ORB-verslag
en hoe Beert Chris van 't Hul nu meer backup ruimte heeft

Intro
Sinds de aanschaf van !PC en een extra harde schijf (die verschillende Windows-partities bevatten) is er bij mij een noodzaak ontstaan om backups te maken. Het downloaden van allerlei Risc software van internet versterkte dit. Maar wat moest ik kopen? Een (nog) grotere harde-schijf? Wat indien deze crashte of kapot gaat? Een ZIP-drive, voor de Windows partities misschien te klein. Een JAZ-drive? Moet ik een dure SCSI interface kopen.

In de Acorn User van januari 2000 stond een (klein) artikeltje over de ORB drive. Deze zou op een IDE interface van APDL kunnen worden aangesloten. Dat klonk interessant (voor mij) omdat deze IDE interface nog drie vrije plekken had.

ORB-drive info
De ORB drive wordt gefabriceerd door Castle wood. De ORB drive heeft aan de voorkant een klepje (hier achter wordt de schijf geplaatst), een eject knopje (om de schijf er uit te halen), een led-je (schijfactiviteit) en een minuscuul gaatje. Indien om wat voor redenen de schijf niet uit de drive wil, kan hier bijv. het uiteinde van een paperclip ingestoken worden zodat de schijf handmatig uit de drive gehaald kan worden. Op de achter kant is de ORB drive gewoon een IDE harde schijf, IDE aansluiting, voeding en een jumper. Meer info kan gevonden worden op http://www.castlewood.com.

Voorbereiding
Ik informeerde bij APDL of mijn IDE-versie goed was om een ORB drive aan te sluiten. Volgens APDL moest ik upgraden. Gevolg zou zijn dat ik mijn oude interface moest opsturen en enige tijd later de nieuwe interface zou krijgen. Ik twijfelde omdat ik dan mijn tweede harde schijf niet zou kunnen gebruiken. Maar ik kreeg een idee om die harde schijf aan te sluiten aan de connector van mijn CD ROM drive (deze wordt door mij nauwelijks gebruikt).

Ik moest wel met gegevens schuiven op mijn tweede harde schijf omdat de interne IDE controller alleen mijn eerst partitie kon benaderen. Maar dit lukte allemaal. Interface opgestuurd en binnen een week had ik mijn upgrade thuis. De boel weer geïnstalleerd en alles werkte weer als van ouds. Nu de ORB drive.

Installatie ORB-drive
De kontakten (via email) gingen niet zo soepel met APDL (geen reakties op mijn mails). Hoe nu verder. Via internet kwam ik bij Datawave in Soest. Deze kon voor mij een ORB drive bestellen. Enige tijd later kon ik mijn ORB drive aansluiten op mijn ge-upgrade IDE-interface.

Kabels aangesloten en machine opgestart. Toch wel een kritisch moment, zou alles goed gaan. Op het scherm komt de mededeling dat de IDE interface 2 IDE harde schijven heeft gevonden. Dat is goed nieuws. Nadat de machine helemaal is opgestart staat er een extra harde schijf icoon op de taken-balk. Ook goed nieuws! De ORB schijf er in en partitioneren. Dit gaat ook goed. Machine opnieuw opstarten en hopla ik kan de ORB-schijf accessen en gebruiken, 2Gb extra tot mijn beschikking!

Praktijk
Indien men de schijf in de ORB drive stopt duurt het ongeveer 10 seconden voordat die gebruikt kan worden. Het instoppen van de schijf gaat niet echt soepel en vereist enige oefening. Je moet de schijf een beetje hard en vreemd schuin daar beneden indrukken (geeft een beetje vreemd gevoel; zo van: gaat het wel goed). Ik heb getracht om wat over lees/ schrijf/access tijden te bepalen. Dit is niet gelukt. Ik heb ook het idee dat aantal files, file-grootte, en partitie grootte (block-size) een rol spelen bij de performance. Ik kan wel melden dat de ORB drive langzamer is dan mijn (tweede) harde schijf. Ik gebruik wel een ORB schijf voor WIN98 (dus zo langzaam is de drive nou ook weer niet.....).

Bij intensief gebruik (zoals WIN98) wordt de schijf zeer heet (heeft nog niet tot problemen geleid). Wisselende 'prestaties' bij manipulaties met grote files/bestanden. Het lijkt soms of de boel even hapert. Kan nu netjes backup's maken van applicaties en boot-directory (vereist wel wat discipline...).

Kan een heleboel 'rommel' (van internet) opslaan op de ORB schijven. De ORB drive is niet een alledaags medium, uitwisselen met andere computer gebruikers is dus beperkt/nihil. De IDE-interface kan geen DOS geformatteerde ORB diskettes herkennen (misschien wel mogelijk bij de SCSI variant??). De !PC software 'ziet' de ORB-drive als 'gewone' harde-schijf.

Prijzen/kosten
De ORB drive kost ongeveer 600 gulden. Dan krijg je er een ORB diskette bij die Windows/Mac software bevat (niet voor gebruik binnen RISC OS). De ORB diskettes kosten ongeveer 100 gulden (voor 2Gb).