M is C een column van MC

Ik was op het Haagse Voorhout en ik besloot mijn ouwe tent de 'Posthoorn' eens binnen te gaan. Voor de onwetenden: de Posthoorn is een verschrikkelijk oud café, bezocht door iedereen die schrijft, in krant, tijdschrift, boek. Ook artiesten van diverse pluimage behoren tot het 'meubilair'.

Op de leestafel van de Posthoorn lag een buitenlands weekblad, Engels of Amerikaans, waarin een interview met een 27 jarige Mexicaanse programmeur, Miguel de Icaza. Drie jaar geleden stichtte hij Gnome dat software ontwikkelt. Doet Microsoft ook, zegt u. Klopt, maar deze Miguel heeft een typische slogan: in de US betaal je $10 voor een taxi en in Mexico maar $1 omdat de Mexicaan minder verdient. Maar software kost er evenveel als in rijk buurland US. Dus verkoopt Gnome de software niet voor een paar honderd dollars maar kan een ieder die de software in handen krijgt, dat verbeteren, aanvullen en aan Gnome laten weten. Met andere woorden: die software is van iedereen. Het Open Source principe: de applicatie heeft geen verborgenheden. En ieder mag er in 'rotzooien', mits 'ie het maar doorgeeft.

Nu zul je zeggen: Waarom een nieuwe Open Source software ontwikkelaar terwijl er al zo'n systeem -Linux- bestaat? Zegt Miguel dat Gnome de dingen doet die Linux niet of niet goed doet. Nou weet ik niet welk gat Gnome opvult maar ik denk dat het te maken heeft met de aanvang van de applicaties. Het moge bekend zijn dat je in Linux (weer) allerlei opdracht-kreten moet leren waarvoor wij (en ook Microsoft) onze gewone taal gebruiken. Zoals 'laad' in plaats van (bv) ld. Mee eens dat geen zinnig mens begrijpt wat ld betekent? Die Miguel wil namelijk de software begrijpelijk maken voor Moeder de huisvrouw. En die heeft geen boodschap aan allerlei technische kreten. Practische zin, dat is voor haar van belang.

En ik moet toegeven, ook ik erger mij aan de hedendaagse eis om alles te moeten programmeren. Zelfs het meest simpele electrische fornuis is niet zomaar in gebruik te nemen. Als je niet oppast gaat die automatische oven wel om 5 uur 's middags aan maar niet een half uur later uit en eet je om zes uur zwarte pizza! Vroeger had de TV een draaiknop volume; als nu de telefoon gaat zoek je drie minuten naar de afstandsbediening, toets je je een ongeluk tot Wim Kok eindelijk onhoorbaar is, praat dan in de hoorn om tot de ontdekking te komen dat die ander heeft opgehangen.

Leve de technische vooruitgang ...!

Terug naar Miguel de Icaza die weigert te wonen in het Californische programmeurs-paradijs. Hij is de zoveelste luis in de pelzen van hen die de methode BG aanhangen. Het gloort, mensen, het gloort!

groetend, Max van Loon