Hoe hardware software kan mollen
door Henri Derksen

Soms zit het mee, en soms zit het tegen.

Wat was het geval; ik had zelf een tapestreamer aan de SCSI-bus van m'n Risc PC hangen. Deze gaf bij het gebruik van !TapeFS in combinatie met !WimpTar steeds errors. Die streamer was een Wangtek 5099EN24. Een bevriende sysop van een AcoNet BBS had een iets recentere tapedrive: Wangtek 5150ES, welke wel goed met deze software werkte, zij het dat er aan het begin en einde van een tape-sessie ook een error kwam, maar deze kon je zonder gevaar negeren. Intussen had hij een 2e tapedrive in z'n bezit gekregen: Een Archive Viper 150 21247 -011 die het nog beter deed dan z'n oude Wangtek, dus nu zonder errors. Daarom mocht ik tijdelijk zijn Wangtek 5150 lenen, immers mijn 5099 was onwerkbaar. Die 5150 kon tenminste nog wel data lezen en schrijven, zij het met de kanttekening van die begin- en eind-error. Dat werkte ook bij mij prima. Om het wat makkelijker aan te sluiten had ik zolang zijn 5150 tapedrive in m'n oude externe harddiskkast gezet. De situatie was toen als


Hardwarematig had ik zowel een interne als een externe SCSI-bus, welke aan beide uiteinden netjes met weerstandsnetwerkjes getermineerd was, zie situatieschets 1.

Maar toen kwam het. Ik had intussen ook een andere tapedrive bemachtigd en wel een Wangtek 5525ES, een 525 MB type, dus veel recenter. Om deze te testen koppelde ik de scanner tijdelijk even af en sloot ik deze 5525 tapedrive op de 2e aansluiting van de externe harddiskkast aan. Dat kon goed want deze "nieuwe" tapedrive was ook voorzien van terminator weerstanden. Alles werkte prima, zie situatieschets 2.

Toen kwam die bevriende sysop hier op visite en wilde ik hem zijn 5150 tapedrive natuurlijk teruggegeven. Maar deze zat in de harddiskkast ingebouwd. Dus snel aan de slag en zijn 5150 tapedrive verwijderd en mijn nieuwe 5525 ervoor in de plaats gezet, zie situatieschets 3.

Eerst had ik de SCSI-device-ID (jumpersetting) vergeten goed te zetten. Sterk hè, normaal denk je daar altijd aan, maar als er anderen bij zijn vergeet je zoiets. Maar goed, toen dat naar m'n zin stond, de boel weer opgestart. Incidenteel kreeg ik wel errors, maar weet dat aan niet goed aangedrukte connectors e.d. en schonk daar (onterecht) weinig aandacht aan. Ik wilde iets opzoeken of demonstreren en moest daarvoor vanaf mijn SCSI Jaz 1GB met de nieuwe bootstructuur booten. En toen crashte de inhoud van die drive.

Eerst snapte ik niet waarom, maar het gros van m'n 400 MB die op die 512 MB grote Jaz partitie stond was onbenaderbaar geworden. Ik heb van heel veel zaken backup's maar nu net van die schijf niet, wet van Murphy natuurlijk. En als je goed gekeken had, heb je de oorzaak ook al gezien. Een dubbele terminator weerstand aan de externe kant van de SCSI-bus. Dat heeft als gevolg dat de signaalsterkte op de bus ineenstort en onbetrouwbaar wordt. Voor alleen lezen (vandaar die errors) was dat niet zo erg. Maar zodra je ook op een disk gaat schrijven is te veel termineren dodelijk voor de inhoud. Maar als je zegt dat je alleen boot, dan schrijf je toch niks? Ja, dat dacht ik ook, maar !Scrap schrijft natuurlijk altijd, zelfs tijdens booten. O'ja, natuurlijk! Dus die heeft m'n catalogue gemold. De schijf zelf mankeert gelukkig niks. En ook SCSI-partitie Jaz005b was nog volkomen intakt. Dus nooit meer booten vanaf een SCSI-disk met teveel terminators!

Uiteraard heb ik die terminatorweerstanden direct van de nieuwe 5525 tapedrive verwijderd. Ander punt was nog dat het het niet snel merkte omdat de terminators in de Mustek 1200 SP flatbedscanner niet uit te schakelen zijn en ergens inwendig zitten. Ook in de manual werd daar niets over geschreven. Dat vind ik eerlijk gezegd niet erg netjes van die fabrikant. Ik kwam daar alleen met experimenteren achter, toen ik die scanner pas gekocht had. Een aparte losse terminator is natuurlijk veel handiger, want dan weet je tenminste zeker wat je aan het doen bent. Of in ieder geval de interne uitschakelbaar maken en in je manual er iets over vermelden.

Nu dus gewoon die Jaz weer een keer herformatteren en dan weer opnieuw opbouwen. Vandaar dat sinds 27 april (toen die ramp plaatsvond) m'n email eruit lag wegens het verlies van software en data. Dit was een harde en zeer leerzame les. Dus als je met SCSI en terminators aan de slag gaat, kijk dan alles eerst grondig na. Met name als je met meerdere mensen bent op een clubbijeenkomst, b.v. even iets overzetten op een andere harddisk van een vriend etc. Ja, zelfs oude rotten in het vak als ik kan zoiets overkomen b.v. doordat je afgeleid bent of haast hebt. Meestal gaat het ondanks fout termineren toch goed. Die errors waren natuurlijk een voorwaarschuwing, die ik niet had moeten negeren, of op z'n minst een lichtje hadden moeten doen opgaan. Ik ben anders altijd zo secuur en nu net op dat moment even niet. Dat was achteraf wel balen ja. Maar goed, we hebben er van geleerd en hopelijk jullie nu ook?

Tot een volgende keer met vermoedelijk wat leukere berichten.