RISC OS 4 fabeltjes
ontzenuwd door Aaron Timbrell en vertaald door André van den Berg

De laatste tijd heb ik een groot aantal verbazingwekkende verhalen over RISC OS 4 aan moeten horen. Tijdens de Acorn South East Show ontmoette ik veel potentiële gebruikers die weliswaar graag over zouden willen gaan op RISC OS 4 maar kopschuw geworden waren over wat ze gehoord hadden. Daarom dit verhaal, waarin waarheidsgetrouwe antwoorden op fabeltjes gegeven worden.

RISC OS 4 moet beslist door een erkend dealer geïnstalleerd worden.
Nee. RO4 kan door iedereen geplaatst worden. Als je ooit een StrongARM kaartje hebt gemonteerd ben je al meer dan gekwalificeerd om RO4 te plaatsen. De enige reden om naar een dealer te gaan is als de computer minder dan 12 maanden oud is, i.v.m. de garantie.

Het is zeer lastig om RISC OS 4 te installeren.
Ook dit is niet waar. De installatie bestaat uit het simpelweg starten van software op de bijgeleverde CD. Die maakt een kopie van de originele !Boot file, waarna de nieuwe OS4 versie geplaatst wordt. Nadat dit gebeurd is hoef je alleen maar de machine volgens protocol uit te zetten, te openen en de twee oude ROM chips te vervangen voor de nieuwe.

Maar ik vertrouw mezelf niet als het om dit soort zaken gaat, dus moet ik een hoop geld aan een dealer betalen voor de installatie!
Als je naar een erkende dealer stapt om de upgrade te laten monteren kun je gebruik maken van de kortingsbon die bij RO4 geleverd wordt. Sommige dealers hebben zelfs speciale combinatieaanbiedingen waardoor voor weinig geld een veel grotere harddisk verkregen kan worden.

Er is beslist een StrongARM processor benodigd om RISC OS 4 te gebruiken.
Nee, alle ooit in RISC PC's geleverde processoren kunnen gebruikt worden. Dat zijn de ARM610, ARM 710 en natuurlijk StrongARM processors. Iedereen is verbaasd over de snelheidswinst, vooral bij de oudere CPU's. Je zult je wellicht herinneren dat een ARM710 destijds meer kostte dan RO4 nu terwijl er minder snelheidswinst geboden werd.

Maar ik moet toch in elk geval m'n harddisk opnieuw formatteren?
RO4 werkt ook perfect met oudere harddisks. Die hoeft alleen maar opnieuw geformatteerd te worden als je lange bestandsnamen wenst te gebruiken. Mijn eigen systeem is nog steeds voorzien van een meer dan drie jaar oude harddisk die nog onder RO 3.7 geformatteerd is. Ik adviseer gebruikers dan ook vaak alles bij het oude te laten als ze niet per sé meer dan 77 bestanden in een directory hoeven te plaatsen.

Ah, Ja maar ik moet beslist een grotere harddisk monteren en dat kost erg veel geld!
Nee, iedere RISC PC, zelfs als die gebouwd is in 1994 kan zonder problemen van RO4 voorzien worden. Als je bestaande harddisk vol is kun je tegenwoordig al een snellere en grotere kopen voor minder dan fl.250,00. Dan is het natuurlijk beter het nieuwe formatteerprogramma te gebruiken. Door beide drives op de IDE connector aan te sluiten kan er eenvoudig een back up gemaakt worden. Vergeet niet dat het nieuwe formaat veel efficiënter is dan het oudere E-formaat. Je zult zelfs tot de ontdekking komen dat er, nadat RO4 is geïnstalleerd meer ruimte op de HD is dan daarvoor.

Veel van de oude software werkt niet meer.
Onzin! Een enkel programmaatje daargelaten. Als een bepaald pakket al met de StrongARM/RO3.7 werkt zal het ook goed werken met RO4. Zelfs veel oudere pakketten werken perfect, zelfs Acorn Advance. Zelfs programma's die oorspronkelijk geschreven waren voor RO2 werken, zij het veel sneller, onder RO4.

RISC OS 4 is wel duur...
De prijs inclusief BTW is maar £120. Daarvoor heb je niet alleen het OS maar ook heel wat krachtige applicatiesoftware: !Writer van Icon technology, ImageFS2 (met de mogelijkheid Windows metafiles te converteren) van Alternative Publishing, !Organizer (superagenda) van Chris Morison !Vector (super !Draw) van 4Mation. Als je die software separaat zou aanschaffen ben je meer kwijt dan RO4 kost. Gebruikers van andere platforms zouden maar al te graag zoveel betalen voor alleen al de snelheidswinst.

Hoe zit het met toekomstige ontwikkelingen?
RISCOS Ltd en PACE Microtechnology hebben zich gecommitteerd aan continue ontwikkeling van RISC OS, evenals veel soft- en hardware producenten. Als je alleen al kijkt naar voortgang bij bedrijven als Castle, RiscStation & Millipede kun je eenvoudig constateren dat er een goede toekomst is voor RISC OS computers. Softwarebedrijven brengen nieuwe en opgewaardeerde pakketten uit waarvoor RO4 beslist benodigd is.

Natuurlijk, oudere versies van RISC OS werken ook nog steeds prima, maar zou je achter willen blijven? Bel je dealer als dit niet het geval is of kijk even op onze website als je nog meer wilt weten:
http://www.riscos.com.

Welke directe voordelen heeft RISC OS 4?