar van RISC OS), waar ze onder meer televisies maken met ingebouwde internet mogelijkheden gebaseerd op RISC OS. De twee andere engineers van RISC OS zijn voor zover ik me herinner ook van baan veranderd. Dus wat is er nog van RISCOS Ltd. over? Alleen management? Een officieel statement van RISCOS Ltd. is nog niet de wereld in gestuurd.


Net als vorig jaar, zal er ook dit jaar weer een RISC OS Show gehouden worden, de RISC OS 2000 Show, georganiseerd door The ARM Club, the Surrey and Sussex Acorn User Group and the RISC OS User Group of London. Wederom bij The Queen's Stand op Epsom Downs Racecourse. Ditmaal op zaterdag 21 en zondag 22 oktober. Behoorlijk wat bedrijven en organisaties hebben al weer toegezegd te zullen komen.

Daaronder ook weer RiscStation (http://www.riscstation.co.uk/) met hun RiscStation Village dat er dit jaar behoorlijk anders uit zal zien. Zij zullen op de show ook de langverwachte portable releasen en meer laten zien van hun POSsum project. De officiële lancering van de POSsum EPOS terminal is trouwens op 29 augustus geweest tijdens de beurs Interact 2000 in Australië (http://www.interact2000.com.au/).

Castle Technology (http://www.castle.org.uk/) zal er natuurlijk ook weer zijn, onder meer met hun Kinetic RiscPC's en de webbrowser Oregano, die sinds zijn release eerder dit jaar (onder meer te zien op de RISC OS Expo) weer flink verbeterd en versneld is.


Chris Hornby van Spacetech (http://www.spacetech.co.uk/) zal ook op de show aanwezig zijn als Photodesk Ltd., met het bekende grafische programma, presentatie software en camera en printerdrivers.

De website met de overige deelnemers is te vinden op http://www.armclub.org.uk/riscos2000/.


Intel heeft een nieuwe chiparchitectuur ontwikkeld, genaamd XScale. Deze is gericht op een zeer laag energieverbruik en grote prestaties. Logischerwijs bouwt Intel hiermee voort op de StrongARM technologie. De chips worden gemaakt m.b.v. het 0.18 micron proces. Energieverbruik loopt van 0.0001W(!) tot 1.6W. De kloksnelheid kan opgevoerd worden richting de 1GHz:

De XScale kern is uitwisselbaar met versie 5 van de ARM architectuur en bevat ook de Thumb (voor kleinere code) en ARM media extensies (voor digitale signaalbewerking). Je kunt wel raden dat deze processor erg populair zal zijn overal ter wereld. En aangezien deze processor vast onze 26 bits architectuur niet zal ondersteunen, schiet op, RISCOS Ltd., geef ons dat 32 bits RISC OS...

En er is nog meer ARM nieuws: Nintendo komt met de Gameboy Advance (http://www.nintendo.com/spaceworld/gba.html). Een 32.000 kleurenversie van de huidige Gameboy, echter met verbeterd geluid en een ARM processor. Tegelijk met de introductie zullen een aantal nieuwe spelletjes geïntroduceerd worden en tevens een update van het populaire Mario Kart spel.

Van de gewone Gameboy zijn er in 11 jaar tijd 100 miljoen verkocht, dus als de nieuwe versie net zo succesvol is, zijn dat weer een hoop kleine Acorn erfenisjes extra in de wereld. Nintendo maakte trouwens ook nog de GAMECUBE (http://www.nintendo.com/spaceworld/ngc.html) bekend, de opvolger van de N64. Deze zal een 400MHz processor bevatten gebaseerd op de PowerPC van IBM.

En als laatste is ook Sanyo (http://www.sanyo.com/) in het nieuws door het gebruik van ARM processoren (de ARM7TDMI). Zij gaan ARM technologie gebruiken in PC peripherals, digitale camera's, verschillende multi-media apparaten, draagbare telefoons en mobiele informatie terminals. Ze gaan daarvoor gebruik maken van het EPOC platform van het Symbian consortium.


HTTPSharer is een webserver voor lokaal gebruik. Het kan gebruikt worden om programma's te testen die HTTP gerelateerd zijn. De beta versie kan gedownload worden van http://john.duffell.net/ of http://members.tripod.co.uk/~john_duffell/.


Spacetech (http://www.spacetech.co.uk), bekend van o.a. Photodesk houdt er na 16 jaar gedwongen mee op. Ze zijn het slachtoffer geworden van fraude met creditcards. Iets dat klaarblijkelijk in Tailand begonnen is. Verdere details zijn niet prijsgegeven. De producten van Spacetech zullen via een ander bedrijf overgenomen worden. De ontwikkeling van de producten ligt dus niet stil.


Van twee oude bekenden, Resultz en Fireworkz zijn er upgrades verschenen. De laatste versies ondersteunen nu lange filenamen en automatisch laden van documenten met een ander fileformaat waar aan gerefereerd wordt, zoals PipeDream en Lotus. Dit maakt het veel makkelijker om data in PipeDream te bewerken en vervolgens met Fireworkz van een goede layout te voorzien en af te drukken. Zie http://www.abacusline.demon.co.uk voor meer informatie.


Voor desktop programmeurs kan Liquidise (http://www.liquid-silicon.com) handig zijn. Dit is een programma dat het laten zien van een "loading banner" oftewel een "splash screen" (zoals ze onder Windows zeggen) voor zijn rekening neemt. Hij kan een sprite tonen met meerdere regels tekst die erover heen geprint worden. Na een bepaalde tijd wordt de sprite verwijderd van het scherm en wordt alle geheugen teruggegeven. En uiteraard kan het gemakkelijk uitgeschakeld worden als de gebruiker niet van banners houdt.


Voor Windows 98 gebruikers die toch hun favoriete Archimedes spel willen spelen is er nu een nieuwe freeware Archimedes emulator: RedSquirrel (http://www.redsquirrel.fsnet.co.uk). Deze bevat de volgende featuers:

Ondanks dat het nog niet klaar is draaien er toch al de nodige (oude) spelletjes op.


Ook voor RISC OS is er al een tijdje een versie van het beruchte MP3-download- zoveel-je-kan-programma Napster. Deze heet Riscster en is sinds de rechtszaak tegen Napster aangepast om ook met OpenNap servers te werken. Dit omzeilt de problemen met de Napster servers. Versie 1.12 kan gedownload worden vanaf http://riscster.iconbar.com. Een snelle internetverbinding is aan te raden voor gebruik, want een track kost al gauw 4MB of meer.


Aan de veelheid van diskformaten die RISC OS kan lezen is er al weer een toegevoegd: CP/M. Ja, dat prehistorische operating systeem dat nog voor het wonder dat MS-DOS heette, de wereld onstabiel maakte.

Nu dus met behulp van CPMFS (http://users.ox.ac.uk/~chri0264/software/) te lezen. Het programma concentreert zich op de formaten die nog in de UK rondzwerven, zoals die in gebruik door de Amstrad PCW en Spectrum +3 machines, sommige formaten ondersteund door ROMDOS en ParaDOS op de Amstrad CPC computer en de DSK en EDSK image files zoals die door verschillende emulators gebruikt worden.


Het tijdschrift RiscAction had nog maar twee keer het licht gezien, en nu de derde keer op stapel staat is het gelijk al de laatste. Het blad dat hernoemd is/was naar Smash houdt ermee op vanwege een gebrek aan interesse. Niet zo heel gek als je het mij vraagt, het aanbod aan bladen / diskmagazines is de laatste tijd een beetje onoverzichtelijk geworden. De editor van Smash, David Bradforth, gaat zich nu bezig houden met het bestaande blad RISC World.


Veel gebruikers van RISC OS kennen het probleem dat wanneer ze bij een internetprovider zitten waar nog geen dial-up script voor is, ze de grootste moeite hebben het aan de gang te krijgen. Terwijl onder Windows voor de meest obscure provider al een scriptje beschikbaar is. R-Comp heeft dat probleem opgepakt en kondigt nu !DialUp aan. Deze kan de Windows .ins files lezen. De interface is erg simpel d.m.v. een "wizard"-achtige stijl. Meerdere internet accounts worden ondersteund. Ook News en Mail servers kunnen eenvoudig ingesteld worden. Meer info op http://www.rcomp.co.uk/.


Een nieuwe versie van Freeze is te downloaden vanaf http://www.multimania.com/gusuki/Freeze.html. Freeze is een programma om de toestand van een computer te bewaren en na aanzetten van de machine weer direct terug te halen. Op die manier kan een lange bootsequence teruggebracht worden tot een paar seconden. Versie 1.50 van Freeze is weer een stuk veiliger, stabieler en sneller geworden.


Ook van ArcQuake is weer een nieuwe versie verschenen. Gebaseerd op de laatste versie van Quake, versie 1.09, heeft de nieuwe versie onder meer verbeteringen in de netwerksnelheid en in de stabiliteit. Uitwisseling en samenwerking met de PC versie zou nu minder een probleem moeten zijn. Tevens is er ondersteuning voor de floating point instructies van de ARM7500FE processor (zoals in de RiscStation zit). En ook voor de StrongARM zijn er verbeteringen aangebracht.

Meer info bij R-Comp Software (http://www.arsvcs.demon.co.uk/leisure/index.html).


Zoals ik een tijd geleden al schreef, was er de afgelopen maanden weer een CodeCraft (http://surf.to/codecraft/) intro competitie. Die is inmiddels afgelopen en de stemmen zijn geteld. Daarbij viel op dat er verdacht weinig stemmen uit Nederland waren. Blijkbaar interesseren de meeste mensen zich niet zo voor de demo/intro wereld. Mocht dat toch wel zo zijn, dan kunt u de schade inhalen door een bezoekje te brengen aan RUM2000, waar een van de CodeCraft organisatoren/deelnemers/winnaars acte-de-presence zal geven.

Hoe dan ook, hier volgt een overzichtje van de uitslagen.
Zoals bekend zijn er drie categorieën: 1K game/demo, 2K tool en 8K game/demo.
In de 1K categorie waren de verdelingen als volgt:

1e prijs: Happy RGB door Pervect (Topix) met 43 punten.
Een intro met op elk van de kleuren Rood, Groen, Blauw een willekeurig effect:

2e prijs: Springs1K door CasmA met 16 punten.
Een systeem van verbonden veren die met de muis verplaatst kunnen worden:

3e prijs: PolymHair door ArmOric (Arm's Tech) met 13 punten.
Nogal een harige toestand:

In de 2K categorie waren de verdelingen als volgt:

1e prijs: CodePressor door Pervect (Topix) en Tony Haines met 35 punten.
Bevat een heel slimme manier om programma's te comprimeren, nog beter dan zip en Acorn's Squeeze.

2e prijs: ScreenGrab door CasmA en neBula met 22 punten.
Een eenvoudige, doch effectieve screengrabber, tevens gebruikt om de plaatjes van CC#2 bij dit artikel te genereren.

3e prijs: NeVirus door GUS (Arm's Tech) met 15 punten.
Een universele virusscanner.

In de 8K categorie waren de verdelingen als volgt:

1e prijs: Flu door Tony Haines en baah (Arm's Tech) met 35 punten.
Een mini-mega-demo, waarin ondermeer een Phoebe kast verbrand wordt:

2e prijs: Nebenwelt door mRhiLL (iCEBIRD) met 28 punten.
Nog zo'n multi-part-demo, met enkele innovatieve effecten:

3e prijs: Worship door baah (Arm's Tech) met 25 punten.
Eén effect, maar heel netjes uitgewerkt:

CodeCraft #3 staat al weer op de planning. Dus heb je nog wat leuke code liggen, en past het binnen een paar kilobytes of minder (na de nodige moeite natuurlijk), doe mee!

Zo, aan alle goede dingen komt een einde. Zo ook aan deze aflevering van Net.Nieuws. 
En helaas, het is ook de allerlaatste. Vanwege persoonlijke redenen moet ik na drie jaar een eind maken aan deze reeks. Ik wil iedereen bedanken die mij liet weten het niet voor niets te doen en ik hoop dat het gat dat ik achterlaat door een nieuwe, enthousiaste geest wordt ingevuld. Laten we wel zijn, de RISC OS wereld leeft niet meer door de aanbieders van hard- en software, maar door de gebruikers. Zij houden het platform en de geest levende. Ik heb in ieder geval gemerkt dat door mijn professionele werkzaamheden mijn visie op RISC OS een stuk genuanceerder is geworden, maar desalniettemin is mijn liefde voor dit platform en zijn processor, de (Strong)ARM, nog steeds erg groot. Wellicht komt u mij nog eens tegen in een incidenteel artikel. Hoe dan ook, het ga u goed, en misschien nog tot ziens op RUM 2000, op 14 oktober aanstaande.

Ferdinand Veldmans fv@topix.demon.nl