Easyclip 2, een clipart beheerder
Dick Tanis evalueert dit programma

EasyClip 2 is een clipart beheerder waarmee je cliparts eenvoudig kan beheren. Dit programma komt oorspronkelijk uit de stal van Fabis Computing maar is nu overgenomen door RComp die het programma verder heeft ontwikkeld en vervolgens opnieuw heeft uitgebracht.

Installatie

Het programma is eenvoudig te installeren door het symbool van het programma van de floppydisk te slepen naar een map-venster. Op de flop staat verder nog ChangeFSI. EasyClip maakt gebruik van dit programma. Mocht je ChangeFSI 1.15 of nieuwer hebben dan hoef je dit programma niet te kopiëren. Op de floppydisk staat verder ook nog update programma's om te upgraden van EasyClip versie 1 en versie 2.

Het hoofdvenster
Nadat je EasyClip hebt opgestart, open je het

door op het symbool op de symbolenbalk te klikken. Het hoofdvenster is verdeeld in drie gedeeltes. Bovenaan staat de gereedschapbalk, links staat het groepvenster waarin de clipart is onderverdeeld en rechts staat het thumbnailvenster waarin de thumbnails van de geopende groepen worden weergegeven. De weergave van de verschillende groepen is bijna hetzelfde als in de 'Verkenner' van Windows. Ik vind dit wel handig want je ziet in één oogopslag welke groepen allemaal aanwezig zijn en je kan elke subgroep direct openen zonder dat je de hoofdgroep persé ook open moet zijn.

Het is gelukkig ook mogelijk het gedeelte waar de groepen weergegeven worden, te verkleinen waardoor je meer ruimte hebt om thumbnails weer te geven. Door op een map-symbool van de groep te klikken wordt de groep geopend en worden de thumbnails in deze groep in het thumbnailvenster weergeven. In de groepen kun je ook subgroepen aanmaken die je ook weer afzonderlijk open of dicht kan doen.

Groepen die weer subgroepen bevatten krijgen een '-' teken voor het map-symbool gezet. Wanneer je hierop klikt worden alle subgroepen verborgen en krijg je alleen het map-symbool van de hoofdgroep waar dan een + teken voorstaat. Wanneer je weer op het + teken klikt dan worden de afzonderlijke subgroepen allemaal opnieuw weergegeven. Dit is volgens mij alleen handig als je heel veel groepen hebt.

Thumbnailvenster
In het thumbnailvenster zie je de thumbnails van de geopende groepen. Elke geopende groep wordt apart weergeven in het venster met een titelbalk boven de geopende groep. Cliparts kunnen eenvoudig toegevoegd worden door het symbool of een selectie van cliparts naar de geopende groep te slepen in het thumbnailvenster.

EasyClip gebruikt voor het aanmaken van de thumbnails ChangeFSI en ondersteunt daardoor alle formaten die ChangeFSI aan kan. Verder worden ook Draw- en ArtWorksbestanden ondersteund. De ondersteuning van ArtWorks-bestanden is alleen niet optimaal omdat dit alleen maar in een scherm-mode met 256 kleuren kan. Dit vind ik erg vreemd en hinderlijk aangezien ik bijna nooit in zulke scherm-modi zit te werken en ik diverse programma's ken die dit probleem niet hebben met ArtWorks-bestanden.

Verder moet je nooit een clipart proberen toe te voegen wanneer je geen groepen open hebt staan. EasyClip maakt de thumbnail dan wel aan maar hij komt nergens in een groep terecht waardoor je hem dus ook niet meer kunt wissen en je dus ruimte kwijt raakt op je harddisk. Dit probleem heb je ook als je de titelbalken van geopende groepen niet laat weergeven (zie gereedschapbalk). Cliparts kun je eenvoudig bekijken door dubbelklikken op de desbetreffende thumbnail. Ook hiervoor wordt ChangeFSI gebruikt (behalve voor Draw en ArtWorks-bestanden). De clipart wordt in een venster getoond waar je de clipart met een zoomvenster kan inzoomen. Dit zoomvenster kan je via het menu openen. Het enige probleem hierbij is, dat de zoomknoppen ontbreken. Gelukkig is het venster een standaard venster waardoor je heel eenvoudig ziet waar de knoppen zouden moeten zitten. Dit probleem wordt veroorzaakt door het feit dat de sprites van deze knoppen niet geladen worden.

Thumbnails kunnen eenvoudig verwijderd worden door de thumbnails te selecteren en via het menu de optie 'Delete' aan te klikken. Het is ook mogelijk om thumbnails te verwijderen door shift ingedrukt te houden en deze naar een geopende map-venster te slepen.

Thumbnails kunnen gekopieerd worden door het symbool van de thumbnail te slepen naar het geopende gedeelte van de andere groep of naar het map-symbool van de groep. Wanneer je voor het slepen shift indrukt, worden de thumbnails verplaatst.

Er moet opgemerkt worden dat bij het kopiëren alleen de referentie van de thumbnail gekopieerd worden en niet de thumbnail zelf. Dit betekent dat als je een gekopieerde thumbnail wist, het origineel ook gewist wordt. Dit kan je voorkomen door de thumbnail opnieuw toe te voegen. Het is ook mogelijk om een beschrijving aan een thumbnail toe te voegen. Dit doe je door MENU te klikken op de desbetreffende thumbnail en naar de optie 'Edit' te gaan. Er wordt nu een venster geopend waar je 3 regels tekst kan invoeren. Verder kun je via dit menu de naam van de thumbnail veranderen.

Gereedschapbalk
De gereedschapbalk bevat de volgende knoppen en hebben de volgende functies:

Met deze knop voeg je een nieuwe groep toe. Voordat je op deze knop klikt moet je eerst een groep selecteren waarin je de groep wilt aanmaken.

Met deze knop verwijder je de geselecteerde groep. De groep kan alleen gewist worden wanneer deze geen thumbnails of subgroepen bevat.

Met deze knop wijzig je de naam van de geselecteerde groep.

Met deze knop kan je een selecteerde groep verplaatsten. Nadat het venster geopend is moet je de groep selecteren waarin je de groep terecht wilt laten komen.

Met deze knop geef je aan of de thumbnails normaal of 2x zo klein weergeven moeten worden.

Met deze knop geef je aan of de beschrijving van thumbnails weergegeven moet worden.

Met deze knop geef je aan of de titelbalk van de groep in het thumbnailvenster weergegeven moet worden. Wanneer de titels niet worden weergegeven dan worden alle thumbnails alfabetisch gesorteerd als één groep. Pas op, je raakt ook thumbnails kwijt wanneer je deze optie aan zet bij het toevoegen van cliparts.

Met deze knop geef je aan of het weergegeven van cliparts door EasyClip afgehandeld moet worden of door een extern programma zoals ChangeFSI, EasyView,FYEO e.d.

Met deze knop open je het zoekvenster. Je kan zoeken op de naam, beschrijving, type en de grootte van de thumbnail. De zoekopdracht wordt alleen uitgevoerd op thumbnails die worden weergegeven. Zo kan je steeds 'dieper' zoeken en dat is wel handig.

Met deze knop open je het slideshow-venster. In dit venster kun je het volgende instellen:

Deze slideshow-optie wordt uitgevoerd op de thumbnails die in het thumbnailvenster weergeven worden.

Persoonlijk vindt ik de slideshow-optie erg handig omdat je nu geen extern slideshow programma hoeft te gebruiken. Het zou nog mooier zijn als je gebruik kon maken van effecten zoals in het programma Fade.

Met deze knop open je alle groepen. Alle thumbnails worden nu weergegeven.

Met deze knop sluit je alle groepen. Er worden geen thumbnails meer weergegeven.

Met deze knop verberg je de subgroepen van de geselecteerde groep.

Met deze knop worden de subgroepen niet meer verborgen.

Met deze knop open je een helpvenster waarin kort wordt uitgelegd welke functie de knoppen op de gereedschapbalk hebben. Wanneer je met PASAAN op deze knop klikt dan wordt de interactieve hulp van RISC OS geactiveerd.

Exporteren

Nog een leuke optie EasyClip is het exporteren. Met EasyClip is het namelijk mogelijk om de thumbnails te exporteren als een draw-bestand wat je daarna direct kunt uitprinten. Er zijn diverse opties die je kunt instellen zoals paginagrootte, staand of liggend (zie afbeelding).

Conclusie
Het programma doet wat het belooft. Je kunt je cliparts eenvoudig ermee beheren. Het is alleen jammer dat het toevoegen van cliparts aanzienlijk veel tijd in beslag neemt omdat het programma gebruik maakt van ChangeFSI. Helaas bevat het programma ook nog wat kleine foutjes maar die zullen hopelijk er wel uit worden gehaald. Als ik kijk naar verhouding tussen de prijs en de mogelijkheden van het programma dan vind ik toch dat de prijs wat aan de hoge kant is. Er is namelijk een programma dat bijna hetzelfde doet (behalve het beheerssysteem en de Export-optie), sneller is en bovendien gratis. Het enige wat dit programma voor heeft is de export-functie maar of je daar 100 gulden voor neer wilt leggen, dat zal je dan zelf maar moeten beslissen.

Product: EasyClip 2.05 £ 25.00
Upgrade van versie 1 £ 15.00
Upgrade van versie 2 £ 7.00
Site licentie £ 75.00
Leverancier: RComp
www:http://www.rcomp.co.uk
E-mail: rcomp@rcomp.co.uk

Dick Tanis
(77:8500/100.4 op Aconet)
E-mail: dtanis@dune.demon.nl